• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Nacionālā teātra saimes galda. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.1999., Nr. 52/53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22047

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vācieša "Pavasara nakts", kas skanējusi latviešu Dziesmusvētkos

Vēl šajā numurā

24.02.1999., Nr. 52/53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

GODADIENAS. GODAGADI

Pie Nacionālā teātra saimes galda

Jubilejas priekšvakarā Nacionālā teātra aktieri un režisori kopā ar skatītājiem pulcējās Eduarda Smiļģa Teātra muzejā, kur tika atklāta izstāde "Ap Nacionālā teātra saimes galdu". Teātra mākslinieciskā vadītāja Edmunda Freiberga ieceri lietpratīgi iedzīvinājusi muzeja speciāliste Margita Mantiņa kopā ar teātra mākslinieku Gunāru Zemgalu.

Vēsturiski fotoattēli, valdības rīkojumi un citi dokumenti vēsta par teātra dibināšanu 1919.gadā. Lielajā zālē — laikmeti un paaudzes, teātra gaita astoņos gadu desmitos. Par izstāžu saturisko un stilistisko daudzveidību stāsta skatuves kostīmi, rekvizīti, dekorāciju meti. Daudz gleznu un fotogrāfiju. Aktieri lomās un sadzīvē. Izstādes emocionālais centrs — lielais saimes galds. Uz tā izkārtoti lugu eksemplāri ar režisoru un aktieru piezīmēm, piemiņas lietas. Te ir gan Antas Klints baltie cimdiņi un Teodora Podnieka acenes no muzeja fondiem, gan teātra ļaužu atnestās lietiņas.

Pie lielā saimes galda raiti raisījās sarunas, atmiņu stāstījumi. Svētku reizē te ar skatītājiem tikās vecmeistari, Nacionālā teātra zvaigznes. Iecerēts šo dialogu ar skatītājiem uzturēt, aicinot pie saimes galda visu paaudžu autorus un režisorus.

Aina Adermane

Foto: Harijs Burmeistars

1.JPG (33462 BYTES)

Pie Nacionālā teātra saimes galda (1.rindā no kreisās) Voldemārs Šoriņš, Alfreds Jaunušans, Kārlis Sebris, Elza Radziņa un Maiga Grīnberga, (2.rindā) Uldis Dumpis un Ģirts Jakovļevs;

2.JPG (15935 BYTES)

Antas Klints cimdiņi un lornete. No daudzām izrādēm — nu muzeja krātuvē;

4.JPG (47655 BYTES)

Elza Radziņa izstādi bagātinājusi ar Laimdoņa Grasmaņa gleznu, kurā mūsu aktrise šoreiz ir Stella Kempbela izrādē "Mīļais melis".

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!