• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2010., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220253

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar 9. Saeimas priekšsēdētāju

Vēl šajā numurā

28.10.2010., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, godātie žurnālisti! Protams, ka šīs dienas galvenā tēma mūsu sarunās ar Ministru prezidentu bija darbs pie iespējamās koalīcijas un iespējamā Ministru kabineta, kura veidošanu kā iniciators ir uzņēmies šobrīdējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Uz parasto jautājamu, kādam ir jābūt valdības sastāvam un kādai jābūt valdībai un koalīcijai, varu atbildēt viennozīmīgi un skaidri – Latvijas valstī ir nepieciešama stabila, rīcībspējīga valdība, kas bauda sabiedrības uzticību. Nav svarīgi, cik partijas un tieši kuras konkrēti partijas veido šo valdību vai valdības koalīciju. Būtiski ir, lai tai būtu atbalsts Saeimā to lēmumu pieņemšanai, kas būs jāpieņem gan tuvākajā, gan tālākajā nākotnē. Protams, šis process nav vienkāršs.

Kā redzam, mēnesis ir pagājis politiskajos procesos, konsultācijās, kas nebūt nav bijušas vienkāršas, bet mēs visi gaidām rezultātu. Manuprāt, nedaudz pietrūka tiešu partiju konsultāciju, vēlētājiem saprotamu tiešu partiju konsultāciju, kad partijas runā viena ar otru pie sarunu galda, uzzina pretējo partiju viedokļus, meklē tos kompromisus un saskarsmes punktus, kas varētu būt likti par pamatu stabilai, rīcībspējīgai un kompetentai valdībai, kā es teicu iepriekš. Drusku tā vietā bija sīva cīņa par amatiem, bija sarunāšanās caur presi. Mēs neko nevaram mainīt. Ar katru dienu mēs tuvojamies tai dienai, kad mums sāks strādāt jaunā Saeima un tai būs jāapstiprina jaunā valdība. Es esmu pārliecināts, ka šis process beigsies veiksmīgi, ar konkrētu rezultātu, ar kuru būs apmierināti gan politiķi, gan vēlētāji.

Jautājums: Prezidenta kungs, vai ir vēl kādi nezināmie, kas jums dara bažas un liedz līdz galam būt pārliecinātam par premjera amata kandidāta nominēšanu?

V.Zatlers: Protams, man zināmi ir tikai zināmie nezināmie. Mēs esam vienojušies ar Dombrovska kungu, ka mēs tiekamies pirmdien pulksten sešos vakarā, kad Dombrovska kungs iepazīstinās ar savas iniciatīvas rezultātiem, arī ar valdības deklarāciju, kurā būs pausta attieksme pret tādām nopietnām lietām kā valsts budžets, nodokļu politika, enerģētikas politika, pasākumi cīņā pret bezdarbu. Tad arī es pieņemšu galīgo lēmumu.

Jautājums: Tad jūs vēl līdz pirmdienas sešiem nebūsiet izšķīries?

V.Zatlers: Saskaņā ar Satversmi šobrīdējā Valda Dombrovska valdība strādā līdz brīdim, kad noliek savu mandātu 2.novembrī, kad ir izveidota jaunā Saeima ar visām tās institūcijām un var tikt pieņemts lēmums par jaunas valdības veidošanu. Darbosimies saskaņā ar Satversmi.

Jautājums: Tomēr piektdienā, pirms jūs devāties uz Ķīnu, mums tika solīta vai likta priekšā četru partiju plaša koalīcija, izlīguma un plašu sabiedrību vienojoša, bet šobrīd izskatās, ka ir palikušas tikai divas partijas šai koalīcijā. Kā jūs vērtētu šo procesu?

V.Zatlers: Četru partiju koalīcijas ideja bija labs pamats, lai sāktu politiskās konsultācijas. Bet diemžēl politiskās konsultācijas pārgāja retoriskos izteicienos caur presi, un man pietrūka šo tiešo partiju sarunu, lai būtu pilnīga pārliecība, ka tas rezultāts, kas šobrīd ir sasniegts, ir stabils un ar noteiktu nākotni visiem četriem gadiem līdz nākamās Saeimas vēlēšanām.

Jautājums: Prezidenta kungs, vai ir iespējams kaut kādā veidā atsākt sarunas ar “Saskaņas centru”?

V.Zatlers: Šobrīd tikai viens politiskais spēks un viens konkrēts cilvēks – Valdis Dombrovskis – ir uzņēmies iniciatīvu veidot nākamo koalīciju un arī veidot nākamās valdības aprises. Tā ir pilnīga viņa kompetence un arī atbildība. Nekādi ieteikumi no malas no citām amatpersonām nebūs, un negaidiet arī tos.

Jautājums: Sakiet, kā jūs vērtējat tīri no ētiskā viedokļa “Vienotības” pēkšņo lēmumu pirmdien tomēr neņemt nacionālo apvienību koalīcijā, jo tas bija tiešām liels pārsteigums. Vai šis pēkšņais solis un domu maiņa jums nerada bažas par “Vienotības” šķelšanos?

V.Zatlers: Viss šis process faktiski sākās 2.oktobrī ar vēlēšanām, tātad partiju konsultācijas. Man pietrūka šīs partiju konsultācijas, kuras tiek novestas līdz loģiskam rezultātam – kas mums ir kopīgs, kas mums ir atšķirīgs un vai mēs esam spējīgi iet tālāk, kāpēc mēs ejam tālāk kopā vai kāpēc mēs šķiramies. Protams, tā ir gan Ministru prezidenta iniciatīva, gan reizē arī atbildība, gan arī reizē viņa lēmums.

Jautājums: Bet kā jūs vērtējat šo situāciju, vai tas ir ētiski – paņemt cilvēku vai apvienību koalīcijā un pēc divām dienām pēkšņi paziņot: esam mainījuši domas?

V.Zatlers: Mēs nevaram ietekmēt politisko sarunu procesu un arī veidu, kā tas notiek. Mēs varam runāt par politisko kultūru, jo mēs bieži runājam par politisko kultūru. Es gaidu, ka varbūt arī pirmā Saeimas sēde nāks ar kādiem jaunas politiskās kultūras uzstādījumiem, ko gribam panākt nākamajos četros gados.

Jautājums: Prezidenta kungs, sakiet, kā jūs vērtējat amatu dalīšanas principu, piemēram, “Vienotībā” amati tiek dalīti pēc kaut kādām iekšējām kvotām, piemēram, bijušais ārlietu ministrs Pabriks tagad varētu būt aizsardzības ministrs, bet bijušais aizsardzības ministrs Kristovskis varētu būt ārlietu ministrs.

V.Zatlers: Visefektīvākais valdības veidošanas darbs ir tāds, kā noteikts Satversmē – Ministru prezidents un viņa aicināti ministri. Kā to reālajā dzīvē konkrētais Ministru kabineta veidotājs realizē, tas, protams, ir cits jautājums. Tas ir daudz grūtāk, daudz sarežģītāk. Šeit mēs atkal runājam par jaunu politisko kultūru – vai mēs esam gatavi pieņemt un ieviest dzīvē to, lai cilvēki ticētu tam, ko mēs darām. Vislabākais veids ir Ministru prezidents un viņa aicināti kompetenti ministri.

Jautājums: Prezidenta kungs, jūs pirms brīža minējāt, ka citām amatpersonām nevajadzētu ar kaut kādiem saviem padomiem un uzstādījumiem ietekmēt valdības veidošanas sarunas. Vairāki “Vienotības” pārstāvji ir apgalvojuši, ka tieši no Rīgas pils un Valsts prezidenta kancelejas ir nākuši ar konkrētu uzstādījumu, kādām politiskajām partijām ir jābūt koalīcijā un kādām ne, arī par nacionālo apvienību. Vai tā ir tiesa, un kā jūs to komentētu?

V.Zatlers: Atgādināšu, ka man vienmēr ir bijusi prakse, ka es tiekos ar visiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, pat ar neatkarīgajiem deputātiem, kad tas ir nepieciešams. Un arī šajā jaunas valdības veidošanas procesā es tikos ar visiem politiskajiem spēkiem un konsultējos ar tiem gan tiešā sarunu ceļā, gan, protams, vācot informāciju, kas notika ap šo valdības veidošanas procesu.

Jautājums: Bet uzstādījumi no jūsu puses par nevēlamajiem un vēlamajiem spēkiem?

V.Zatlers: Viennozīmīgi, ja reiz Valdis Dombrovskis ir uzņēmies iniciatīvu, tad tā ir viņa atbildība, kādu koalīciju viņš veido. Uzdevums no manas puses ir tikai stabila, lemtspējīga un kompetenta valdība. Tāda, kādu ir pelnījusi Latvijas tauta.


Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2010.gada 27.oktobrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!