• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar, 2010.gada 2.novembrī, Latvijas Republikas 10. Saeimas pirmajā sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2010., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220610

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums

Par Atzinības krusta piešķiršanu

Vēl šajā numurā

03.11.2010., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakar, 2010.gada 2.novembrī, Latvijas Republikas 10. Saeimas pirmajā sēdē

Saeimas deputāta svinīgais solījums:

“Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus,
Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs
Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu
kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju
kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus
pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas.
Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.”

 

Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers 10.Saeimas pirmajā sēdē 2010.gada 2.novembrī, uzrunājot jaunā sasaukuma parlamentāriešus un vēlot raženu darbu valsts un tautas labā
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Latvijas Republikas 10.Saeimas deputāts un Valsts prezidenta aicinātais Ministru prezidenta amata kandidāts Valdis Dombrovskis, nododot Saeimas deputāta svinīgo solījumu Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Par Valsts prezidenta aicinājumu sastādīt valdību

Valsts prezidents Valdis Zatlers 2.novembra pēcpusdienā ir izdevis rīkojumu, ar kuru atbilstoši Latvijas Republikas Satversmes 56.pantam aicina Valdi Dombrovski sastādīt Ministru kabinetu.

No Valsts prezidenta aicinājuma izteikšanas brīža V.Dombrovskis atbilstoši Satversmes un Ministru kabineta iekārtas likuma prasībām ir ieguvis Ministru prezidenta amata kandidāta statusu.

Valsts prezidenta preses dienests

Par 10.Saeimas ārkārtas sēdi 3.novembrī

Saeimas Prezidijs nolēmis sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi 3.novembrī pulksten 10.00.

Darba kārtībā:

• lēmuma projekts “Par Klāva Olšteina 10.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu”;

• lēmuma projekts “Par Jāņa Ādamsona 10.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu”;

• lēmuma projekts “Par uzticības izteikšanu Ministru kabinetam”.

Vakar, 2010.gada 2.novembrī, ievēlētais 10.Saeimas Prezidijs (no labās): Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Saeimas sekretārs Kārlis Šadurskis un Saeimas sekretāra biedrs Dzintars Rasnačs
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Valsts prezidents Valdis Zatlers:

Augsti godātais sēdes vadītāja kungs [Gundars Daudze]!

Cienījamās deputātes, godātie deputāti! Ekselences! Dāmas un kungi!

Šodien – 10.Saeimas pirmajā sēdē – man ir gods apsveikt visus Saeimas deputātus ar ievēlēšanu un saņemto Latvijas pilsoņu uzticību!

Pēc brīža katrs no jums dos Saeimas deputāta svinīgo solījumu, uzņemoties stiprināt Latvijas suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Jūsu teiktais nebūs tikai Satversmes panta atkārtošana. Katrs no jums šos vārdus izjutīs īpaši personīgi. Tobrīd jūsu labo gribu papildinās atbildība par Latvijas valsti. Es novēlu jums attaisnot vēlētāju doto uzticību un pēc labākās sirdsapziņas izmantot visu savu kompetenci un zināšanas, lai deputāta solījumu pildītu visu 10.Saeimas pilnvaru laiku.

Vēlos izmantot šo iespēju un vēlreiz pateikties visiem Latvijas pilsoņiem, kas aktīvi piedalījās vēlēšanās un atbildīgi izmantoja savas politiskās tiesības, lai noteiktu valsts nākotni. Es ļoti augstu novērtēju arī tās vēlētāju daļas izvēli, kura, neskatoties uz savas labklājības līmeņa zaudējumiem, atdeva savas balsis par 9.Saeimas iesāktās valsts ekonomiskās stabilizācijas politikas turpināšanu.

Aiz katra ievēlētā Saeimas deputāta stāv vēlētāju grupa, kas viņu ir atbalstījusi. Vēlētāji ir dažādi. Daudzveidīgas, dažbrīd pat pretrunīgas, ir arī viņu intereses un vēlmes. Taču pavisam noteikti visi Latvijas iedzīvotāji grib dzīvot mierā, saticībā, drošībā un labklājībā. Viņi gaida, ka katrs no jums ar savu rīcību un jūsu kopīgie lēmumi turpmāk labvēlīgi ietekmēs viņu dzīvi. Tas ir jūsu uzdevums – meklēt vienojošo un kopīgo Latvijas labā.

Demokrātiskā parlamentārā valstī parlamentam ir jābūt varas centram. Jūsu privilēģija un reizē uzdevums ir nodrošināt kvalitatīvas debates par svarīgiem jautājumiem Saeimā, nevis atstāt tās tīmekļa portāliem vai ielu mītiņiem.

Tāpēc es ceru, ka šī jaunā sasaukuma Saeima ieies vēsturē ar politisko spēku spēju sadarboties Latvijas tautas interesēs un deputāti netērēs savus spēkus un laiku savstarpējās ķildās. Nedrīkst personīgo ambīciju un aizspriedumu dēļ kaitēt savai valstij. Kaitēt savas politiskās apvienības vai partijas kopīgajām interesēm. Jūsu rokās šobrīd ir iespēja radīt jaunu kvalitāti Latvijas politikas saturā, uzlabot tās varas institūtu darbību, stiprināt tautas uzticību valstij.

Godātie klātesošie! Dāmas un kungi!

9.Saeima ir beigusi savu darbu. Tai nācās strādāt ļoti sarežģītos ekonomiskos un politiskos apstākļos. Tāpēc vēlos pateikt paldies klātesošajiem 9.Saeimas deputātiem un 9.Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzes kungam par paveikto valsts ekonomiskās krīzes pārvarēšanā un Latvijas tautsaimniecības atveseļošanā. Pateikties par to, ka, neskatoties uz sarežģīto iekšpolitisko situāciju, spējāt vienoties un izpildīt 9.Saeimas vēsturisko misiju – nodrošināt būtisku lēmumu pieņemšanu valsts ekonomiskās situācijas stabilizācijai.

Godātie deputāti!

10.Saeimā ievēlētie politiskie spēki sarunās Rīgas pilī man apliecināja vēlmi un spēju nodrošināt valsts ārpolitikas, drošības politikas, kā arī ekonomikas stabilizācijas programmas pēctecību. Protams, vēl priekšā ir diskusijas par to, kā vislabāk to izdarīt, taču par pamata uzstādījumiem domstarpību jūsu vidū, manuprāt, nav.

Tomēr ne mazāk svarīgi par iepriekš minētajām aktualitātēm ir arī jautājumi, kas skar valsts politisko un konstitucionālo attīstību ar skaidru mērķi nodrošināt patiesi labu valsts pārvaldību. Uzskatu, ka 10.Saeimas galvenie uzdevumi būs valsts ekonomiskās izaugsmes, konkurētspējas un politiskās vides izmaiņu nodrošināšana.

Esmu jau vairākkārt runājis par valsts mērķiem, kas ir būtiski, lai Latvija turpmāk attīstītos kā labi pārvaldīta, politiski un ekonomiski stabila, konkurētspējīga valsts.

Pirmkārt, ir nepieciešama politisko partiju kvalitatīva attīstība. Politisko spēku konsolidācija pirms 10.Saeimas vēlēšanām bija ļoti vajadzīgs un pozitīvs solis, taču šobrīd būtiski nepieciešama ir tālāka konsekventa rīcība. Politiskajām partijām ir jāapvienojas ne vien formālā sarakstā, bet jākļūst vienotām savos mērķos un programmu saturā. Partiju apvienībām jāpārtop spēcīgās partijās, kuras apvieno līdzīgi domājošos un sadarboties spējīgus patiesus līdzgaitniekus un domubiedrus.

Otrkārt, beidzot jāsaprot, ka nacionālās un etniskās intereses nav viens un tas pats. Esmu jau kritizējis Latvijas sabiedrības un politisko spēku etnisko iedalīšanos labajos un sliktajos, pareizajos un nepareizajos. Vai tiešām 20 gadus pēc valsts neatkarības atgūšanas nespējam nojaukt šis stikla sienas? Atkārtošu: Latvija ir nacionāla valsts, un tās kā jebkuras Eiropas nacionālas valsts kopējā saziņas valoda ir valsts valoda. Ar tās palīdzību tiek nodrošināta sabiedrības integrācija un demokrātijas funkcionēšana. Šodien nevar būt nekādu šaubu nedz par latviešu valodas konstitucionālo statusu, nedz par Latvijas valstiskuma pastāvēšanas nepārtrauktību.

Vēlreiz uzsveru, visi Latvijas pilsoņi un tie, kas vēlas par tādiem kļūt, neatkarīgi no viņu dzimtās valodas, ir daļa no Latvijas valsts. Viņi ir un būs mūsējie. Viņi ir un būs piederīgi Latvijas valstij! Tās ir Latvijas nacionālās intereses!

Treškārt, 10.Saeimai būtu jādebatē par vēlēšanu sistēmas pilnveidošanu. Proti, par vienota vēlētāju reģistra ieviešanu visās vēlēšanās, vienlaikus sākot diskusijas un radot pamatu elektroniskās balsošanas sistēmas ieviešanai valstī. Tas atvieglotu Latvijas pilsoņu dalību vēlēšanās, atrodoties ārvalstīs, kā arī atrisinātu jautājumu par vēlētāju teritoriālu piesaisti vēlēšanu iecirkņiem.

Tāpat Saeimai būtu jāapspriež iespēja un nepieciešamība turpmāk izveidot vēlēšanu apgabalus ar vienādu vēlētāju skaitu ar mērķi labāk nodrošināt Satversmē noteikto, proporcionālo vēlēšanu principa ievērošanu.

Ceturtkārt, 10.Saeimai, manuprāt, būs jāpievēršas jautājumam par valsts varas atzaru līdzsvara un atsvara sistēmas pilnveidošanu.

Šobrīd Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija strādā pie viedokļa, kā uzlabot varas atzaru līdzsvaru un sadarbību un panākt efektīvāku lēmumu pieņemšanas mehānismu, tai skaitā par Valsts prezidenta lomu mūsdienīgā parlamentārā republikā.

Komisijas darba rezultātu es gatavojos piedāvāt 10.Saeimai kā pamatu diskusijai par nepieciešamajām izmaiņām Latvijas konstitucionālajā ietvarā, lai nodrošinātu labu valsts pārvaldību.

Laiks nestāv uz vietas. Tikai Latvijas valsts politiskās un tiesiskās sistēmas attīstība var nodrošināt mūsu ekonomisko uzplaukumu un tautas labklājību. Jāsaprot, ka visiem šiem lēmumiem nebūs īstermiņa raksturs, tie attieksies arī uz nākamajām Saeimām un ietekmēs valsts dzīvi vairāku gadu desmitu perspektīvā.

Godātie deputāti!

Pēc brīža, kad līdz ar jaunievēlētās Saeimas pirmo sēdi Valda Dombrovska vadītais Ministru kabinets būs nolicis savas pilnvaras, es atbilstoši Latvijas Republikas Satversmei parakstīšu rīkojumu par valdības vadītāja amata kandidāta izvirzīšanu.

Vēlos apliecināt, ka savu izvēli jau esmu izdarījis, balstoties uz iepriekš izvirzītajiem kritērijiem un 10.Saeimas vēlēšanās izteikto Latvijas pilsoņu uzticību.

Manis izvirzītais kandidāts valdības vadītāja amatam būs Valdis Dombrovskis.

Taču gribu uzsvērt, ka vēlētāju un Valsts prezidenta uzticība ir dota kredītā, kurš būs jāatpelna sūrā un grūtā darbā. Pirmais no šiem grūtajiem darbiem būs 2011.gada valsts budžets un valdības piedāvājums valsts ekonomiskās izaugsmes nodrošināšanai. Jaunveidojamās valdības redzējums par to, kādiem jautājumiem ir jāatspoguļojas valdības deklarācijā, un tie jāatspoguļo ar pietiekošu konkrētības un detalizētības pakāpi.

Godātie deputāti!

Lūdzu neaizmirstiet Satversmē noteikto principu – Ministru kabinets par savu darbību ir atbildīgs Saeimas priekšā. Lai Ministru kabinets varētu uzsākt un turpināt savu darbu, tam ir nepieciešama Saeimas uzticība.

Jums, deputātiem, ir jāgādā par to, lai Latvijas valstij būtu kompetenta valdība, kuru gan iekšpolitiski, gan starptautiski pārstāvētu spēcīgi, konkurētspējīgi, drosmīgi un labā nozīmē ambiciozi ministri, kas ir bruņojušies ar zināšanām, datiem un projektiem, kā arī spēju cīnīties par Latvijas interesēm jebkurā vietā un laikā.

Savukārt Saeima ir atbildīga Latvijas tautas priekšā, kurai pieder Latvijas valsts suverēnā vara.

Cienījamās deputātes! Godātie deputāti!

Tauta ir jūsu vienīgais darba devējs. Es novēlu jums 10.Saeimas pilnvaru laikā pieņemt tādus lēmumus, kuri Latvijas valsts vēsturē ieies kā gudri, drosmīgi un tālredzīgi! Novēlu jums visiem veiksmi jūsu darbā!

Paldies par uzmanību!


Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna 10.Saeimas deputātiem 2010.gada 2.novembrī

Par 10.Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu

10.Saeima 2.novembrī savā pirmajā sēdē apstiprināja pilnvaras 98 deputātiem.

Pēc svinīgā solījuma došanas Saeima apstiprināja 10.Saeimas deputātu pilnvaras 32 deputātiem, kas ievēlēti no saraksta “Vienotība” – Dzintaram Ābiķim, Solvitai Āboltiņai, Arvilam Ašeradenam, Silvai Bendrātei, Andrim Buiķim, Ingrīdai Circenei, Ingmāram Čaklajam, Ilmai Čepānei, Lolitai Čigānei, Intam Dālderim, Valdim Dombrovskim, Inai Druvietei, Sarmītei Ēlertei, Guntaram Galvanovskim, Dzintrai Hiršai, Ojāram Ērikam Kalniņam, Artim Kamparam, Rasmai Kārkliņai, Ģirtam Valdim Kristovskim, Janīnai Kursītei-Pakulei, Ainaram Latkovskim, Atim Lejiņam, Imantam Viesturam Lieģim, Aleksejam Loskutovam, Artim Pabrikam, Ingunai Rībenai, Edvardam Smiltēnam, Kārlim Šadurskim, Aigaram Štokenbergam, Andrim Vilkam, Ilzei Viņķelei un Dzintaram Zaķim.

10.Saeimas deputātu pilnvaras apstiprinātas 28 deputātiem, kas ievēlēti no politisko partiju apvienības “Saskaņas Centrs”, – Valērijam Agešinam, Aleksejam Burunovam, Borisam Cilevičam, Sergejam Dolgopolovam, Sergejam Fjodorovam, Valentīnam Grigorjevam, Aleksejam Holostovam, Aleksandram Jakimovam, Nikolajam Kabanovam, Andrejam Klementjevam, Ivanam Klementjevam, Valērijam Kravcovam, Igoram Meļņikovam, Sergejam Mirskim, Vladimiram Nikonovam, Ņikitam Ņikiforovam, Vitālijam Orlovam, Igoram Pimenovam, Ivanam Ribakovam, Dmitrijam Rodionovam, Artūram Rubikam, Raimondam Rubikam, Aleksandram Sakovskim, Jurim Silovam, Jānim Tutinam, Jānim Urbanovičam, Mihailam Zemļinskim un Igoram Zujevam.

Tāpat 10.Saeima apstiprināja deputātu pilnvaras 22 deputātiem, kas ievēlēti no Zaļo un Zemnieku savienības, – Uldim Augulim, Aijai Barčai, Andrim Bērziņam (ievēlēts no Vidzemes vēlēšanu apgabala), Andrim Bērziņam (ievēlēts no Zemgales vēlēšanu apgabala), Augustam Brigmanim, Gundaram Daudzem, Aivaram Dronkam, Jānim Dūklavam, Rihardam Eigimam, Ivetai Grigulei, Jānim Klaužam, Armandam Krauzem, Ingmāram Līdakam, Dacei Reinikai, Danai Reizniecei, Kārlim Seržantam, Vitautam Staņam, Jānim Strazdiņam, Staņislavam Šķesteram, Raimondam Vējonim, Jānim Vucānam un Oskaram Zīdam.

10.Saeimas deputātu pilnvaras tika apstiprinātas arī astoņiem deputātiem, kas ievēlēti no partiju apvienības “Par labu Latviju”, – Imantam Jānim Bekešam, Mārim Kučinskim, Ritai Strodei, Andrim Šķēlem, Inesei Šleserei, Aināram Šleseram, Guntim Ulmanim un Edgaram Zalānam.

10.Saeimas deputātu pilnvaras 2.novembrī apstiprinātas astoņiem deputātiem, kas Saeimā ievēlēti no nacionālās apvienības ““Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK”, – Gaidim Bērziņam, Eināram Cilinskim, Jānim Dombravam, Raivim Dzintaram, Imantam Parādniekam, Dzintaram Rasnačam, Visvaldim Lācim un Inesei Laizānei.

2.novembrī 10.Saeimas deputāta pilnvaras netika apstiprinātas Jānim Ādamsonam no politisko partiju apvienības “Saskaņas Centrs” un Klāvam Olšteinam, kas ievēlēts no saraksta “Vienotība”, jo viņi deputāta svinīgā solījuma laikā nepiedalījās Saeimas sēdē.

Saeimas preses dienests

Par 10.Saeimas Prezidija ievēlēšanu

Vakar, 2.novembrī, uz pirmo sēdi sanāca jaunievēlētā 10.Saeima. Tajā 33 deputāti ievēlēti no politisko partiju apvienības “Vienotība”, 29 deputāti no politisko partiju apvienības “Saskaņas Centrs”, 22 deputāti no Zaļo un Zemnieku savienības, 8 deputāti no partiju apvienības “Par labu Latviju” un 8 deputāti no nacionālās apvienības ““Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK”.

Jaunais parlamenta sasaukums ievēlēja balsu skaitītājus, pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju, kā arī apstiprināja mandātus 98 deputātiem. 10.Saeimas deputāta pilnvaras 2.novembrī netika apstiprinātas Jānim Ādamsonam no politisko partiju apvienības “Saskaņas Centrs” un Klāvam Olšteinam, kas ievēlēts no saraksta “Vienotība”, jo viņi deputāta svinīgā solījuma laikā nepiedalījās Saeimas sēdē.

10.Saeima 2.novembrī savā pirmajā sēdē par Saeimas priekšsēdētāju ievēlēja Solvitu Āboltiņu.

Aizklātā balsošanā par S.Āboltiņu 10.Saeimas priekšsēdētāja amatā balsoja 77 deputāti, bet pret – 19 deputāti.

Pirms ievēlēšanas 10.Saeimā S.Āboltiņa bija 9.Saeimas deputāte un ieņēma Saeimas priekšsēdētāja biedres amatu, kā arī strādāja Saeimas Juridiskajā komisijā, Eiropas lietu komisijā un Parlamentārās izmeklēšanas komisijā sakarā ar iespējamu pretlikumīgu un neētisku rīcību tieslietu sistēmā. Viņa arī vadīja Juridiskās komisijas apakškomisiju darbam ar Tiesu iekārtas likumu un apakškomisiju Latvijas Republikas Satversmes grozījumu izstrādei. Tāpat S.Āboltiņa darbojās Juridiskās komisijas apakškomisijā Valsts prezidentes ierosinātajā jautājumā par Valsts prezidenta institūciju un apakškomisijā darbam ar Kriminālprocesa likumu.

Jaunievēlētā Saeimas priekšsēdētāja 9.Saeimā vadīja darba grupu, kas nodrošināja Saeimas sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām, kā arī bija Starptautiskās parlamentu stipendiju programmas patronese, šogad Saeimā uzņemot studentes no Vācijas.

S.Āboltiņa pildīja arī 8.Saeimas deputātes amata pienākumus. Viņa bija Juridiskās komisijas priekšsēdētāja un strādāja Eiropas lietu komisijā, kā arī Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijā un Nevalstisko organizāciju darbību reglamentējošo likumu izstrādes apakškomisijā. S.Āboltiņa 2004.gadā pildīja Ārlietu ministrijas padomnieces pienākumus, bet no 2004.gada decembra ieņēma tieslietu ministres amatu Aigara Kalvīša vadītajā Ministru kabinetā.

Pirms kļūšanas par 8.Saeimas deputāti S.Āboltiņa strādāja Ārlietu ministrijas Konsulārajā departamentā un bija tā direktore.

S.Āboltiņai ir augstākā izglītība tiesību zinātnēs, kas iegūta Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē.

Tāpat 2.novembrī 10.Saeima par Saeimas priekšsēdētāja biedriem ievēlēja Gundaru Daudzi no Zaļo un Zemnieku savienības un Andreju Klementjevu no politisko partiju apvienības “Saskaņas Centrs”.

Savukārt Saeimas sekretāra amatā tika ievēlēts Kārlis Šadurskis no vēlēšanu saraksta “Vienotība”, bet Saeimas sekretāra biedra amatā – Dzintars Rasnačs no nacionālās apvienības ““Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK”.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!