• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Sociālās drošības tīkla stratēģijas ieviešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2010., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220487

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministrija: Par jaunā Maksātnespējas likuma spēkā stāšanos

Vēl šajā numurā

02.11.2010., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Sociālās drošības tīkla stratēģijas ieviešanu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM) 29.oktobrī uz kārtējo sēdi sanāca Sociālās drošības tīkla stratēģijas ieviešanas uzraudzības darba grupa, kurā nozaru ministriju un iesaistīto institūciju pārstāvji diskutēja par stratēģijas ietvaros pieejamā finansējuma apguvi.

Sociālās drošības tīkla stratēģijas ietvaros ir iekļauti noteikti sociālā atbalsta pasākumi Latvijas iedzīvotājiem, lai mazinātu ekonomiskās lejupslīdes un īstenoto strukturālo reformu negatīvo ietekmi. Stratēģijas ietvaros labklājības, izglītības, veselības, kā arī transporta jomā no valsts budžeta paredzēts konkrēts finansējums noteiktām iedzīvotāju grupām.

Finansējums paredzēts, lai nodrošinātu, piemēram, garantēto minimālo ienākumu (GMI) trūcīgām personām, darba prakses vietas pašvaldībās, veselības aprūpes pamata pakalpojumu un medikamentu pieejamību personām ar zemiem ienākumiem. Tāpat finansējums pieejams, lai nodrošinātu izglītības pieejamību pašvaldībās un braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā noteiktām pasažieru kategorijām.

Sociālās drošības tīkla stratēģijas ieviešanas uzraudzības darba grupa izvērtēja līdz šim piešķirto un izlietoto finansējumu un konstatēja, ka 2010.gada pirmajos trijos ceturkšņos labklājības jomā GMI pabalsts izmaksāts 6,06 miljonu latu apmērā, dzīvokļa pabalsts 2,24 miljonu latu apmērā, savukārt, nodrošinot darba vietas pašvaldībās darba praktizēšanas ar stipendiju ietvaros, apgūts 18,05 miljonu latu finansējums.

Izglītības jomas pasākumam “Izglītības nodrošināšana bērniem 5–6 gadu vecumā” no valsts budžeta šogad paredzētais finansējums ir 12,57 miljoni latu. 2010.gada pirmajos trijos ceturkšņos, lai nodrošinātu darba samaksu pašvaldību pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, kas nodarbināti piecgadīgo un sešgadīgo bērnu izglītošanā, piešķirti 9,24 miljoni latu, savukārt mācību priekšmetu standarta projektu un programmu paraugu pilnveidei izmantoti 114 tūkstoši latu.

Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) pašvaldībām kompensācijās par izglītības iestāžu izglītojamo braukšanas izdevumiem līdz 2010.gada 30.septembrim piešķīrusi 229 tūkstošus latu. Stratēģijas ietvaros ar 62 pašvaldībām VRAA ir noslēgusi vienošanos par finanšu līdzekļu piešķiršanu autobusu iegādei skolēnu pārvadāšanai kopumā par 3,47 miljoniem latu.

Savukārt veselības jomā līdz 2010.gada 30.septembrim piešķirti 13,3 miljoni latu dažādu pakalpojumu sniegšanai noteiktam personu lokam. Piemēram, 5,3 miljoni latu piešķirti personām ar zemiem ienākumiem, apmaksājot noteiktas pacientu iemaksas un līdzmaksājuma kompensācijas un pamatpakalpojumus. Zāļu iegādes izdevumu kompensēšanai pacientiem 100% apmērā piešķirti līdz šim 1,8 miljoni latu, bet mājas aprūpes nodrošināšanai pacientiem ar smagām slimībām – 449 tūkstoši latu.

Transporta jomā tiek īstenoti divi atbalsta pasākumi ar kopējo pieejamo finansējumu 11,23 miljoni latu. 2010.gada pirmajos trijos ceturkšņos līdzekļi zaudējumu kompensēšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par valsts noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā piešķirti 4,55 miljoni latu, savukārt 2,04 miljoni latu piešķirti zaudējumu kompensēšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par invalīdu pārvadāšanu republikas pilsētās.

Sanāksmes beigās darba grupa vienojās par turpmāko rīcību, lai nodrošinātu šogad stratēģijā paredzētā finansējuma apguvi, kā arī par turpmākajiem darbības virzieniem, lai veicinātu pasākumu īstenošanu arī 2011.gadā.

Stratēģijas mērķis ir veikt ārkārtas drošības pasākumu kopumu, lai samazinātu negatīvo sociālo ietekmi, kas ir izveidojusies globālās un Latvijas finanšu un ekonomikas krīzes dēļ, kā arī strukturālo reformu veikšanas rezultātā. Stratēģijas darbības termiņš ir noteikts līdz 2011.gada 31.decembrim.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!