• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par sadarbību ar Baltkrieviju sociālās drošības jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2010., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219826

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sabiedrības līdzdalības iespējām tiesību aktu tapšanā

Vēl šajā numurā

20.10.2010., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par sadarbību ar Baltkrieviju sociālās drošības jomā

No 28.septembra ir spēkā Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas līgums par sadarbību sociālās drošības jomā (Līgums), informē Labklājības ministrija.

Tas nozīmē, ka cilvēki, kuri dzīvo Latvijā un ir strādājuši Baltkrievijā, var doties uz jebkuru Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļu un iesniegt iesniegumu pensijas piešķiršanai. Pieprasot pensiju, ir jāiesniedz darba grāmatiņa un jebkuri citi apdrošināšanas stāžu apliecinoši dokumenti, kas tiks pārsūtīti Baltkrievijas institūcijai.

Līguma mērķis ir nodrošināt cilvēku sociālo drošību, kuri pārvietojas no Latvijas uz Baltkrieviju un otrādi, kā arī novērst dubultu sociālo apdrošināšanas iemaksu iekasēšanu.

Līgums paredz apdrošināšanas periodu summēšanu, lai noteiktu tiesības uz pakalpojumiem. Piemēram, saskaņā ar Likumu par valsts pensijām, lai cilvēkam būtu tiesības saņemt pensiju, apdrošināšanas stāžam Latvijā ir jābūt ne mazākam par 10 gadiem. Ja cilvēks mūsu valstī ir strādājis piecus gadus, bet pirms tam 10 gadus Baltkrievijā, tad viņam, pieprasot pensiju Latvijā, tiks summēti abi periodi – tiesību noteikšanai tiks ņemti vērā ne tikai pieci Latvijā nostrādātie gadi, bet arī 10 gadi Baltkrievijā.

Tādējādi Latvija piešķirs pensiju par pieciem gadiem, savukārt Baltkrievijas pienākums būs piešķirt pensiju par 10 šajā valstī nostrādātajiem gadiem.

Latvijas un Baltkrievijas līgums par sadarbību sociālās drošības jomā tika parakstīts 2008.gada 29.februārī Minskā. Savukārt 2010.gada 23.septembrī tika parakstīta vienošanās starp Latvijas Labklājības ministriju un Baltkrievijas Darba un sociālās aizsardzības ministriju, Veselības aizsardzības ministriju un Finanšu ministriju par kārtību, kādā piemērojams 2008.gada 29.februāra līgums par sadarbību sociālās drošības jomā starp Latvijas Republiku un Baltkrievijas Republiku.

Ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!