• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta darba vizīti Ķīnā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2010., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220090

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Tiekoties ar Baltijas valstu bruņoto spēku komandieriem

Vēl šajā numurā

26.10.2010., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta darba vizīti Ķīnā


Valsts prezidents Valdis Zatlers, 22.oktobrī tiekoties ar Ķīnas Tautas Republikas viceprezidentu Sji Dziņu Pinu
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Valsts prezidents Valdis Zatlers 22.oktobrī tikās ar Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) viceprezidentu Sji Dziņu Pinu. Sarunas laikā abas augstās amatpersonas pārrunāja ekonomiskās sadarbības iespējas, īpaši uzsverot šā gada laikā panākto būtisko starpvalstu tirdzniecības apgrozījuma pieaugumu.

V.Zatlers atzīmēja, ka Latvija ir ieinteresēta veicināt sadarbības izaugsmi farmācijas, kokapstrādes, pārtikas rūpniecības, informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju jomā. Valsts prezidents iesniedza Latvijas investīciju projektu paketi, aicinot Ķīnas uzņēmējus investēt Latvijas infrastruktūrā, transporta un loģistikas nozarē un zinātnes un medicīnas tehnoloģijās. Pēc tikšanās Valsts prezidenta un Ķīnas viceprezidenta klātbūtnē Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis parakstīja Hipotēku bankas sadarbības līgumu ar Ķīnas Attīstības banku, kas turpmāk ļaus lieliem infrastruktūras projektiem piesaistīt Ķīnas stratēģiskos investorus.

Runājot par divpusējo attiecību attīstību, V.Zatlers arī uzsvēra izglītības un kultūras jomu nozīmi turpmāko attiecību stiprināšanā. Sji Dziņs Pins apliecināja savu atbalstu Konfūcija centra atvēršanai Rīgā, kā arī ķīniešu valodas skolotāju un mācību materiālu nodrošināšanai, kas dos plašākas iespējas apgūt ķīniešu valodu un kultūru. Viceprezidents augstu novērtēja ķīniešu–latviešu vārdnīcas izdošanas nozīmi abu valstu kultūras sakaru stiprināšanā.

Tikšanās beigās Latvijas izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe parakstīja Vienošanos par augstākās izglītības dokumentu savstarpēju atzīšanu, kas dos plašākas iespējas Latvijas studentiem mācīties Ķīnā un Ķīnas studentiem – Latvijā. Tā ir arī būtiska iespēja attīstīt Latvijas augstākās izglītības eksportu uz šo valsti. Latvija ir trešā Eiropas Savienības dalībvalsts, kas noslēgusi šādu līgumu ar Ķīnu. Savukārt kultūras ministrs Ints Dālderis parakstīja Kultūras apmaiņas programmu, kas paredz īstenot vairākus starpvalstu kultūras sadarbības projektus no 2011. līdz 2015.gadam.

Sarunas laikā Ķīnas viceprezidents augstu novērtēja Latvijas dalību “World Expo 2010” Šanhajā. Savukārt V.Zatlers pateicās Ķīnas pusei par šīs izstādes izcilo organizāciju. Valsts prezidents uzaicināja ĶTR viceprezidentu apmeklēt Latviju oficiālā vizītē. Sji Dziņs Pins ielūgumu pieņēma.

22.oktobrī Valsts prezidents Pekinā viesojās arī Latvijā pārstāvētajā uzņēmumā “Huawei Telecommunications Company”, kas mūsu valstī aktīvi sadarbojas gan ar fiksēto, gan mobilo telekomunikāciju operatoriem. Uzņēmums, apliecinot cieņu mūsu tautai, uzdāvināja Latvijai videokonferenču sistēmu.

Vakarpusē Valsts prezidents piedalījās Ķīnas vicepremjera Hui Ļanjui rīkotajās vakariņās.

Vizītes beigās Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar latviešu kopienas pārstāvjiem Pekinā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!