• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Ķīnas sadarbību izglītībā un zinātnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2010., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219889

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par starptautiskajām militārajām mācībām

Vēl šajā numurā

21.10.2010., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Ķīnas sadarbību izglītībā un zinātnē

20.oktobrī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe Ķīnas provinces Liaoningas galvaspilsētā Šenjanā Latvijas un Liaoningas biznesa forumā parakstīja Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas un Liaoningas provinces Izglītības departamenta Saprašanās memorandu par sadarbību izglītības jomā. Pēc ministres iniciatīvas līgums tika sagatavots un parakstīts latviešu, kā arī angļu un ķīniešu valodā.

Šis dokuments paredz organizēt un sekmēt dažāda veida sadarbību starp Latvijas Izglītības un zinātnes ministriju, no vienas puses, un Liaoningas provinci – no otras puses, izglītībā un zinātnē, lai veicinātu starptautiskos kontaktus, izaugsmi un citas lietas. Sadarbības memorandā ir atrunāta izglītības jomas speciālistu, ekspertu, profesionāļu un mācībspēku (pedagogu) sadarbība un apmaiņa. Turklāt saistībā ar pedagogu apmaiņu īpašs akcents likts uz valodu mācīšanas un mācīšanas procesa pētniecību. Tāpat memorandā atrunāti jautājumi par studentu apmaiņu; augsta līmeņa ekspertu apmaiņu un lekcijām; par zinātnes un pētniecības jomām.

Liaoningas province atrodas ĶTR ziemeļaustrumos, tā ir viena no valsts ekonomiski nozīmīgākajām provincēm un lielākā ziemeļaustrumu reģiona ekonomika. Provincē ir apmēram 40 dažādas augstākās izglītības iestādes, un province kopumā ir ieinteresēta sadarboties ar Latviju, tajā skaitā arī izglītības jomā.

Sadarbības memorands stājas spēkā tā parakstīšanas dienā – 20.oktobrī.

Foruma ietvaros tika parakstīts vēl viens dokuments izglītības jomā – sadarbības protokols starp Latvijas Universitāti un Šenjanas Ziemeļaustrumu universitāti.

T.Koķe un astoņu Latvijas augstskolu – biznesa augstskolas “Turība”, Daugavpils Universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Latvijas Universitātes, Rēzeknes Augstskolas, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas un Ventspils Augstskolas – rektori tikās ar provinces augstākās izglītības pārstāvjiem.

Savukārt dienas otrajā pusē delegācija ieradās Šanhajā, kur Šanhajas universitātē notika pasākums “Education in Latvia”. Tā ietvaros Latvijas rektori tikās ar augstskolas vadību un organizācijas PAROS (Pudong Association of Returned Overseas Scholars) pārstāvjiem, lai pārrunātu sadarbības un kopēju projektu iespējas.

Šonedēļ vairākās Ķīnas Tautas Republikas vietās notiek dažādi Latvijas augstākās izglītības popularizēšanai, starptautiskās sadarbības stiprināšanai un internacionalizācijai veltīti pasākumi. Nozīmīgākais no šiem pasākumiem būs piektdien, 22.oktobrī, kad plānots parakstīt Latvijas un Ķīnas līgumu par augstākās izglītības kvalifikāciju un studijās iegūto grādu savstarpēju atzīšanu.

Līdz šim ministre un rektori oficiālās Latvijas delegācijas sastāvā Ķīnā apmeklējuši Šenjanas Ziemeļaustrumu universitāti un Liaoningas universitāti, kur bijušas vairākas tikšanās, sniegta informācija par Latvijas augstākās izglītības piedāvājumu un pārrunātas sadarbības iespējas. T.Koķe un Latvijas pārstāvji apmeklēja arī Liaoningas provinces Izglītības departamentu, kur ministre uzstājās ar runu par Latvijas augstāko izglītību, par sadarbības iespējām ar Ķīnu un kopā ar rektoriem piedalījās divpusējās tikšanās. Tāpat T.Koķe tikās ar Liaoningas provinces un Šenjanas pilsētas vadību.

Agnese Korbe, izglītības un
zinātnes ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!