Ministru kabineta noteikumi Nr.995
Rīgā 2010.gada 26.oktobrī (prot. Nr.55 16.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 18.marta noteikumos Nr.128 "Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem"
Izdoti saskaņā
ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta otro daļu un 13.panta trešo daļu
1. Izdarīt Ministru kabineta 2003.gada 18.marta noteikumos Nr.128 "Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 45.nr.) šādus grozījumus:
1.1. aizstāt noteikumu tekstā vārdu "pielikums" (attiecīgā locījumā) ar skaitli un vārdu "2.pielikums" (attiecīgā locījumā);
1.2. papildināt 7.punktu ar ceturto un piekto teikumu šādā redakcijā:
"No koncentrāta iegūtās augļu sulas minimālās Briksa grādu vērtības noteiktas šo noteikumu 1.pielikumā. Ja no koncentrāta iegūta sula ir ražota no augļiem, kas nav minēti šo noteikumu 2.pielikumā, no koncentrāta atjaunotas augļu sulas minimālā Briksa grādu vērtība ir līdzvērtīga Briksa grādu vērtībai, kāda ir sulai, kas ekstrahēta no koncentrāta pagatavošanai izmantotajiem augļiem.";
1.3. izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu šādā redakcijā:
"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:
1) Padomes 2001.gada 20.decembra Direktīvas 2001/112/EK, kas attiecas uz pārtikai paredzētām augļu sulām un dažiem līdzīgiem produktiem;
2) Komisijas 2009.gada 14.augusta Direktīvas 2009/106/EK, ar kuru groza Padomes Direktīvu 2001/112/EK, kas attiecas uz pārtikai paredzētām augļu sulām un dažiem līdzīgiem produktiem;
3) Komisijas 2010.gada 21.maija Direktīvas 2010/33/ES par spāņu teksta labojumu Padomes Direktīvā 2001/112/EK, kas attiecas uz pārtikai paredzētām augļu sulām un dažiem līdzīgiem produktiem.";
1.4. papildināt noteikumus ar 1.pielikumu šādā redakcijā:
"1.pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 18.marta
noteikumiem Nr.128
Minimālās Briksa grādu vērtības no koncentrāta iegūtām augļu sulām
Nr. |
Augļa vispārpieņemtais nosaukums |
Botāniskais nosaukums |
No koncentrāta atjaunotas augļu sulas un augļu biezeņa Briksa grādu minimālā vērtība |
1. | Āboli (*) | Malus domestica Borkh. | 11,2 |
2. | Aprikozes (**) | Prunus armeniaca L. | 11,2 |
3. | Banāni (**) | Musa sp. | 21,0 |
4. | Upenes (*) | Ribes nigrum L. | 11,6 |
5. | Vīnogas (*) | Vitis vinifera L. vai tās hibrīdi Vitis labrusca L. vai tās hibrīdi | 15,9 |
6. | Greipfrūti (*) | Citrus x paradise Macfad. | 10,0 |
7. | Guavas (**) | Psidium guajava L. | 9,5 |
8. | Citroni (*) | Citrus limon (L.) Burm.f. | 8,0 |
9. | Mango (**) | Mangifera indica L. | 15,0 |
10. | Apelsīni (*) | Citrus sinensis (L.) Osbeck | 11,2 |
11. | Pasifloru augļi (*) | Passiflora edulis Sims | 13,5 |
12. | Persiki (**) | Prunus persica (L.) Batsch var. Persica | 10,0 |
13. | Bumbieri (**) | Pyrus communis L. | 11,9 |
14. | Ananasi (*) | Ananas comosus (L.) Merr. | 12,8 |
15. | Avenes (*) | Rubus idaeus L. | 7,0 |
16. | Skābie ķirši (*) | Prunus cerasus L. | 13,5 |
17. | Zemenes (*) | Fragaria x ananassa Duch. | 7,0 |
18. | Mandarīni (*) |
Citrus reticulata Blanco |
11,2 |
Piezīmes.
1. Ar zvaigznīti (*) atzīmētajiem produktiem, kas izmantoti sulas
ražošanai, minimālo relatīvo blīvumu pret ūdeni nosaka 20/20 °C
temperatūrā.
2. Ar divām zvaigznītēm (**) atzīmētajiem produktiem, no kuriem
ražots biezenis, nosaka tikai minimālo nekoriģēto Briksa grādu
rādījumu (bez skābes korekcijas).
3. Upenēm, guavām, mango un pasifloras augļiem minimālā Briksa
vērtība attiecas tikai uz Eiropas Savienībā ražotu un no
koncentrāta atjaunotu augļu sulu un augļu biezeni."
2. Noteikumi stājas spēkā 2011.gada 1.janvārī.
Ministru prezidents V.Dombrovskis
Zemkopības ministra vietā – izglītības un zinātnes ministre T.Koķe