• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ventspils novada domes 2010.gada 27.maija saistošo noteikumu Nr.15 "Detālais plānojums īpašumiem "Granīti"/ "Smilšarāji", Užavas pagastā, Ventspils novadā" darbības apturēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2010., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220594

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.987

Noteikumi par darbības programmas "Uzņēmējdarbība un inovācijas" papildinājuma 2.1.1.3.1.apakšaktivitātes "Zinātnes infrastruktūras attīstība" pirmo projektu iesniegumu atlases kārtu

Vēl šajā numurā

03.11.2010., Nr. 174

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 2-02/239

Pieņemts: 29.10.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra rīkojums Nr.2-02/239

Rīgā 2010.gada 29.oktobrī

Par Ventspils novada domes 2010.gada 27.maija saistošo noteikumu Nr.15 "Detālais plānojums īpašumiem "Granīti"/ "Smilšarāji", Užavas pagastā, Ventspils novadā" darbības apturēšanu

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likuma 2.pielikuma 105.punktu administratīvi teritoriālās reformas ietvaros apvienojot Ances, Jūrkalnes, Piltenes, Popes, Puzes, Tārgales, Ugāles, Usmas, Užavas, Vārves, Ziru, Zlēku pagastus un Piltenes pilsētu, ir izveidots Ventspils novads. Savukārt šī likuma Pārejas noteikumu 13.punkts nosaka, ka novada pašvaldība ir attiecīgajā novadā iekļauto vietējo pašvaldību institūciju, finanšu, mantas, tiesību un saistību pārņēmēja.

2010.gada 27.maijā Ventspils novada dome ir pieņēmusi saistošos noteikumus Nr.15 "Detālais plānojums īpašumiem "Granīti"/ "Smilšarāji", Užavas pagastā, Ventspils novadā" (turpmāk – saistošie noteikumi Nr.15) (paziņojums laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicēts 2010.gada 29.jūnijā (Nr.101 (4293)).

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 41.panta otrajai daļai pašvaldību saistošajiem noteikumiem ir jāatbilst Satversmei, likumiem un Ministru kabineta noteikumiem. Saistošie noteikumi Nr.15 atzīstami par prettiesiskiem šādu iemeslu dēļ:

1. 2009.gada 29.janvārī Užavas pagasta padome pieņēma lēmumu (prot.Nr.1, 6.p.) uzsākt detālplānojuma izstrādi vēja elektrostaciju parka izbūvei nekustamajos īpašumos "Granīti" (kadastra Nr.9878 006 0122) un "Smilšarāji" (kadastra Nr.9878 006 0150), Užavas pagastā, Ventspils novadā.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2004.gada 19.oktobra noteikumu Nr.883 "Vietējās pašvaldības teritorijas plānošanas noteikumi", kas bija spēkā detālplānojuma "Granīti"/"Smilšarāji" izstrādes uzsākšanas brīdī (turpmāk – noteikumi Nr.883), 58.punktu pašvaldības dome pieņem lēmumu par detālplānojuma izstrādes uzsākšanu un apstiprina tā izstrādes vadītāju – pašvaldības amatpersonu, kas organizē detālplānojuma izstrādes gaitu, informē par to vietējo pašvaldību, kā arī iesniedz tai izskatīšanai detālplānojuma materiālus.

Lēmumu par detālplānojuma izstrādes vadītāja apstiprināšanu Užavas pagasta padome pieņēma 2009.gada 26.feburārī (prot.Nr.2, 1.p.), kā arī apstiprināja detālplānojuma izstrādes darba uzdevumu.

2. Noteikumu Nr.883 61.punktā noteikts, ka četru nedēļu laikā pēc šo noteikumu 58.punktā minētā lēmuma pieņemšanas izstrādes vadītājs nosūta paziņojumu detālplānojuma teritorijā esošo nekustamo īpašumu īpašniekiem (tiesiskajiem valdītājiem) un publicē paziņojumu vietējā laikrakstā (ja nepieciešams, arī rajona laikrakstā, kurš tiek izdots ne retāk kā reizi nedēļā) un laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Paziņojums vietējā laikrakstā tika publicēts 2009.gada 1.aprīlī, bet laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" 2009.gada 15.aprīlī. Paziņojumā ir norādīts, ka detālplānojuma izstrāde ir uzsākta ar Užavas pagasta padomes 2009.gada 26.februāra lēmumu, neskatoties uz to, ka lēmums par detālplānojuma izstrādes uzsākšanu tika pieņemts 2009.gada 29.janvārī.

Tāpat paziņojumā ir norādīts, ka saskaņā ar Užavas pagasta teritorijas plānojumu detālplānojuma teritorijas plānotā (atļautā) izmantošana ir Vēja ģeneratoru parka teritorija.

Saskaņā ar Užavas pagasta teritorijas plānojumu detālplānojuma, kā arī apkārtējā teritorija, ietilpst Lauku apbūves zonā (JL). Savukārt, vēja ģeneratoru parka teritorija ir parādīta teritorijas plānojuma grafiskajā materiālā, bet nav aprakstīta teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos. Līdz ar to paziņojumā par detālplānojuma izstrādes uzsākšanu norādītā informācija ir maldinoša.

3. 2010.gada 28.janvārī Ventspils novada dome (Užavas pagasta padomes tiesību un saistību pārņēmēja) pieņēma lēmumu nodot detālplānojuma pirmo redakciju sabiedriskajai apspriešanai.

Atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 6.oktobra noteikumu Nr.1148 "Vietējās pašvaldības teritorijas plānošanas noteikumi" (turpmāk – noteikumi Nr.1148) 73.punktam, par sabiedrisko apspriešanu, kas ilgst ne mazāk par trim nedēļām, vietējā pašvaldība nosūta paziņojumu detālplānojuma teritorijā esošo un ar plānojuma risinājumu saistīto nekustamo īpašumu īpašniekiem (tiesiskajiem valdītājiem), ievieto paziņojumu vietējās pašvaldības mājaslapā internetā un publicē paziņojumu vietējā laikrakstā un laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Paziņojumi par detālplānojuma pirmās redakcijas sabiedrisko apspriešanu vietējā laikrakstā tika ievietoti 2010.gada 6.februārī, bet laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" – 2010.gada 11.februārī. Savukārt, paziņojumā norādīts, ka sabiedriskās apspriešanas termiņš ir no 2010.gada 8.februāra līdz 8.martam. Tātad paziņojums par sabiedrisko apspriešanu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" tika publicēts jau pēc sabiedriskās apspriešanas sākuma.

Paziņojumos norādīts, ka ar detālplānojuma materiāliem var iepazīties projekta izstrādātājas – T.Laizānes birojā (Vasarnīcu iela 9, Ventspilī), kur arī ieplānota sabiedriskās apspriešanas sanāksme 2010.gada 24.februārī.

Saskaņā ar noteikumu Nr.1148 74.punktu detālplānojuma redakciju un noteikumos norādītos dokumentus izstāda pieejamā vietā un laikā vietējā pašvaldībā vai tās institūcijā.

Tātad konkrētajā gadījumā, pašvaldība ir pārkāpusi noteikumu Nr.1148 74.punkta prasības.

4. No detālplānojuma grafiskā materiāla izriet, ka detālplānojuma teritorijā plānots izvietot 9 vēja ģeneratorus. Detālplānojuma dokumentācijai vēja ģeneratoru tehniskā dokumentācija ir pievienota vācu valodā. Atbilstoši Valsts valodas 8.panta pirmajai daļai pašvaldību iestādēs lietvedībā un dokumentos lietojama valsts valoda. Tātad detālplānojuma pievienotajai dokumentācijai bija jābūt iztulkotai latviešu valodā.

Detālplānojumā ir noteiktas vēja ģeneratoru aizsargjoslas – 213 m, kuras pārklājas. No vēja ģeneratoru tehniskā dokumentācijas izriet, ka rotora diametrs ir 82,4 metri. Ar mērķi izvairīties no turbulences (turbulence var radīt blakus esošo iekārtu bojājumus) negatīvās ietekmes, vēja turbīnas parasti novieto vienu aiz otras vismaz triju rotoru diametru attālumā. Galveno vēju virzienā turbīnas jānovieto vēl tālāk – piecus līdz deviņus rotoru diametrus viena aiz otras1. Ņemot vērā to, ka pārklājas vēja ģeneratoru aizsargjoslas, pārklāsies arī turbulences zonas, kas ir lielākas par noteikto detālplānojumā aizsargjoslu.

Detālplānojuma dokumentācijai pievienots ekspertu (Fizikālās Enerģētikas institūta speciālistu) paskaidrojums par vēja elektrostaciju parku trokšņu līmeņa aprēķiniem, bet nav speciālistu vērtējuma par detālplānojuma saturisko risinājumu. Līdz ar to pastāv pamatotas šaubas, vai detālplānojumā ietvertos risinājumu būs iespējams realizēt.

5. Detālplānojuma ietvertā teritorijā ietilpst Užavas poldera teritorijā un atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 30.jūnija noteikumu Nr.689 "Noteikumi par nacionālas nozīmes lauksaimniecības teritorijām" (bija spēkā līdz 2010.gada 1.aprīlim) 6.1.apakšpunktam vietējās pašvaldības bija tiesīgas mainīt polderu teritorijas plānoto (atļauto) izmantošanu uz tādu, kurā primārā izmantošana ir saistīta ar apbūvi, ja vietējā pašvaldība no valsts ir pārņēmusi polderu hidrotehnisko būvju uzturēšanu un apsaimniekošanu.

Ministru kabinets 2010.gada 12.oktobrī apstiprināja jaunus noteikumus Nr.977 "Noteikumi par nacionālas nozīmes lauksaimniecības teritorijām" (turpmāk – noteikumu Nr.977), kuros minētā norma ir saglabāta (noteikumu 6.punkts). Līdz šim brīdim, Ventspils novada pašvaldība no valsts nav pārņēmusi Užavas poldera hidrotehniskās būves un to apsaimniekošanu. Līdz ar to šobrīd vēja ģeneratoru būvniecība Užavas poldera teritorijā nonāk pretrunā ar noteikumu Nr.977 6.punktu.

6. Pamatojoties uz iepriekš minēto motivāciju un saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 49.panta pirmo daļu un Teritorijas plānošana likuma 7.1panta pirmo daļu apturu Ventspils novada domes 2010.gada 27.maija saistošo noteikumu Nr.15 "Detālais plānojums īpašumiem "Granīti"/"Smilšarāji", Užavas pagastā, Ventspils novadā" darbību.

7. Rīkojumu publicēt laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un nosūtīt Ventspils novada domes priekšsēdētājam A.Muceniekam.

 

1 Vēja enerģija: pamatceļvedis, 5.lpp. http://www.windenergy.lv/tehnologija.html

Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministre  D.Staķe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!