• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par konkursu interneta satura veidošanai bērniem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2010., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220358

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nākamajām Eiropas Zaļajām galvaspilsētām

Vēl šajā numurā

29.10.2010., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par konkursu interneta satura veidošanai bērniem

Saskaņā ar Eiropas mēroga pētījumu, ko publicēja Eiropas Komisija, bērni Eiropā sāk izmantot internetu aptuveni 7 gadu vecumā, bet tikai katrs trešais bērns vecumā no 9 līdz 12 gadiem uzskata, ka viņu vecumam tiešsaitē ir pietiekami “labu lietu bērniem”. Pētījumā minēts arī tas, ka katram astotajam bērnam ir negatīva pieredze tiešsaitē un bērniem aizvien trūkst prasmju un pārliecības, izmantojot internetu. Lai risinātu šīs problēmas, Komisija ir izsludinājusi konkursu, lai veicinātu kvalitatīva satura veidošanu tiešsaitē bērniem. Komisijas apņemšanās palīdzēt vecākiem un viņu bērniem tiešsaitē justies drošiem ir daļa no Eiropas digitālizācijas programmas.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece un digitalizācijas programmas komisāre Nēlī Krūsa teica: “Aizvien jaunāki un jaunāki bērni sāk lietot internetu, un mums jānodrošina, ka viņi ir pārliecināti interneta lietotāji, kuri, pārlūkojot internetu, var sameklēt aizraujošu, drošu, izglītojošu un savam vecumam atbilstošu saturu.”

Bērni tiešsaitē aizvien jaunāki un aizvien ilgāk

Saskaņā ar pētījumu aizvien jaunāki bērni sāk izmantot internetu. Bērni, kuriem tagad ir 15 līdz 16 gadi, pirmo reizi sāka izmantot internetu 11 gadu vecumā, bet 9–10 gadus veci bērni paziņoja, ka viņi pirmo reizi sāka izmantot internetu 7 gadu vecumā. Pastāv atšķirības arī starp dalībvalstīm. Bērni sāk izmantot internetu agrākā vecumā Ziemeļvalstīs, Igaunijā, Nīderlandē un Apvienotajā Karalistē, bet Austrijā, Grieķijā, Itālijā, Portugālē un Rumānijā – vēlāk. Piecdesmit procentu bērnu ikdienā tiešsaitē vidēji ir pusotru stundu. Pusaudži 15–16 gadu vecumā ir vēl aktīvāki interneta lietotāji, 77% ir tiešsaitē katru dienu.

Aptaujātie bērni norāda, ka viņi izmanto internetu galvenokārt skolas darbiem vai skatās video (attiecīgi 84% un 83%). Nākamās populārākās nodarbes tiešsaitē ir spēles (74%) un sazināšanās ar tūlītēju ziņojumapmaiņu (61%).

Bērni izmanto internetu galvenokārt mājās (85%), un vairāk nekā puse bērnu vecumā no 13 līdz 16 gadiem var piekļūt internetam savā istabā. Skola ir nākamā populārākā vieta, kur bērni piekļūst internetam (63%). Lai gan vairums bērnu tiešsaitē atrodas, izmantojot personālo datoru vai klēpjdatoru, tagad katrs trešais jaunietis pievienojas internetam no sava mobilā tālruņa vai citas portatīvās ierīces.

Riski tiešsaitē mazinās, bet bērniem aizvien nav drošības pamatprasmju

Salīdzinot ar iepriekšējiem pētījumiem, šajā pētījumā norādīts, ka tiešsaitē bērni saskaras ar mazāk riskiem. 5% bērnu Eiropā norāda, ka viņi tikuši terorizēti tiešsaitē, bet Igaunijā un Rumānijā šis skaitlis ir 14%. Tomēr saistībā ar sameklēto informāciju tiešsaitē katrs astotais ir ticis traucēts vai sarūgtināts.

Vienlaikus pētījums parāda, lai gan pieaugušie uzskata, ka bērni ir digitāli izglītoti, pusei no jauniešiem nav tādu drošības pamatprasmju kā izveidot privātuma iestatījumus vai nobloķēt nevēlamus kontaktus. 30% bērnu vecumā no 11 līdz 16 gadiem ir bijuši simptomi saistībā ar pārmērīga interneta izmantošanu, piemēram, pārlūko internetu, kad viņi nav īpaši ieinteresēti, pavada mazāk laika ar draugiem, ģimeni vai nepilda mājas darbus, jo daudz laika pavada tiešsaitē, vai jūtas aizkaitināti, ja viņi nevar būt tiešsaitē. No ES programmas “Drošāks internets” 2011.gadā tiks līdzfinansēts projekts, lai labāk izprastu šo problēmu.

Popularizēt inovatīvu un vecumam atbilstošu saturu

Eiropas Komisija un Drošāka interneta centri 14 valstīs ir tikko izsludinājuši konkursu “Eiropas balva par labāko tiešsaites saturu bērniem”. Konkurss ir paredzēts tiešsaistes satura veidotājiem divās kategorijās – 12–17 gadus veci jaunieši un pieaugušie – un tas cenšas veicināt kvalitatīva tiešsaites satura, kas paredzēts bērniem un jauniešiem, veidošanu un izplatīšanu. Tas norisināsies 14 valstīs: Beļģijā, Čehijā, Francijā, Grieķijā, Itālijā, Īslandē, Latvijā, Nīderlandē, Polijā, Portugālē, Slovēnijā, Spānijā, Ungārijā un Vācijā. Valsts konkursa uzvarētāji abās kategorijās sacentīsies par Eiropas balvu, kas tiks pasniegta 2011.gada jūnijā.

Pamatinformācija

“EUKidsOnline” pētījumā tika iesaistīti vairāk nekā 23 000 bērnu un viens no viņu vecākiem šādās valstīs: Apvienotajā Karalistē, Austrijā, Beļģijā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Igaunijā, Itālijā, Īrijā, Kiprā, Lietuvā, Nīderlandē, Norvēģijā, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Slovēnijā, Somijā, Spānijā, Turcijā, Ungārijā, Vācijā un Zviedrijā. Pētījums ir daļa no projekta “EUKidsOnline II”, ko finansē no programmas “Drošāks internets” un koordinē Londonas Ekonomikas un politikas zinātnes skola.

Komisija ir palīdzējusi noslēgt pašregulatīvus nolīgumus ar dažiem galvenajiem tiešsaites pakalpojumu sniedzējiem, kuri ir populārākie jauniešu vidū (socializēšanās tīkli, mobilo tālruņu operatori). Attiecībā uz bērnu drošību tiešsaitē kā daļa no Digitalizācijas programmas tiek apsvērta turpmāka pašregulatīvu pasākumu izstrāde, lai veicinātu drošību un uzticību jaunajām tehnoloģijām.

Eiropas Komisija 2009.gadā visās ES dalībvalstīs atbalstīja INSAFE tīkla informētības centru organizēto kampaņu pret terorizēšanu tiešsaistē. INSAFE tīkls ir arī izveidojis palīdzības tālruņa līnijas, uz kurām zvanot bērni, vecāki un skolotāji var lūgt individuālu padomu par drošības jautājumiem, tostarp par terorizēšanu tiešsaitē.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!