• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta darba vizīti Ķīnā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2010., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219830

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

20.10.2010., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta darba vizīti Ķīnā

19.oktobrī, viesojoties Ķīnas ziemeļaustrumu galvaspilsētā Šenjanā, Valsts prezidents Valdis Zatlers apmeklēja divas Liaoningas provinces augstskolas – Ziemeļaustrumu un Lianoningas universitāti.

Pēc tikšanās ar Ziemeļaustrumu universitātes vadību Valsts prezidents lasīja lekciju par Latvijas un Ķīnas attiecību perspektīvu. Plašajai profesoru un studentu auditorijai Valsts prezidents atzīmēja, ka pēdējo trīs dekāžu laikā Ķīna ir kļuvusi par globālu ekonomisko spēlētāju, kuru kā stratēģisko partneri atbalsta Latvija un ES.

Raksturojot ES un Ķīnas attiecību attīstības dinamiku, V.Zatlers atgādināja, ka Latvijā kā ES dalībvalstī ir pozitīvs investīciju klimats, brīvas cilvēku, preču un pakalpojumu kustības nodrošinātās priekšrocības savienības ietvaros. Valsts pirmā amatpersona arī uzsvēra, ka Latvijai ar Ķīnu ir ļoti aktīva sadarbība, un atzina, ka saskata iespējas aktīvākai ekonomiskajai sadarbībai farmācijas, pārtikas ražošanas, transporta un loģistikas nozarē.

Uzrunas laikā viņš arī pateicās Ķīnas varas iestādēm par augstskolu programmu izveidi, kas ir devušas iespēju daudziem Latvijas studentiem apgūt ķīniešu valodu. Valsts prezidents informēja, ka šīs vizītes rezultātā tiks noslēgts līgums par augstākās izglītības akadēmisko grādu atzīšanu, kas dos iespēju Ķīnas studentiem mācīties Latvijā un augstskolām attīstīt savstarpējo sadarbību. Valsts prezidents arī aicināja šenjaniešus, viesojoties Šanhajā, apmeklēt Latvijas paviljonu, lai vairāk uzzinātu par mūsu valsti.

V.Zatlers augstskolai uzdāvināja nesen izdoto ķīniešu–latviešu vārdnīcu. Vizītes laikā Latvijas Universitāte parakstīja sadarbības līgumu ar Šenjanas Ziemeļaustrumu universitāti.

Savukārt pēcpusdienā V.Zatlers tikās ar Šenjanas pilsētas un Liaoningas provinces vadību. Sarunu laikā gan Latvijas prezidents, gan Ķīnas pārstāvji apliecināja, ka ir ieinteresēti sadarboties tirdzniecības, kultūras, tūrisma un izglītības jomā un sadarbības līguma parakstīšana starp augstskolām, kā arī rītdien notiekošais biznesa forums ir lielisks starts, lai to nodrošinātu.

Valsts prezidents kopā ar Latvijas uzņēmējiem iepazinās arī ar uzņēmuma “Shenyang Machine Tools Co.Ltd” darbību.

Valsts prezidenta preses dienests


 

Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna Šenjanas Ziemeļaustrumu universitātē 19.oktobrī:

Ekselences, dāmas un kungi!

Esmu patiesi pagodināts par šo iespēju viesoties Šenjanā, uzrunāt Ziemeļaustrumu universitātes profesorus un studentus.

Savas prezidentūras laikā Ķīnu esmu apmeklējis jau trīs reizes. Savā pirmajā vizītē es apmeklēju olimpiskās spēles Pekinā un joprojām ar cieņu atceros to, cik izcilā līmenī tika organizēts šis starptautiskais sporta pasākums. Vēl tagad skaidri atceros olimpisko spēļu lielisko atklāšanas un noslēguma ceremoniju.

Rīt došos uz Šanhaju, kur piedalīšos Latvijas nacionālajā dienā Šanhajas “Expo” izstādē. Arī tas ir iedvesmojošs pasākums, kurā ķīniešu tauta demonstrē tās izcilo prasmi un jaunradi.

Laikā kopš pagājušā gadsimta 70.gadiem Ķīna ir attīstījusies ātrumā, kāds ir pārsteidzis visu pasauli. Ķīna var pamatoti lepoties ar tās ekonomiskajiem sasniegumiem un ar sabiedriskajām pārmaiņām, kuras uzlabojušas dzīves standartu daudziem miljoniem cilvēku. Lielākoties šī veiksme ir notikusi, pateicoties ķīniešu tautas apņēmībai un darbīgajam raksturam. Ķīnieši spēj noteikt mērķus un tad nerimstoši cenšas tos sasniegt.

Pēdējo 30 gadu laikā Ķīna kļuvusi par vienu no galvenajiem pasaules tautsaimniecības spēlētājiem. Latvija un Eiropas Savienība stingri atbalsta stratēģisko partneri Ķīnu, kad tā cenšas ieņemt sev pienācīgo lomu pasaules pārvaldes sistēmā. Šādi sasniegumi nāk kopā ar atbildību, un Latvija ir gandarīta par vadošo lomu, kādu Ķīna ir gatava uzņemties.

Nevaram izbēgt no fakta, ka patlaban mēs dzīvojam pasaulē, kurā attālums starp valstīm ir kļuvis nebūtisks, pateicoties modernajām tehnoloģijām un transportam. Dzīvojam pasaulē, kurā starptautiskās kopienas dalībnieku savstarpējā paļāvība iedvesmo vēl un vēl.

Šādā nozīmē doma par stratēģiskām partnerattiecībām starp Eiropas Savienību un Ķīnu nav tikai skaisti diplomātiski vārdi, kuri ir domāti komplimentu paušanai. Nepārprotami šīs partnerattiecības mūsdienās ir vajadzīgas. Šie vārdi precīzi apraksta pašreizējās attiecības starp Eiropas Savienību un Ķīnu.

Dāmas un kungi, Eiropas Savienība un Ķīna diplomātiskās attiecības izveidoja 1975.gadā. Kopš tā laika mūsu attiecības ir ievērojami paplašinājušās un attīstījušās. Patlaban abas puses var baudīt visaptverošu sadarbību.

Patlaban ES un Ķīna piedalās vairāk nekā 50 dialogos par dažādām konkrētām jomām, sākot ar sadarbību muitas un vides aizsardzības jomā un turpinot ar izglītību un kultūru. Tās ir tikai dažas no minētajām jomām. Jāmin tas, ka šā procesa pamatā ir pieprasījums, kas atspoguļo ātru attīstību mūsu abpusējā tirdzniecībā un ekonomiskajās attiecībās.

Kopš ES un Ķīna izveidoja abpusējas saites pirms 35 gadiem, tirdzniecība mūsu starpā ir pieaugusi no četriem miljardiem eiro 1978.gadā līdz pat 296 miljardiem eiro 2009.gadā. Patlaban Ķīna ir viens no būtiskākajiem tirdzniecības partneriem. Ķīna ir kļuvusi par Eiropas vadošo ražoto preču avotu.

Latvija Eiropas Savienībā iestājās 2004.gadā. Kopš tā laika esam ievērojami uzlabojuši mūsu investīciju klimatu.

Eiropas tirgū ir brīva preču un pakalpojumu kustība, tas uzņēmējdarbībai ir veidojis jaunas iespējas. Katrs uzņēmējs un patērētājs var darboties Eiropas Savienības brīvajā vidē bez robežām un muitas procesiem. Mēs esam pasaules lielākā koptirgus sastāvdaļa.

Dāmas un kungi, Ķīna ir tā valsts Āzijā, ar kuru Latvijai ir aktīvākā un visaptverošākā sadarbība. Mūsu attiecības raksturo augstākā līmeņa vizītes, kā arī aktīva sadarbība ekspertu starpā visdažādākajās jomās. Latvijas un Ķīnas starpā noslēgtie abpusējie līgumi veido stingrus pamatus ekonomisko attiecību attīstīšanai mūsu valstu starpā.

Daudzsološākās jomas ekonomiskajā sadarbībā ir zāļu ražošana, pārtikas industrija, transports un loģistika. Latvijas farmācijas uzņēmumi ir gatavi sadarboties Ķīnā un Eiropā. Interesanta attīstība ir pārtikas preču ražošanā. Mūsu ostas un transporta infrastruktūra spēj labi apkalpot satiksmi starp Eiropu un Āziju.

Dāmas un kungi, tieši izglītība ir viena no veiksmīgākajām sadarbības jomām mūsu valstu starpā. Pateicos Ķīnas pārstāvjiem par izglītības programmu izveidošanu, kas ļāvušas lielākam skaitam studentu Latvijā mācīties ķīniešu valodu.

Svarīgs solis mūsu sadarbības pilnveidošanā ir līgums par augstākās izglītības diplomu un grādu savstarpējo atzīšanu. Šis līgums tiks parakstīts šīs vizītes laikā.

Godātie studenti, ko tas jums nozīmē? Protams, tas nozīmē diploma atzīšanu, bet tas arī ļauj ķīniešu studentiem studēt Latvijā. Tas ir elements plašākā Eiropas procesā, kas saistīts ar dialogu starp kultūrām.

Studijas ārzemēs Eiropā nav nekas jauns. Galvenokārt pateicoties “Erasmus” programmai, studenti dažādās valstīs tiek mudināti studēt labākajās izglītības iestādēs arī citās valstīs. Ir ļoti būtiski, ka arī Ķīna ir izmantojusi “Erasmus Mundus” stipendijas. Tā ir sadarbības un mobilitātes programma ar mērķi veicināt dialogu un izpratni starp tautām un kultūrām. “Ķīnas loga” apakšprogrammas ietvaros jau tagad gandrīz tūkstotis ķīniešu studentu ir guvis iespēju studēt Eiropā.

Arī Latvija lepojas ar to, ka tā var piedāvāt izglītības iespējas Ķīnai, jo Ķīna ir valsts, kura var lepoties ar jaunākās paaudzes izcilo talantu un dinamismu.

Dāmas un kungi, esmu patiesi pateicīgs Ziemeļaustrumu universitātes, Lianoningas provinces un Šenjanas pilsētas pārstāvjiem par sniegto iespēju uzstāties šīs izcilās auditorijas priekšā.

Vēlu Ziemeļaustrumu universitātes profesoriem un studentiem daudz sasniegumu akadēmiskajā jomā, pacietību pētniecībā un gara spēku, meklējot jaunākos atklājumus. Lai piepildās visas jūsu cerības!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!