• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par bērna ar invaliditāti vecāku tiesībām pensionēties. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2010., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220488

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par cenu atspoguļošanu divās valūtās eiro ieviešanas laikā

Vēl šajā numurā

02.11.2010., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par bērna ar invaliditāti vecāku tiesībām pensionēties

Ja līdz astoņu gadu vecuma sasniegšanai bērns ir bijis atzīts par invalīdu un bijis vecāku aprūpē, bērna mātei un tēvam ir tiesības doties pensijā no 57 gadu vecuma. To paredz 2001.gadā veiktie grozījumi likumā “Par valsts pensijām”, norāda Labklājības ministrija (LM), atsaucoties uz plašsaziņas līdzekļos publicēto informāciju par nesen “slepeni” veiktajām izmaiņām iepriekšminētajā likumā.

LM uzsver, ka, izstrādājot 1995.gadā jauno likumu “Par valsts pensijām” (spēkā no 1996.gada 1.janvāra), tiesiskās paļāvības principa ievērošanai tā pārejas noteikumos daļēji tika saglabāti vairāki atvieglojumi, kādus noteica iepriekšējā likumdošana. Tajā skaitā arī attiecībā uz sievietēm, kurām ir pieci vai vairāk bērni vai bērns invalīds kopš bērnības un kuras ir audzinājušas šos bērnus vismaz līdz astoņu gadu vecumam (nav atņemtas aprūpes vai aizgādības tiesības), ar apdrošināšanas stāžu ne mazāku par 20 gadiem.

Turklāt, lai tā nebūtu tikai pārejas perioda norma un neattiektos tikai uz sievietēm, bet arī uz vīriešiem, līdzīga norma tika iekļauta arī likuma “Par valsts pensijām” 11.pantā. Tātad ar 2001.gada 20.decembra grozījumiem iepriekšminētais likums tika papildināts ar normu, kas šobrīd nosaka, ka personai, kuras apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kura ir audzinājusi vismaz līdz astoņu gadu vecumam piecus vai vairāk bērnus vai bērnu invalīdu (nav atņemtas aprūpes vai aizgādības tiesības), ir tiesības pieprasīt vecuma pensiju piecus gadus agrāk. Kopš 2008.gada šī norma joprojām ir spēkā.

Savukārt, lai noteiktu apdrošināšanas stāžu (kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim), darbojas likuma “Par valsts pensijām” pārejas noteikumu 1. un 2.punkts. Apdrošināšanas stāžu (līdz 1995.gada 31.decembrim) veido daudzi periodi, t.sk. laiks, kad kopts bērns invalīds līdz 16 gadu vecumam. Šādā gadījumā nav svarīgi, kurā brīdī bērnam ir noteikta invaliditāte. Piemēram, ja bērnam invaliditāte noteikta no dzimšanas un māte viņu kopusi līdz 16 gadu vecumam, tad bērna mātei apdrošināšanas stāžu veidos viss minētais periods, t.i., 16 gadi. Tomēr šī norma nekādā gadījumā nerada tiesības vecākiem doties pensijā ātrāk, uzsver LM.

Ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!