• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 16. Baltijas Padomes sanāksmi Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2010., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220479

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas asamblejas 29.sesiju Rīgā

Vēl šajā numurā

02.11.2010., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 16. Baltijas Padomes sanāksmi Rīgā

Nobeiguma dokuments

2010.gada 22.oktobrī Rīgā, Latvijas Republikā, Baltijas asambleja un Baltijas Ministru padome sapulcējās 16. Baltijas Padomē, lai novērtētu progresu, kas panākts attiecībā uz 2010.gadam noteiktajām prioritātēm, un nospraustu mērķus 2011.gadam.

Baltijas Padome ar gandarījumu atzīmē Baltijas valstu ekonomikas stabilizācijas pazīmes. Līdz ar pozitīvu attīstības tendenču iezīmēšanos globālajā ekonomikā ir mitējusies straujā Baltijas valstu ekonomikas lejupslīde, kas bija vērojama pēdējos divus gadus, bezdarba līmenis ir samazinājies un eksporta jomā redzama augšupejas tendence.

Baltijas Padome atzinīgi novērtē gaidāmo Igaunijas pievienošanos eirozonai. Eiro ieviešana Igaunijā nodrošinās labu pamatu turpmākajai ilgtspējīgai Baltijas valstu ekonomikas izaugsmei.

Baltijas Padome augstu vērtē Baltijas valstu ciešo sadarbību aizsardzības un drošības politikas jautājumos. Mēs uzskatām, ka NATO jaunās Stratēģiskās koncepcijas pieņemšana stiprinās Baltijas valstu un visas alianses drošību un vienotību, stājoties pretim 21.gadsimta draudiem un izaicinājumiem.

Baltijas asamblejas prezidente Ērika Zommere un Latvijas ārlietu ministrs Aivis Ronis 22.oktobrī Saeimas Sarkanajā zālē, parakstot 16.Baltijas Padomes kopīgo paziņojumu (augšējā attēlā); Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Egidijs Meilūns un Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets Rīgā 22.oktobrī, uzrunājot 16.Baltijas Padomes dalībniekus
Foto: Saeima

Baltijas Padome paziņo:

• Baltijas valstu ekonomiskā un finansiālā sadarbība ir mērķtiecīgi jāstiprina, lai nodrošinātu stabilu, prognozējamu, gan Baltijas valstu uzņēmumiem, gan arī ārvalstu investoriem labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi, veicinātu uz zināšanām balstītas ekonomikas un pētniecības attīstību un paaugstinātu reģiona konkurētspēju, atzīstot, ka Baltijas valstu stratēģisko resursu konsolidācija būtu svarīgs solis ceļā uz šo mērķi.

• Pievienošanās eirozonai jāuzskata par Latvijas un Lietuvas vidējā termiņa stratēģisko mērķi.

• Īstenojot ES Stratēģiju Baltijas jūras reģionam, Baltijas valstīm ir jāstiprina sadarbība projektu attīstīšanā.

• Baltijas elektroenerģijas tirgus starpsavienojumu plāna (BEMIP) īstenošana ir veiksmes stāsts, un tā jāturpina saskaņā ar noteikto grafiku.

• Pozitīvi ir vērtējams 2010.gada 8.jūnijā noslēgtais TEN-T prioritātes projekta Nr.27 Rail Baltica saprašanās memorands. Baltijas valstīm ir jāsniedz saskaņots atbalsts kopīgajam transporta infrastruktūras projektam Rail Baltica.

• Saskaņā ar jauno trīspusējo vienošanos vides jautājumos, kas tika noslēgta 2010.gada 4.jūnijā Dagdā, Latvijas Republikā, Baltijas valstīm ir savstarpēji jākoordinē vides aizsardzības projekti, tai skaitā Baltijas jūras rīcības plāna īstenošana un pasākumi ar klimata pārmaiņām saistītu jautājumu risināšanai.

• Pozitīvi ir vērtējama Baltijas Ministru padomes ietvaros izveidotā darba grupa veselības jautājumos. Baltijas valstīm ir īpaši jāstiprina sadarbība veselības aprūpes jomā, sākot kopīgu projektu īstenošanu.

• NATO gaisa telpas patrulēšanas misija Baltijas valstīs ir alianses solidaritātes un NATO klātbūtnes apliecinājums. Katrai Baltijas valstij kā uzņēmējvalstij arī turpmāk ir jāstiprina atbalsts NATO gaisa telpas patrulēšanas misijai, sekmējot pastāvīga misijas mandāta apstiprināšanu.

• Baltijas valstis apliecina savu gatavību arī turpmāk dot savu ieguldījumu NATO operācijā Afganistānā, kas ir viena no Baltijas valstu prioritātēm drošības politikas jomā.

• Baltijas valstīm ir jāstiprina gan savstarpējās attiecības, gan attiecības ar Ziemeļvalstīm, lai efektīvāk risinātu kopīgos reģionālos un globālos jautājumus. Pozitīvi vērtējam NB8 viedo grupas ziņojumu, uzskatot, ka tas dos papildu impulsus Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbības tālākai intensifikācijai.

Baltijas Padome ir definējusi šādas sadarbības prioritātes 2011.gadam:

1) reģionālā enerģijas tirgus attīstība un ar enerģijas drošību saistīti jautājumi;

2) uz zināšanām balstītas ekonomikas attīstība;

3) infrastruktūras attīstība – Rail Baltica, Via Baltica un citi ar transportu un tranzītu saistīti jautājumi.

17. Baltijas Padome notiks Igaunijas prezidentūras laikā 2011.gada 24.–25.novembrī Tallinā, Igaunijas Republikā.

Ērika Zommere

Baltijas asamblejas prezidente

Aivis Ronis

Baltijas Ministru padomes Sadarbības padomes priekšsēdētājs

Rīgā 2010.gada 22.oktobrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!