• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu vēlēšanu procesam Centrālāfrikas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2010., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220500

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par efektīvāku Eiropas reaģēšanu katastrofu gadījumos

Vēl šajā numurā

02.11.2010., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu vēlēšanu procesam Centrālāfrikas Republikā

Komisija 25.oktobrī pieņēma lēmumu finansiāli atbalstīt 2011.gada vēlēšanu procesu Centrālāfrikas Republikā. Tas palīdzēs konsolidēt miera veidošanas procesu Centrālāfrikas Republikā.

Prezidenta un likumdevēja vēlēšanas notiks 23.janvārī un 20.martā.

Eiropas Savienības attīstības komisārs Andris Piebalgs norādīja: “Es bez iebildumiem atbalstu jebkuras iniciatīvas, kas stiprina demokrātiju Āfrikā un citviet. Eiropas Savienības atbalsts vēlēšanu procesam ļaus Centrālāfrikas Republikai izpildīt savas saistības attiecībā uz demokrātijas konsolidāciju. Prezidenta un likumdevēja vēlēšanas, kas ir labi sagatavotas, brīvas un ticamas, ir vitāli svarīgs nosacījums miera veidošanas procesam Centrālāfrikas Republikā.”

Eiropas Komisija atzinīgi vērtē to, ka Neatkarīgās vēlēšanu komisijas locekļi ir parakstījuši vienošanos par grafiku, un rosina visus parakstītājus īstenot sagatavošanās darbus, saglabājot vienprātību. Šīs būs otrās brīvās un demokrātiskās vēlēšanas Centrālāfrikas Republikā, kopš 2005.gadā tika atjaunota konstitucionālā kārtība.

Atbalsts tiks finansēts saskaņā ar 10.Eiropas Attīstības fondu (EAF), kas ir galvenais Eiropas Savienības finanšu instruments attīstības palīdzības jomā un kura ietvaros sākotnēji tika piešķirts ieguldījums 4 miljoni eiro. ES lēmums palielināt savu ieguldījumu līdz galīgajai kopsummai 9,5 miljoniem eiro apliecina tās apņemšanos stiprināt demokrātiju Centrālāfrikas Republikā. Tas padarīs Eiropas Komisiju par lielāko līdzekļu devēju vēlēšanu procesam valstī.

Vairāk nekā 95% Eiropas Savienības līdzekļu tiks nosūtīti uz ieguldījumu grozu fondu, ko izveidojusi Apvienoto Nāciju Organizācijas Attīstības programma (UNDP), lai palīdzētu sagatavot vēlēšanas, un kura budžets tiek lēsts aptuveni 15 miljoni eiro.

Konkrētie mērķi ir šādi:

• palīdzēt nodrošināt, ka prezidenta un likumdevēja vēlēšanas 2011.gadā notiek ar pēc iespējas mazākiem traucējumiem tādos drošības, brīvības, integrācijas un pārredzamības apstākļos, kādi noteikti Konstitūcijā un Vēlēšanu kodeksā;

• nodrošināt vēlēšanu aprīkojumu, kas nepieciešams vēlēšanu sarakstu sagatavošanai, vēlēšanu organizēšanai un rezultātu apstrādei;

• informēt visus iedzīvotājus par vēlēšanu jautājumiem un sekmēt pilsoniskās un politiskās tiesības kopumā.

Eiropas Komisija atbalsta arī citas iniciatīvas, kas ir saistītas ar vēlēšanām, piemēram, projektus plašsaziņas līdzekļu stiprināšanai.

Pamatinformācija

Sadarbībai starp Eiropas Savienību un Centrālāfrikas Republiku 10.Eiropas Attīstības fonda ietvaros ir indikatīvi piešķirti 137 miljoni eiro laikposmam no 2008. līdz 2013.gadam.

Tās mērķis ir atbalstīt Centrālāfrikas Republikas valdības centienus samazināt nabadzību, galvenokārt pievēršoties diviem sektoriem:

• demokrātiskai pārvaldībai un galveno drošības un sociālo pakalpojumu atjaunošanai (72,5 miljoni eiro);

• infrastruktūrai un uzlabotai piekļuvei (19,5 miljoni eiro).

Šo piešķīrumu papildina 34 miljoni eiro budžeta atbalstam un 11 miljoni eiro tehniskajai palīdzībai un vides projektiem. Papildus EAF Centrālāfrikas Republika izmanto citus līdzekļus no ES budžeta, piemēram, ārkārtas situācijām paredzētos līdzekļus.

Centrālāfrikas Republika ir viena no visnabadzīgākajām valstīm pasaulē un turpina izjust vairākus gadus ilgušās politiskās nestabilitātes un nedrošības radītās sekas, kas nodarīja kaitējumu valsts infrastruktūrai, sociālekonomiskajai situācijai un administratīvajām struktūrām.

Valsts ir pazīstama kā “palīdzības bārene”, jo tai ir mazs skaits līdzekļu devēju, un sabiedrības attīstības rādītāja ziņā tā atrodas 179.vietā no 182 valstīm. Eiropas Savienība ir Centrālāfrikas Republikas lielākā partnere attīstības jomā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!