• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2010., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219883

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Informācijas tehnoloģiju drošības pārvaldības likumu

Vēl šajā numurā

21.10.2010., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 13.oktobrī izskatīja trešā lasījuma redakciju grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, paredzot, ka turpmāk kredīta devējam būs pienākums izvērtēt patērētāja spēju atmaksāt aizdevumu.

Vērtējot kredīta atmaksas iespējas, kredīta devējam būs jāanalizē no patērētāja saņemtā informācija un nepieciešamības gadījumā jāizmanto datubāzes par personas ienākumiem un maksājumu saistību izpildi. Šāds izvērtējums būs jāveic, arī lemjot par kredīta summas būtisku palielināšanu. Likumā ietverti arī izņēmuma gadījumi, un izvērtējumu nevajadzēs, piemēram, ja summa nepārsniedz 100 latus un ja patērētājs izmanto tā dēvētā overdrafta līdzekļus.

Likumu paredzēts papildināt ar nosacījumiem, kā patērētājs var atteikties no kreditēšanas līguma. To varēs izdarīt 14 dienu laikā no līguma noslēgšanas, un par šādu soli nebūs jāsniedz nekāds pamatojums. Par atteikšanos no kredīta būs jāpaziņo rakstveidā, un nekavējoties, bet ne vēlāk kā 30 dienu laikā jāatmaksā saņemtā kredīta summa. Kredīta devējs no patērētāja nedrīkstēs pieprasīt kompensāciju.

Savukārt patēriņa kredītu dzēšot pirms termiņa, klientam būs tiesības uz kopējo kredīta izmaksu taisnīgu samazināšanu.

Tāpat likuma izmaiņas nosaka: lai iedzīvotājiem sniegtu kreditēšanas pakalpojumu, kapitālsabiedrībai būs jāsaņem licence. Par licences saņemšanu būs jāmaksā valsts nodeva, kuras apmēru un maksāšanas kārtību noteiks Ministru kabinets. Ekonomikas ministrijas pārstāvji informēja, ka patlaban šajā tirgus segmentā darbojas vairāk nekā divsimt uzņēmumu, kas nav kredītiestādes.

Licence būs jāsaņem lombardiem un citiem īstermiņa aizdevuma devējiem, kuri piedāvā iedzīvotājiem aizņemties naudu pret ķīlu vai arī kredītu bez ķīlas un galvojuma. Licencēšana tiek ieviesta, lai sakārtotu nebanku kreditēšanas tirgu un stiprinātu patērētāju tiesību aizsardzību, norādīja Ekonomikas ministrijas pārstāvji.

Tāpat plānots nostiprināt Patērētāju tiesību aizsardzības centra pilnvaras, nosakot, ka centra amatpersonas, veicot tirgus uzraudzību un patērētāju tiesību ievērošanu, pie ražotāja, pārdevēja vai pakalpojuma sniedzēja ir tiesīgas ierasties jebkurā laikā un arī bez brīdinājuma.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!