• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nākamajām Eiropas Zaļajām galvaspilsētām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2010., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220359

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par patēriņu tirgu novērtējumu

Vēl šajā numurā

29.10.2010., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par nākamajām Eiropas Zaļajām galvaspilsētām

Spānijas reģiona galvaspilsēta Vitorija-Gasteisa un Francijas pilsēta Nante pasludinātas par Eiropas Zaļās galvaspilsētas goda nosaukuma ieguvējām 2012. un 2013.gadā. Eiropas Komisijas konkurss mudina pilsētas uzlabot pilsētas dzīves kvalitāti, pilsētplānošanā sistemātiski rēķinoties ar vidi. Uzvarētājas pasludināja vides komisārs Janežs Potočniks Eiropas 2010.gada Zaļajā galvaspilsētā Stokholmā 21.oktobrī notikušajā ceremonijā.

Komisijas loceklis J.Potočniks sacīja: “Apsveicu Vitoriju-Gasteisu un Nanti, kā arī visas pārējās pilsētas ar darbu, ko tās ieguldījušas, lai uzlabotu vidi un savu pilsoņu dzīves kvalitāti. Pilsētas ir tā vieta, kur vairums eiropiešu redz vides politiku darbībā un kur lēmumi par vidi rod rezultātus. Daudzās ir jūtami lielas ekoloģiskās pēdas. Zaļās galvaspilsētas nosaukums ir paraugs tam, ko pilsētas var sasniegt ar apņemšanos un novatorismu, kas palīdzēs šīm un citām pilsētām veidot savu nākotni.”

Reģionu komitejas priekšsēdētāja Mersedesa Breso sacīja: “Eiropas Zaļās galvaspilsētas ir kā flagmaņkuģi to vietējo kopienu vadītāju un pilsoņu flotē, kas apņēmušies uzlabot pilsētas dzīves kvalitāti. Mūsu pilsētu zaļā pārplānošana veicina ilgtspējīgu attīstību pasaules līmenī, tādējādi mūsu prioritātēm būtu jābūt pilsoņu mobilizācijai un Zaļo galvaspilsētu sadraudzībai starp kontinentiem. Sakarā ar Reģionu komitejas un ASV Mēru konferences sadarbības nolīguma neseno parakstīšanu es paužu prieku par to, ka ASV pilsētu mēri dalās savos zaļajos veiksmes stāstos ar saviem partneriem Eiropā un sper pirmos soļus kopprojektu izstrādē.”

2012.gada laureāte Vitorija-Gasteisa

Vitorija-Gasteisa, kas ir kāda Ziemeļspānijas reģiona galvaspilsēta, ir guvusi lielus panākumus tradicionālās pilsētvides zaļināšanā. Pilsētas centru ieskauj t.s. zaļā josla, pa pusei dabiska zaļā zona, kas daļēji atgūta no noplicinātām platībām, un tā nodrošina, ka tās gandrīz ceturtdaļmiljons iedzīvotāju dzīvo 300 metru attālumā no atklātas zaļās teritorijas. Ir ieviesti daudzi pasākumi, kas palīdz veicināt bioloģisko daudzveidību un ekosistēmas pakalpojumus. Augu un dzīvnieku valsts tiek novērota, un, cik iespējams, tiek mazināta dzīvotņu fragmentācija.

Pilsēta sekmīgi tiek galā ar ūdens resursu nepietiekamību un pēdējo desmit gadu laikā ir pamazām samazinājusi ūdens patēriņu. Ir veikti daudzi ieguldījumi saistībā ar ūdeni, lai uzlabotu ūdensapgādi un ūdens kvalitāti, mazinātu zudumus un izstrādātu ilgtspējīgu patēriņu. Vitorijai-Gasteisai ir vērienīgs plāns, kā samazināt mājsaimniecībās lietojamā ūdens patēriņu līdz mazāk nekā 100 litriem vienam iedzīvotājam dienā.

2013.gada laureāte Nante

Nante, Francijas sestā lielākā pilsēta, ar 285 000 iedzīvotāju ir sekmīgi sasaistījusi savu zaļo un zilo pilsētas zonu, integrējot pilsētas dzīves radītās problēmas ar atrašanos divu lielu upju (Luāras un Erdras) krastos, īstenojot ilgtspējīgas ūdens pārvaldības programmu. Ar pilsētu robežojas vairākas programmas “Natura 2000” un citas dabas aizsardzības zonas, un viena no pilsētas iedzīvotāju galvenajām rūpēm ir augu un dzīvnieku valsts saglabāšana.

Nantei ir senas integrētas un ilgtspējīgas transporta politikas tradīcijas, kas koncentrējas uz sabiedrisko transportu un velosipēdiem, un tā bija pirmā Francijas pilsēta, kurā sekmīgi tika atjaunots elektriskais tramvajs. Tās vērienīgā transporta politika ir samazinājusi gaisa piesārņošanu, un tai ir jauns klimata plāns, kurā paredzēts līdz 2020.gadam par ceturtdaļu samazināt CO2 emisiju. Jauna iniciatīva pilsoņu veselības jomā ir alerģijas briesmu izvērtēšanas sistēma eksperimentāla ziedputekšņu novērošanas dārza veidā.

Eiropas Zaļās galvaspilsētas goda nosaukums

Šis ikgadējais apbalvojums ir jauna iniciatīva, kas izceļ pilsētu, kura ir videi draudzīgas pilsētas dzīves avangardā. Žūrija izvērtēja pilsētas pēc 11 vides indikatoriem. Par pilsētām spriež pēc to sasniegumiem augstu vides standartu sasniegšanā, to saistībām sasniegt augstus mērķus tālākā vides uzlabošanā un ilgtspējīgā attīstībā un pēc tā, cik lielā mērā tās var būt par paraugu citām Eiropas pilsētām un veicināt paraugpraksi.

Pirmās šo titulu izpelnījās Stokholma un Hamburga – Stokholma uz 2010., Hamburga uz 2011.gadu. Uz 2012. un 2013.gada goda nosaukumu pieteicās 17 pilsētas. Tika atlasītas sešas finālistes: Barselona, Malme, Nante, Nirnberga, Reikjavīka un Vitorija-Gasteisa.

Žūrijas sastāvā ir Eiropas Komisijas, Eiropas Vides aģentūras, ICLEI (pašvaldības ilgtspējai), Pilsētas mēru pakta biroja, Eiropas Vides biroja un Reģionu komitejas pārstāvji.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!