• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Afganistānas stabilizācijas procesa īstenošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2010., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219832

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas augstākās izglītības popularizēšanu Ķīnā

Vēl šajā numurā

20.10.2010., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Par Afganistānas stabilizācijas procesa īstenošanu

18.oktobrī Romā Ārlietu ministrijas politiskais direktors Andris Razāns piedalījās īpašo pārstāvju Afganistānā un Pakistānā sanāksmē. Romas sanāksmē Afganistānas valdību pārstāvēja ārlietu ministrs Zalmajs Rasuls, savukārt starptautiskās organizācijas – ANO misijas Afganistānā vadītājs Stafans di Mistura, NATO civilais pārstāvis Afganistānā vēstnieks Marks Sedvils, NATO spēku Afganistānā komandieris ģenerālis Deivids Petreuss, Eiropas Savienības īpašais pārstāvis Afganistānā vēstnieks Vīgauds Ušacks. Kopumā sanāksmē piedalījās pārstāvji no vairāk nekā 40 valstīm Eiropā, Tuvajos Austrumos (tai skaitā Irānas pārstāvis), Āzijā un Ziemeļamerikā.

Tikšanās laikā tika pārrunāti ar Afganistānas stabilizāciju saistītie jautājumi, ņemot vērā gan 18.septembrī notikušās parlamenta vēlēšanas, gan centienus rast miera izlīgumu un īstenot reintegrācijas procesu valstī. Tāpat sanāksmes dalībnieki apsprieda novembra beigās gaidāmo NATO augstākā līmeņa tikšanos Lisabonā, kur plānots pieņemt lēmumu par atbildības nodošanas Afganistānas valdībai procesa uzsākšanu 2011.gadā. Sanāksmē tika uzsvērts, ka tas nenozīmē starptautisko spēku izvešanas sākumu. Šim procesam ir jābūt neatgriezeniskam, lai līdz 2014.gada beigām Afganistānas valdība spētu uzņemties pilnu atbildību par valsts drošību un nodrošināt visas valsts pārvaldes funkcijas. Afganistānas bruņotajiem spēkiem 2014.gadā ir jāspēj īstenot nepieciešamās militārās operācijas visās valsts provincēs, savukārt starptautisko militāro spēku uzdevums būs nodrošināt atbalsta funkcijas.

Romas sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka pārejas procesa uzsākšana nozīmē pakāpenisku starptautiskās sabiedrības atbalsta pārcelšanu no militārā uz civilās attīstības atbalstu, Afganistānas valdībai uzņemoties arvien pieaugošu atbildību par situāciju valstī. Tikšanās dalībnieki izteica atbalstu afgāņu samierināšanās un reintegrācijas procesam, vienlaikus norādot, ka tam ir jābūt pašu afgāņu īstenotam procesam. Afganistānas ārlietu ministrs Z.Rasuls uzsvēra, ka Afganistānas attīstība lielā mērā būs atkarīga no tā, vai būs iespējams panākt mieru valstī.

Dalībnieki bija gandarīti par aktīvo Afganistānas kaimiņvalstu un reģiona valstu iesaisti stabilizācijas procesā, atzīmējot reģionālās sadarbības nozīmi valsts stabilizācijā un ekonomiskajā attīstībā.

Ārlietu ministrijas
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!