• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par starptautiskajām militārajām mācībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2010., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219899

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta darba vizīti Ķīnā

Vēl šajā numurā

21.10.2010., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par starptautiskajām militārajām mācībām

Par ASV apbalvojumiem Latvijas karavīriem

19.oktobrī ar starptautisko militāro mācību “Sabre Strike 2011” norisi Ādažu poligonā iepazinās ASV Eiropas Sauszemes komponenta komandieris ģenerālis Kārters Hems un kopā ar Amerikas Savienoto Valstu vēstnieci Latvijā Džūditu Gārberi pasniedza vairākus ASV militāros apbalvojumus 35 Latvijas karavīriem, kuri Afganistānā pildīja pienākumus kopējā Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā.

Pasniedzot apbalvojumus Latvijas karavīriem, ģenerālis K.Hems pateicās karavīriem, kas plecu pie pleca cīnījās kopā ar ASV karavīriem starptautiskajā operācijā Afganistānā. “Tas ir liels gods kopā ar ASV vēstnieci pasniegt apbalvojumus Latvijas karavīriem, kas izrādījuši lielu drosmi un prasmi Afganistānā,” uzvēra ģenerālis K.Hems.

Vienu no augstākajiem ASV militārajiem apbalvojumiem “Armijas Uzslavas medaļu” ar pievienotu “V” zīmi, ko pasniedz karavīriem par varonību kaujā, saņēma kaprālis Mārtiņš Dāboliņš un virsseržants Jānis Laķis, kuri kopā ar amerikāņu karavīriem 2009.gada 3.oktobrī piedalījās kaujā Kītingas priekšpostenī Afganistānā netālu no Pakistānas robežas. Laikā, kad latvieši apmācīja Afganistānas karavīrus, pēkšņi sākās uzbrukums. Karavīriem izdevās noturēt posteni pusotru stundu, līdz kaujas vietu sasniedza helikopteri un iznīcinātāji, pēc kā kauja turpinājās vēl vairāk nekā desmit stundas.

Savukārt Minesotas ziņu portāls www.kare11.com 2.augustā ir publicējis ziņu par triju Latvijas karavīru atkalredzēšanos ar Amerikas dienesta biedriem Ričfīldas leģionā, Mineapolisā. 

“Latvieši Afganistānā atradās visbīstamākajās pozīcijās. Labākie karavīri, ar kuriem kopā esmu dienējis, ja neskaita amerikāņus,” portālam atzinis seržants Tomass Rasmusens no Sentpolas. 

“Mūs apšaudīja no visām pusēm. Es atceros, ka Jānis [virsseržants Jānis Laķis] pieskrēja pie manis un uzsauca, ka afgāņi ir aizbēguši,” atceras seržants Ēriks Hārders no Robinsdeilas. 

“Mums ziņoja, ka uzbrucēju rindās varētu būt ap 400 kaujinieku, bet mēs bijām tikai 53,” atceras T.Rasmusens. 

Abi latviešu karavīri cīnījās plecu pie pleca ar amerikāņiem. Kaprālis Mārtiņš Dāboliņš savā postenī bija tikai trešo dienu, bet cīnījās kopā ar pieredzējušiem dienesta biedriem līdz pat kaujas beigām. Kauja ilga divpadsmit stundas, un tajā gāja bojā astoņi amerikāņu karavīri. 

“Tā bija viena no smagākajām dienām manā mūžā,” atzina kaprālis Mārtiņš Dāboliņš.

Pēc kaujas Ē.Hārders piezvanīja mātei un lūdza, lai viņa palīdz savākt naudu, lai rastu iespēju M.Dāboliņam, J.Laķim un kapteinim Agrim Liepiņam atlidot uz Ameriku. Triju mēnešu laikā nauda ceļojumam tika savākta, lielā mērā pateicoties Minesotas latviešu kopienas atbalstam. 

Latviešu karavīri pāris dienas atpūtās, zvejojot Breinerdas ezeros, un tad devās uz tikšanos Ričfīldas leģionā. 

“Biedriskums un draudzība, kas radusies kaujas laukā, nekad nezudīs,” T.Rasmusens sacīja. Viņi ar Ē.Hārderu jau plāno ceļojumu uz Latviju.

Armijas Uzslavas medaļu saņēma vēl 12 Latvijas karavīri.

Augstu vērtējot Latvijas bruņoto spēku un Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes karavīru sadarbību operāciju rajonā Afganistānā, Latvijas Operacionālās sadarbības padomnieku grupas karavīri saņēma arī Mičiganas pavalsts apbalvojumu “Par cīņu pret terorismu”, ar kuru mūsu karavīrus apbalvojis Nacionālās gvardes komandieris ģenerālis T.Kutlers.

Jāpiebilst, ka vairāk nekā desmit ASV karavīri pilda dienesta pienākumus Operacionālās sadarbības padomnieku grupā Latvijas komandiera pakļautībā, tādējādi tā ir viena no retajām padomnieku grupām Afganistānā, kurā dienē divu valstu karavīri. Ģenerālis K.Hems uzsvēra: “Es apbrīnoju, kā mūsu karavīri spēj sadarboties kopā Afganistānā. Latvijas un ASV karavīri tur demonstrē prasmi īstenot jebkuru uzdevumu. Tas bija patiess gods un privilēģija šodien viņus apbalvot par drosmi un lieliskām iemaņām.”

Iepazīstoties ar mācību norisi, ģenerālis apmeklēja Ādažu poligonā izvietotās karavīru apmācību vietas, kā arī tikās ar NBS komandieri ģenerālmajoru Raimondu Graubi un Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieri pulkvedi Dzintaru Rogu, pārrunājot turpmāko ASV Eiropas Sauszemes komponenta un NBS sadarbību, kā veiksmīgu sadarbības paraugu minot Latvijā notiekošās starptautiskās militārās mācības “Sabre Strike 2011”.

Vizītes nobeigumā K.Hems uzsvēra: “Esmu patīkami pārsteigts par mācību norisi. Sadarbība starp ASV un Latviju, kā arī pārējiem starptautiskajiem partneriem ir patiesi spēcīga, un esmu patiesi gandarīts par šodien redzēto.”

Aizsardzības ministrijas
Militāri publisko attiecību departaments


 

Par militāro mācību norisi Ādažos

Otrdien, 19.oktobrī, galvenie starptautisko militāro mācību uzdevumi bija patrulēšana apdzīvotā vietā, bāzes apsardzes praktizēšana un ciemata pārmeklēšana, kā arī konvoja operācijas.

Dažādās mācībās iesaistītās vienības pildīja vienu no otra neatkarīgus uzdevumus, kas visi saistīti ar situāciju atstrādāšanu karavīru turpmākajai dalībai starptautiskajā operācijā Afganistānā. Mācībās piedalījās Lietuvas aizsardzības spēku karavīri, kas atstrādāja konvoja operācijas, kurās militārie transportlīdzekļi nodrošina augstākstāvoša militārā personāla, citu militāro transportlīdzekļu un kravu pavadīšanu un drošības garantēšanu no punkta “A” uz punktu “B”.

Latvijas Kājnieku brigādes 2.kājnieku bataljona vīri patrulēja Ādažos, imitējot drošības uzraudzību vietējā apdzīvotajā vietā. Jāatgādina, ka Ādažu iedzīvotāji par šīm savādajām patruļām bija informēti laikus un tās īpašus pārsteigumus viņos neradīja, savukārt Kājnieku brigādes 1.kājnieku bataljona vīri mācību laikā imitē nemierniekus vai arī Taleban kaujiniekus, kā arī Afganistānas civilos iedzīvotājus.

Igauņu un ASV karavīri kopīgi trenējās aplenkšanas un pārmeklēšanas taktikā. Šajā gadījumā tika imitēta Afganistānas vietējo iedzīvotāju apdzīvota vieta, kur vienā daļā pulcējās civilie iedzīvotāji, taču otrā daļā slēpās iespējamie nemiernieki, kas pēc mācību leģendas bija bruņoti, labi apmācīti kaujinieki ar papildu munīcijas krājumiem un tuvējā apkārtnē izvietotiem spridzekļiem. Aptuveni pulksten 16 igauņu un ASV karavīri ielenca iespējamo nemiernieku atrašanās vietu un tai strauji tuvojās no vairākām pusēm. Uzbrūkošie karavīri no ASV un Igaunijas bija nesen karavīru apmācības izgājušie jauniesauktie, un to profesionālā pieredze vēl tikai sāksies. Mācību uzdevuma turpinājumā “nemiernieki” – Latvijas karavīri – izrādīja sīvu pretestību scenārija ietvaros, kā rezultātā uzbrūkošie karavīri pieļāva dažādas taktiskas kļūmes un izpildīja uzdevumu ar ievērojamām grūtībām.

Pārmeklējot tuvāko apkārtni, igauņu sapieris nespēja neitralizēt paslēpto spridzekli, un tas nozīmē, ka reālajā dzīvē šis karavīrs vai nu ietu bojā, vai arī tiktu smagi ievainots. Kā uzsvēra Igaunijas “Skautu bataljona” “C” rotas komandieris kapteinis Kaipo Kivistiks, šo mācību mērķis nav kādu testēt vai pārbaudīt, bet tikai apmācīt karavīrus dažāda līmeņa militārajā taktikā, kas tiem nākotnē var noderēt pirmsmisiju apmācībās. “Mēs savus uzdevumus izpildījām, un esmu priecīgs, ka otrajā dienas pusē mūsu rezultāti bija veiksmīgāki un pietiekami labi. Ja runājam par šīsdienas pretiniekiem, latviešu karavīriem, scenārija ietvaros bijām aptuveni vienādās spēka pozīcijās. Viņi bija pietiekami agresīvi un spēcīgi savā pretdarbībā, kas padarīja mūsu uzdevumu pietiekami grūtu.”

Ādažu poligona pagaidu izbūvētajā priekšpostenī visu dienu notika motorizēto mīnmetēju vienību un kājnieku apvienotās mācības, kurās tika imitēts nemiernieku uzbrukums. Šīs mācības savā lielumā pārsniedza iepriekšminētās un notika vietā, kas ļoti atgādināja Afganistānas sabiedroto spēku bāzi. Mācībās tika lietota kaujas munīcija, un tās apmeklēja arī ASV Eiropas Sauszemes komponenta komandieris ģenerālis Karters Hems.

Šajās mācībās plecu pie pleca trenējās ASV 56.Stryker brigādes karavīri un Latvijas motorizētās mīnmetējvienības. Jāatgādina, ka Stryker ir ļoti populāras ASV bruņojumā esošas bruņumašīnas, kas pie mums redzamas pirmo reizi. Stryker bruņumašīnas ASV armijā veido atsevišķas brigādes, tai skaitā 56.Stryker brigādi, kuras karavīri nosūtīti arī uz mācībām “Sabre Strike 2011”. Šīs vienības karavīri pārsvarā nāk no ASV nacionālās gvardes un ir dislocēti ASV Pensilvānijas štatā.

Mācību pirmajā nedēļā karavīri vairāk apgūst iemaņas individuālā līmenī, taču otrajā nedēļā vairāk būs vienību piedalīšanās lauka kauju dažādu militāro operāciju imitācijās.

Rekrutēšanas un jaunsardzes centra informācija


 

Par plašākajām starptautiskajām militārajām mācībām Latvijā kopīgai Eiropas un visas pasaules drošībai

Otrdien, 19.oktobrī, starptautisko militāro mācību “Sabre Strike 2011” ietvaros ASV Eiropas Sauszemes komponenta komandieris ģenerālis Kārters Hems, klātesot ASV vēstniecei Džūditai Gārberei un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandierim ģenerālmajoram Raimondam Graubem, pasniedza vairākus ASV militāros apbalvojumus 35 Latvijas karavīriem, kuri Afganistānā pildīja pienākumus kopējā Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā; vienu no augstākajiem ASV militārajiem apbalvojumiem “Armijas uzslavas medaļu” ar pievienotu “V” zīmi par kauju Kītingas priekšpostenī Afganistānā saņēma Latvijas armijas kaprālis Mārtiņš Dāboliņš un virsseržants Jānis Laķis
Foto: Gatis Dieziņš, RJC


 

Par sabiedrības informēšanu par militārajām mācībām

Gatavojoties starptautiskajām militārajām mācībām “Sabre Strike 2011”, Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki par vienu no galvenajām prioritātēm izvirzīja sabiedrības informēšanu, lai mācību norise būtu atklāta un saprotama ikvienam iedzīvotājam, tādējādi jau vairākas nedēļas pirms mācību sākuma, kā informācijas kanālus izmantojot oficiālās Aizsardzības ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku mājaslapas, sociālo mediju tīklu “Latvijas armija” un Ādažu novada mājaslapu, kā arī plašsaziņas līdzekļus, sabiedrībai sniedza informāciju par plānotajām militārajām mācībām Ādažu poligonā un tam pieguļošajā novada teritorijā, tostarp kājnieku patruļām Ādažu ciemā.

Jāuzsver, ka Nacionālie bruņotie spēki, klātienē iepazīstinot Ādažu novada domes amatpersonas, ir saņēmuši oficiālu atļauju Ādažu ciemā rīkot vienu no apmācību elementiem – patrulēšanu apdzīvotā vietā, kā arī satiksmes kustībai īslaicīgi slēgt Ādažu poligona koplietošanas ceļus, tādējādi rūpējoties par iedzīvotāju drošību.

Lai informētu iedzīvotājus, tika izveidoti informatīvie plakāti, kuros sniegta informācija gan par patrulēšanu Ādažu ciemā, gan satiksmes kustības ierobežojumiem Ādažu poligonā. Tajos īpaši tika norādīts, ka karavīri patrulēšanu veiks bez munīcijas un imitācijas līdzekļiem, tādējādi tas nekādi neapdraud iedzīvotāju drošību. Informatīvie plakāti tika izvietoti Ādažu novadā publiski pieejamās vietās. Tāpat šī informācija ir pieejama arī Ādažu novada mājaslapā www.adazi.lv.

Tādējādi plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par to, ka iedzīvotāji nav informēti par mācību norisi, konkrēti par patrulēšanu Ādažu ciemā, jāuzskata par nepamatotu un pārspīlētu – atsaukšanos uz vienas iedzīvotājas it kā nezināšanu par mācību norisi, šo faktu nevar vispārināt kā visu iedzīvotāju nezināšanu, neizpratni un satraukumu par karavīru patruļām Ādažu ciemā.

Mācību rīkotāji pauž nožēlu, ka vairāki Latvijas plašsaziņas līdzekļi, nepārbaudot informāciju, ir izplatījuši arī citas patiesībai neatbilstošas ziņas, proti, par to, ka “karavīri vakaros piedzeroties un bezdarbībā klīstot apkārt”. Uzsvērsim – militārajās mācībās ir noteikts pilnīgs alkohola lietošanas aizliegums, bet mācību specifikas dēļ tikai nelielai daļai karavīru ir iespēja un laiks atstāt Ādažu militāro bāzi un poligonu.

Aizsardzības ministrija, Nacionālie bruņotie spēki un citu mācību dalībvalstu karavīri ir pateicīgi Ādažu novada domes amatpersonām un iedzīvotājiem par unikālo iespēju mācību ietvaros patrulēt Ādažu ciemā, tādējādi apgūstot vienu no svarīgākajiem uzdevumiem, kuru karavīri veic, pildot dienesta pienākumus starptautisko operāciju rajonā. Kājnieku patruļas sabiedriskās vietās ir viens no veiksmīgākajiem veidiem, kā uzzināt vietējo iedzīvotāju sociālās, drošības un citas problēmas nemieru pārņemtajos reģionos. Savukārt mācību laikā šī ir unikāla iespēja iedzīvotājiem klātienē iepazīties ar arī karavīru formas tērpu, ekipējumu un individuālo bruņojumu. Jāpiebilst, ka vienā no mācību dienām mācību rīkotāji ādažniekus iepazīstinās arī ar mācībās iesaistīto tehniku.

Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki vēlreiz atvainojas par sagādātajām neērtībām un lūdz iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret valsts aizsardzības spēju pilnveidošanas ietvaros notiekošajām militārajām mācībām.

Jau ziņots, ka 19.oktobrī ir sākusies starptautisko militāro mācību “Sabre Strike 2011” pirmā fāze, kurai izvirzīti četri galvenie uzdevumi – veikt patrulēšanu apdzīvotā vietā, praktizēt bāzes apsardzi un ciemata pārmeklēšanu, kā arī veikt konvoja operācijas.

Nacionālie bruņotie spēki atgādina, ka mācību laikā no 18. līdz 23.oktobrim četru mācību dalībvalstu karavīri bez munīcijas un imitācijas līdzekļu pielietošanas patrulēs Ādažu ciemā, praktizējot sadarbību ar civiliedzīvotājiem. Karavīru uzdevums būs novērot ciema ikdienas dzīvi un veikt pārrunas ar pašvaldības un citu institūciju amatpersonām.

Savukārt, rūpējoties par iedzīvotāju drošību, no 18. līdz 29.oktobrim uz laiku satiksmes kustībai tiks slēgti vairāki koplietošanas ceļi caur Ādažu poligonu, ar speciālām zīmēm norādot sagatavotos apvedceļus.

Ceļš no Siguļiem līdz Iļķenei (Iļķenes ceļš), kā arī Kadagas ceļa posms no Ādažu militārās bāzes līdz krustojumam ar Iļķenes ceļu tiks slēgts no 18. līdz 23.oktobrim laikā no plkst.8 līdz plkst.22, no 25. līdz 28.oktobrim – laikā no plkst.8 līdz plkst.24, bet 29.oktobrī – no plkst.8 līdz 15. Iedzīvotāji satiksmes kustībai slēgtos ceļa posmus varēs apbraukt pa sagatavotajiem apvedceļiem – Mežaparka un Vecštāles ceļu, kuru jau pirms mācību sākuma ASV un Latvijas militārie inženieri ir nogreiderējuši.

Aizsardzības ministrijas
Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!