• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta darba vizīti Ķīnā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2010., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219964

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vides ministra darba vizīti Maskavā

Vēl šajā numurā

22.10.2010., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta darba vizīti Ķīnā

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Latvijas un Ķīnas pārstāvji, piedaloties Latvijas nacionālās dienas atklāšanas ceremonijā “Expo” centrā Šanhajā 21.oktobrī
Foto: Toms Kalniņš, VPK 

Ar dalību Latvijas un Šanhajas uzņēmēju biznesa foruma atklāšanā Valsts prezidents Valdis Zatlers sāka savu dalību Latvijas nacionālās dienas “World Expo 2010” pasākumos.

Valsts prezidents savā uzrunā atzīmēja Latvijas un Ķīnas aktīvo politisko dialogu, vienlaikus norādot, ka pastāv daudz iespēju attīstīt abu valstu ekonomisko sadarbību. Tāpat V.Zatlers norādīja, ka pērno gadu ekonomiskā krīze Latvijai bija iespēju laiks, kas ļāva mūsu valsts uzņēmējiem radoši meklēt jaunas biznesa idejas, tirgus iespējas. Uzrunas laikā viņš aicināja Šanhajas uzņēmējus novērtēt priekšrocības, ko dod Latvija, proti, tās dalība ES vienotajā ekonomiskajā zonā un kopējā tirgū, viens no zemākajiem uzņēmumu nodokļiem Eiropā, attīstīta transporta un ostu loģistika.

Pēc biznesa foruma atklāšanas Valsts prezidents devās uz Šanhajas starptautisko izstāžu centru “Expo 2010”. Paceļot Latvijas karogu pie centra galvenās ēkas, oficiāli tika atklāta Latvijas nacionālā diena.

Valsts prezidents pateicās Ķīnas varas iestādēm un Šanhajas pilsētas vadībai par izstāžu centra izveidi.

Valsts prezidents Valdis Zatlers pateicās arī Latvijas uzņēmumiem “Aerodium,” “Mailītis A.I.I.M.”, VAS “Latvijas dzelzceļš”, Ventspils un Rīgas brīvostai, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai par Latvijas paviljona radīšanu un doto iespēju izstādes viesiem no visas pasaules izmēģināt laimes tehnoloģiju, lidojot ar vēja tuneļa palīdzību. Turpinot savu uzrunu, Valsts prezidents uzsvēra Latvijas, lai arī mazas, tomēr stratēģiski nozīmīgas valsts, lomu tilta nodrošināšanā starp Austrumiem un Rietumiem un aicināja ķīniešus to izmantot.

Latvijas nacionālās dienas atklāšanas pasākuma ceremonijā Latvijas Universitātes lektors Pēteris Pildegovičs prezentēja jauno Ķīniešu–latviešu valodas vārdnīcu, ar muzikālu priekšnesumu uzstājās “Dabas koncertzāle”. Latvijas paviljonā notika valsts prezentācija nacionālās dienas viesiem un Ķīnas mediju pārstāvjiem.

Viesojoties “World Expo 2010” centrā, V.Zatlers apskatīja vairāku valstu paviljonus, kā arī kopā ar ekonomikas un kultūras ministru sniedza “Skype” video preses konferenci Latvijas mediju pārstāvjiem.

Valsts prezidents atzina, ka par Latvijas paviljonu Ķīnā ir dzirdējis daudz uzslavu, īpaši tiekot izcelts Latvijas radošums un vēja tehnoloģiju izmantošana: “Mēs esam lepni par savu paviljonu. Es varu visiem Latvijā pateikt – Ķīnā cilvēki, ar kuriem es tikos gan Šenjanas pilsētā, gan šeit, Šanhajā, zina, kas ir Latvijas paviljons, un visi zina, ka Latvijas paviljonā lido. Tā kā tas noteikti ir veiksmes stāsts. Mums ir izdevies pievērst uzmanību, un Latvijas vārdu Ķīnā zina daudz, daudz vairāk.”

Vakarā V.Zatlers apmeklēja Vestarda Šimkus koncertu Šanhajas Austrumu mākslas centrā un piedalījās Latvijas dalības starptautiskajā izstādē “World Expo 2010” Šanhajā oficiālā pilnvarotā pārstāvja pieņemšanā.

Valsts prezidenta preses dienests

Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna Latvijas nacionālās dienas pasākumā “World Expo 2010”:

Ministra kungs, mēra vietnieka kungs, ekselences, godātie viesi, dāmas un kungi!

Šanhaja ir pazīstama visā pasaulē, pateicoties tās ambīcijām un spējai sasniegt mērķus tad, kad tie ir noteikti. Šķiet, šai pilsētai nav robežu, runājot par neiespējamā padarīšanu par iespējamo. Šanhajā nav gandrīz nekādas atšķirības starp tagadni un nākotni.

Šanhajas “Expo” izstāde ir grandioza, iedvesmas pilna un veiksmīga. Tā pārspēj visas manas cerības. Vislielāko paldies vēlos pateikt Šanhajas pašvaldībai un iedzīvotājiem. Tieši pateicoties viņu darbam, Šanhajas “Expo” izstāde ir tik veiksmīgs un neaizmirstams pasākums. Šis ir pasākums, kas ļoti elegantā veidā apvieno vēsturi un modernismu. Šī ir vieta, kur var satikties Austrumi un Rietumi.

Latvijas paviljona pamatā ir koncepcija par labāku dzīvi labākā pilsētā. Paviljona vēja tunelis piedāvā jaunas tehnoloģijas un zinātnisku novatorismu, taču doma ir cilvēkiem piedāvāt lidojošo izjūtu par laimi.

Vēlos izmantot šo izdevību, lai paustu savu dziļāko pateicību Šanhajas “Expo” organizatoriem un Ķīnas valdībai. Sevišķi vēlos pateikties Ķīnas Tautas Republikas Ārlietu ministrijai. Pateicos latviešiem un ķīniešiem, kuri palīdzēja Latvijas paviljona celšanā. Vēlos pieminēt uzņēmumu “Aerodium”, uzņēmumu “Mailītis A.I.I.M”, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, “Latvijas dzelzceļu”, Ventspils pilsētu, Ventspils brīvostu un Rīgas brīvostu. Tāpat vēlos pateikties mūsu ģenerāldirektoram Robertam Stafeckim par viņa cītīgo darbu.

Attiecības starp Latviju un Ķīnu var raksturot kā draudzīgas, cieņas pilnas, bet arī ļoti praktiskas un pragmatiskas. Mūsu sadarbības pamatā ir savstarpēja izpratne un atbalsts, kas ļauj veidot ciešus kontaktus dažādās savstarpēji saistītās jomās. Tieši Šanhajas “Expo” ļauj mums saprast, cik iespējama ir šāda veida sinerģija.

Šodien manas vizītes centrālais elements ir Latvijas nacionālā diena, taču mēs spersim nozīmīgus soļus arī citās jomās. Manas vizītes laikā mēs parakstīsim līgumu par augstākās izglītības diplomu un grādu savstarpējo atzīšanu, kā arī par kultūras apmaiņu starp Latviju un Ķīnas Tautas Republiku laikā no 2011. līdz 2015.gadam.

Pilnveidota ekonomiskā sadarbība mūsu divpusējo attiecību darba kārtībā vienmēr ir bijusi ļoti būtiska. Esmu pārliecināts, ka mūsu draudzīgās un partnerattiecībās pamatotās politiskās attiecības var arī radīt piemēru tuvākām ekonomiskām attiecībām. Šīs vizītes laikā notikuši divi biznesa forumi, kas skaidrāk par skaidru norāda uz to, ka mūsu valstu starpā veidojas arvien vairāk harmonisku kontaktu.

Latvija kā uzņēmējdarbības iespēja ir aplūkojama Eiropas Savienības kontekstā. Eiropas Savienības tirgus ir pasaules lielākais koptirgus, un Latvija ir tā sastāvdaļa. Mēs darbojamies ES paredzamo likumu ietvaros, taču mēs arī varam piedāvāt vienu no labākajiem nodokļu režīmiem Eiropā. Ļoti prasmīgs un multikulturāls darbaspēks var nodrošināt pieeju Rietumeiropai un Austrumeiropai vienlaikus.

Latvija ir izmantojusi globālo finanšu un ekonomisko krīzi, lai pilnveidotu birokrātiskās procedūras. Tāpēc esam veiklāki, efektīvāki un konkurētspējīgāki nekā jebkad pirms tam. Tāpēc es patiešām ticu, ka Latvijā patlaban var piedāvāt vienu no labākajām biznesa iespējām visā Eiropā.

Sveicu jūs Latvijā!



Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna Latvijas–Šanhajas uzņēmēju biznesa forumā:

Ķīnas un Latvijas uzņēmēji, dāmas un kungi!

Man ir patiess gods uzrunāt Latvijas–Šanhajas biznesa semināra dalībniekus un godātos viesus. Pateicos Šanhajas Starptautiskās tirdzniecības veicināšanas padomei par tās ieguldījumu šā abpusēji izdevīgā pasākuma organizēšanā.

Šonedēļ šis ir jau otrais seminārs latviešu un ķīniešu uzņēmējiem. Ar vislielāko prieku sveicu uzņēmējus no abām valstīm šajā biznesa seminārā.

Vienlaikus vēlos apsveikt Ķīnas Tautas Republikas un Šanhajas pilsētas vadību par ļoti veiksmīgās “Expo 2010” izstādes rīkošanu. Pasākums nodrošina izcilu organizēšanas un novatorisma līmeni. Tas noteikti paceļ latiņu jautājumā par “Expo” izstāžu rīkošanu nākotnē.

Dāmas un kungi, ar lielu prieku varu konstatēt, ka divpusējās attiecības starp Latviju un Ķīnas Tautas Republiku ir tuvas, stabilas un ilgtspējīgas. Tas redzams aktīvā politiskā dialogā, kā arī veiksmīgā sadarbībā tādās jomās kā izglītība un kultūra.

Būtiskākā prioritāte mūsu attiecībās ir ekonomiskās sadarbības veicināšana starp Latviju un Ķīnu. Tāpēc Latvija cer, ka ekonomiskās attiecības ar Ķīnas Tautas Republiku kļūs ciešākas.

Uzskatu, ka pašreizējā ekonomiskā situācija pasaulē mudina valstis un valdības meklēt jaunus sadarbības veidus, kā arī iespējas veicināt uzņēmējdarbības kontaktus un tirdzniecību.

Patlaban ir pareizais laiks identificēt jaunas iespējas un akceptēt jaunus izaicinājumus. Pasaules tautsaimniecībā pastāvošā sarežģītā situācija mudina uzņēmējus meklēt jaunas biznesa idejas, partnerus un tirgus.

Sākoties globālajai finanšu un ekonomiskajai krīzei, daudz tika runāts par to, ka krīze bija ne vien izaicinājums, bet arī iespēja. Cilvēki, uzņēmumi un valstis ne vien pamanīja, bet arī izmantoja šo iespēju. Latvija bija viena no šādām valstīm.

Dāmas un kungi, Latvija pēdējo gadu laikā sevi ir pierādījusi kā labu valsti investīcijām. Būdama Eiropas Savienības dalībvalsts, Latvija darbojas Eiropas likumu kontekstā. Tā ir Eiropas kopējās ekonomiskās zonas un kopējā tirgus dalībniece.

Latvija nepārtraukti ir ieviesusi liberālu tautsaimniecības politiku. Latvija lepojas ar vienu no zemākajām uzņēmuma ienākuma nodokļa likmēm visā Eiropas Savienībā. Efektīvā uzņēmuma ienākuma nodokļa likme ir zem 10 procentiem. Tas nozīmē, ka Latvija ir lieliska vieta uzņēmējdarbībai un investīcijām.

Latvija vienmēr ir piedāvājusi ļoti izdevīgu tirdzniecības ceļu no Austrumiem uz Rietumeiropu, Baltijas jūras valstu reģionu un Skandināviju. Tieši Baltijas jūras valstu reģions ir viens no Eiropas attīstītākajiem reģioniem, runājot par attīstītajām tehnoloģijām, inovācijām un zinātni.

Latvija piedāvā nepārprotamas priekšrocības, kas saistītas ar tās izdevīgo vietu pasaulē un gadsimtiem veidoto pieredzi transporta un loģistikas jomā.

Tieši tāpēc Latvija var piedāvāt platformu uzņēmējdarbībai Eiropā, tā nodrošinot tiešu pieeju 500 miljoniem cilvēku Eiropas Savienības kopējā tirgū.

Aicinām jūs izmantot Latvijas ostas, loģistikas centrus un transporta infrastruktūru, lai Ķīnas preces nogādātu ES tirgū. Latvijas ostas var kļūt par elementu Ķīnas eksporta nogādāšanai Eiropā.

Dāmas un kungi, starptautiska tirdzniecība, it īpaši ārvalstu tiešās investīcijas, ir centrālais elements stipras, sabalansētas un ilgtspējīgas izaugsmes nodrošināšanā.

Uzskatu, ka mūsu valstu starpā ir daudz iespēju dinamiskākas ekonomiskās sadarbības nodrošināšanai. Esmu pārliecināts, ka šī vizīte nodrošinās jaunu impulsu, ekonomisko attiecību veidošanai starp Latviju un Ķīnas Tautas Republiku.

Cilvēku savstarpējie kontakti ir viens no būtiskākajiem elementiem ekonomisko attiecību veidošanā. Ļoti ceru, ka tieši šajā nozīmē šodienas seminārs jums nodrošinās ievērojamu veiksmi.

Vēlu jums radošas sarunas un vērtīgu pieredzes apmaiņu, lai veidotu jaunas un pozitīvas partnerattiecības mūsu abu valstu uzņēmēju starpā!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!