• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta darba vizīti Ķīnā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2010., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219890

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrs: Pateicoties par Eiropas biroja atvēršanu Rīgā

Vēl šajā numurā

21.10.2010., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta darba vizīti Ķīnā

20.oktobrī Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un ekonomikas ministrs Artis Kampars Liaoningas provinces galvaspilsētā Šenjanā piedalījās Latvijas un Liaoningas biznesa foruma atklāšanā (augšējā attēlā); Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, klātesot Latvijas Valsts prezidentam Valdim Zatleram un izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei, apmainījās ar Jelgavas un Ķīnas pilsētas Huludao sadarbības memorandu (apakšējā attēlā)
Foto: Toms Kalniņš, VPK

20.oktobrī Valsts prezidents Valdis Zatlers Ķīnas ziemeļaustrumu galvaspilsētā Šenjanā atklāja Latvijas un Liaoningas biznesa forumu.

Valsts prezidents aicināja Ķīnas uzņēmējus izmantot Latvijas kā Eiropas Savienības (ES) valsts piedāvātās iespējas biznesa sakaru veicināšanai Ziemeļeiropas reģionā (uzrunu skat. blakus). Viņš vērsa uzmanību, ka mūsu valstī ir viens no zemākajiem uzņēmumu nodokļiem ES, tai ir ģeogrāfiski stratēģiska atrašanās vieta, izdevīgs transporta un loģistikas piedāvājums un Pasaules Bankas vērtējumā Latvija ieņem 27.vietu pasaulē to valstu sarakstā, kurās veikt uzņēmējdarbību ir visvieglāk.

Savukārt Lianoningas gubernators Čeņs Džengao savā uzrunā norādīja uz kopējām Latvijas un Ķīnas provinces iezīmēm – abām ir stratēģiski būtiska atrašanās vieta, tās ir uz eksportu orientētas, atvērtas investoriem un veicina ekonomisko attīstību. Viņš norādīja uz sadarbības potenciālu mazo un vidējo uzņēmumu vidū, kā arī izglītības un kultūras nozarē.

Forumā piedalījās vairāk nekā 20 Latvijas uzņēmēju un aptuveni 200 Ķīnas biznesa vides pārstāvju.

Foruma atklāšanā tika parakstīti sadarbības memorandi starp Jelgavas un Liaoningas provinces pilsētu Huludao, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Šenjanas partneri – Starptautisko tirdzniecības veicināšanas padomi (CCPIT), Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministriju un Liaoningas provinces Izglītības departamentu, kā arī starp Latvijas Universitāti un Ķīnas Ziemeļaustrumu universitāti.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna Latvijas un Liaoningas biznesa forumā 20.oktobrī:

Ķīnas un Latvijas uzņēmēji, dāmas un kungi!

Man ir patiess gods uzrunāt Latvijas un Šenjanas biznesa semināra dalībniekus. Savā un Latvijas delegācijas vārdā vēlos pateikties pasākuma organizētājiem par kopēji radošo procesu un jūsu viesmīlību.

Latvijas un Ķīnas starpā valda nepārtrauktas, draudzīgas un pragmatiskas attiecības. To pamatā ir kopēja izpratne un atbalsts, kas veicina abu valstu sadarbību būtiskākajās jomās.

Mūsu divpusējo attiecību darba kārtībā svarīgu vietu vienmēr ieņem paplašināta ekonomiskā sadarbība. Esmu pārliecināts, ka mūsu draudzīgās un partnerattiecībās balstītās politiskās attiecības var radīt piemēru arī ciešākām abpusējām ekonomiskajām saitēm.

Pēdējos trīs gadu desmitos Ķīna ir kļuvusi par vienu no galvenajiem pasaules ekonomiskajiem spēlētājiem. Latvija un Eiropas Savienība stingri atbalsta mūsu stratēģisko partneri Ķīnu tās centienos ieņemt pienācīgu vietu pasaules pārvaldīšanā. Šāda attīstība nāk kopā ar atbildību, un Latvija ir gandarīta par vadošo lomu, kādu Ķīna ir gatava uzņemties.

Dāmas un kungi, brīdī, kad sākās finanšu un ekonomiskā krīze, daudz tika runāts par to, ka krīze ir ne tikai izaicinājums, bet arī iespēja. Cilvēki, uzņēmumi un valstis ne vien pamanīja, bet arī izmantoja šo iespēju. Latvija bija viena no šādām valstīm.

Latvija ir konsekventi ieviesusi liberālu ekonomisko politiku, un tā ir atvērta ārvalstu investīcijām. Būdama Eiropas Savienības dalībvalsts, Latvija darbojas atbilstoši Eiropas likumiem. Mēs piedalāmies vienotas ekonomiskās un koptirgus zonas procesos.

Latvija lepojas ar vienu no zemākajām uzņēmuma ienākuma nodokļa likmēm visā Eiropas Savienībā. Efektīvā uzņēmuma ienākuma nodokļa likme ir zem 10%.

Ir vērts minēt arī to, ka saskaņā ar Pasaules Bankas ziņojumu Latvija tiek minēta kā 27.pasaules valsts to valstu sarakstā, kurās veikt uzņēmējdarbību ir visvieglāk. Tas nozīmē, ka Latvija ir izcila vieta uzņēmējdarbībai un investīcijām.

Latvijas nepārprotamās priekšrocības saistītas ar tās atrašanās vietu, kā arī ar to, ka daudzos gadsimtos valsts ir attīstījusi pieredzi transporta un loģistikas jomā. Vēsturiski esam piedāvājuši ļoti aktīvas un izdevīgas tranzīta un tirdzniecības partnerattiecības starp austrumiem un rietumiem. Sevišķi runa ir par ekonomiski un tehnoloģiski labi attīstīto Baltijas jūras valstu un Skandināvijas reģionu.

Latvija noteikti var kļūt par Ķīnas uzņēmējdarbības platformu Eiropā, nodrošinot tiešu pieeju tiem 500 miljoniem cilvēku, kuri dzīvo Eiropas kopējā tirgū.

Aicinām jūs izmantot Latvijas ostas, loģistikas centrus un dzelzceļa infrastruktūru, lai ķīniešu preces nogādātu Eiropas tirgū. Mūsu svarīgākās tautsaimniecības jomas ir arī informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, augstākā izglītība, kā arī tūrisms.

Ļoti ievērojamas iespējas ir arī rūpniecības jomā – ķimikāliju un zāļu ražošana, elektronika, elektroražošana un inženierzinātnes, kokapstrādes un pārtikas industrija, kā arī metālu ražošanas industrija. Vairums minēto rūpniecisko sektoru šodien ir pārstāvēti šajā seminārā Šenjanā.

Dāmas un kungi, starptautiskā tirdzniecība un it īpaši ārvalstu tiešās investīcijas ir kodols stiprai, sabalansētai un ilgtspējīgai izaugsmei. Tās stingri ietekmē tehnoloģiju attīstību, cilvēka kapitāla veidošanu, starptautiskās tirdzniecības integrāciju, kā arī uzņēmējdarbības labāku attīstību. Visi šie procesi būtiski veicina straujāku ekonomisko izaugsmi.

Nešaubos, ka ekonomiskā sadarbība mūsu valstu starpā var kļūt dinamiskāka. Esmu pārliecināts, ka šī vizīte nodrošinās jaunu impulsu ekonomisko attiecību pilnveidošanai starp Latviju un Ķīnas Tautas Republiku.

Ceru, ka šis biznesa seminārs uzņēmējiem no abām valstīm ļaus apmainīties ar jaunu informāciju un pamudinās domāt par jaunu un efektīvu kontaktu veidošanu.

Aicinu Ķīnas Tautas Republikas uzņēmējus izpētīt Latvijas stratēģisko izvietojumu Eiropas Savienībā un Baltijas jūras valstu reģiona centrā.

Tas vien, ka šodien esat apmeklējuši šo pasākumu, norāda uz nozīmīgu ieguldījumu sadarbības veicināšanā mūsu valstu starpā. Vēlu jums interesantu un ražīgu darbu šajā seminārā!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!