• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par risinājumiem tiesnešu algu lietā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2010., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220066

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas piekrišanu likumā "Par valsts budžetu 2010.gadam" noteiktās apropriācijas pārdalei

Vēl šajā numurā

26.10.2010., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par risinājumiem tiesnešu algu lietā

Saeimas apakškomisija darbam ar tiesu iekārtas likumu 19.oktobrī sprieda par veicamajiem pasākumiem, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumus tiesnešu algu lietās, kas nākamā gada valsts budžetā papildus prasītu gandrīz 15,4 miljonus latu.

“Uz šodienas sēdi tiesnešu pārstāvji nebija ieradušies, uzsverot varas dalīšanas principu un skaidri norādot, ka diskusijā par savām algām neiesaistīsies. Apakškomisija vienojās, ka risinājums būs jāmeklē bez pašu tiesnešu un prokuroru klātbūtnes, bet tieslietu nozares viedokli par sagatavotajiem priekšlikumiem paudīs Tieslietu padome,” norāda apakškomisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Deputāti 9.Saeimas pēdējā apakškomisijas sēdē vienojās aicināt izpildvaru izstrādāt priekšlikumus atalgojuma sistēmas sabalansēšanai valsts sektorā, tostarp risinot tiesnešu algu jautājumu. Valdības izstrādātos priekšlikumus skatīs Tieslietu padome. “Visiem, kam algu maksā no nodokļu ienākumiem, tā jānosaka pēc godīgiem un saprotamiem principiem. Patlaban diemžēl politiķiem grūti paskaidrot sabiedrībai, kādēļ atsevišķas profesijas ir vienlīdzīgākas par citām. Vai algu pieaugums tiesnešiem būs solidārs pret tiesu darbiniekiem, cietumsargiem un probācijas darbiniekiem, kuru algas jau tagad nav pietiekamas?” vaicā apakškomisijas priekšsēdētāja.

Analizējot citus iespējamos risinājumus, kā viena no iespējām tieslietu nozares budžeta papildināšanai tika minēta valsts nodevu palielināšana par apelācijas sūdzībām. Taču klātesošie deputāti noraidīja iespēju palielināt tiesāšanās izdevumus, lai paaugstinātu tiesnešu algas. Turklāt nodevas celšana mazinātu tiesu pieejamību, akcentēja S.Āboltiņa. “Varbūt lielākas izmaksas kādu atturētu aizstāvēt savas tiesības un mazinātu arī tiesu noslodzi, taču nedomāju, ka šis ir pareizais ceļš, kuru iet. Tiesām ir jābūt pieejamām ikvienam, un tiesu atslogošanai jāizvēlas citi risinājumi,” pauda apakškomisijas priekšsēdētāja.

Saskaņā ar konstitucionālās tiesas spriedumu pirmās institūcijas tiesneša alga nākamgad būtu 1514 lati, bet mēnešalga Augstākās tiesas priekšsēdētājam –
4088 lati.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!