• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par laboratorisko izmeklējumu apmaksas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2010., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220485

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par ES atbalstu investīcijām zivsaimniecības uzņēmumos

Vēl šajā numurā

02.11.2010., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par laboratorisko izmeklējumu apmaksas kārtību

Darba grupa, kas izvērtēja iespējas veicināt racionālāku finansējuma izlietojumu un veicināt konkurenci starp pakalpojumu sniedzējiem, iesniegusi ziņojumu Veselības ministrijas (VM) vadībai, kurā rekomendē no nākamā gada sākt īstenot principu “nauda seko pacientam”.

Jaunajā modelī laboratoriskie izmeklējumu apjomi tiktu regulēti caur nosūtītāju – ģimenes ārstu vai ārstu speciālistu, pacientam ļaujot brīvi izvēlēties pakalpojuma sniedzēju. Tas nozīmē, ka laboratorisko pakalpojumu sniedzēji varētu būt ikviena iestāde, kas atbilstu obligātajām prasībām un būtu līgumattiecībās ar valsti.

Finansējuma apjoms, ar ko varētu rīkoties ģimenes ārsti, tiktu aprēķināts atkarībā no reģistrēto pacientu skaita un pacientu vecuma grupu struktūras, savukārt ārstiem speciālistiem – pamatojoties uz plānoto apmeklējumu skaitu un attiecīgās specialitātes viena apmeklējuma izmaksām. Lai ģimenes ārsti un ārsti speciālisti varētu plānot piešķirtā finansējuma apjoma izlietojumu, Veselības norēķinu centrs katru mēnesi informētu ārstniecības personas par faktisko finanšu līdzekļu izlietojumu laboratorisko izmeklējumu apmaksai.

Plānots, ka jaunā kārtība veicinātu racionālāku finanšu līdzekļu izlietojumu, jo samazinātos no ārstniecības viedokļa nepamatoto nosūtījumu skaits, palielinātos pakalpojuma pieejamība pacientiem un konkurence starp pakalpojuma sniedzējiem. Tāpat arī mazinātos birokrātiskās procedūras, jo nebūtu ik pa pāris gadiem jārīko iepirkumu procedūras.

Atgādinām, ka, izvērtējot situāciju veselības aprūpes budžetā, jau gada sākumā VM notika vairākas tikšanās ar ambulatoro pakalpojumu sniedzējiem un nevalstiskajām organizācijām, lai risinātu situāciju saistībā ar ambulatoro iestāžu pārstrādēm laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu jautājumā.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!