• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas 10.Saeimā pārstāvēto un Ministru kabinetu veidojošo politisko partiju apvienības "Vienotība" un partiju apvienības "Zaļo un Zemnieku savienība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2010., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220675

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta locekļi no 2010.gada 3.novembra

Vēl šajā numurā

04.11.2010., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas 10.Saeimā pārstāvēto un Ministru kabinetu veidojošo politisko partiju apvienības “Vienotība” un partiju apvienības “Zaļo un Zemnieku savienība”


Vakar, 3.novembrī, Saeimas Viesu zālē pirms 10. Saeimas ārkārtas sēdes, klātesot ministru amatu kandidātiem, tika parakstīts Ministru kabinetu veidojošo partiju Sadarbības līgums. No politisko partiju apvienības “Vienotība” līgumu parakstīja Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis, valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis un Ministru prezidenta amata kandidāts Valdis Dombrovskis, no partiju apvienības “Zaļo un Zemnieku savienība” līgumu parakstīja valdes priekšsēdētājs Raimonds Vējonis un Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis
 
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Sadarbības līgums

Lai nodrošinātu Latvijas sabiedrībai un tautsaimniecības attīstībai neatliekamo uzdevumu izpildi, valsts strauju konkurētspējīgu izaugsmi, demokrātijas attīstību un Deklarācijas par Valda Dombrovska Ministru kabineta iecerēto darbību izpildi,

Politisko partiju apvienība “Vienotība” un partiju apvienība “Zaļo un Zemnieku savienība” (abas kopā turpmāk – sadarbības partneri), uzņemoties kopīgu atbildību par krīzes pārvarēšanu, Latvijas Republikas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas ieviešanu un lai apvienotu visu Latvijas sabiedrību kopīgas izaugsmes veicināšanai un atjaunotu sabiedrības uzticību varai, vienojas par sekojošo:

Izveidot kopīgu Ministru kabinetu šādā sastāvā:

• Ministru prezidents,

reģionālās attīstības

un pašvaldību lietu ministrs –

Valdis DOMBROVSKIS,

“Vienotība”

• Ministru prezidenta biedrs, 

aizsardzības ministrs –

Artis PABRIKS, “Vienotība”

• ārlietu ministrs –

Ģirts Valdis KRISTOVSKIS,

“Vienotība”

• ekonomikas ministrs –

Artis KAMPARS, “Vienotība”

• finanšu ministrs –

Andris VILKS, “Vienotība”

• iekšlietu ministrs –

Linda MŪRNIECE, “Vienotība”

• izglītības un zinātnes ministrs –

Rolands BROKS,

“Zaļo un Zemnieku savienība”

• kultūras ministrs –

Sarmīte ĒLERTE, “Vienotība”

• labklājības ministrs –

Ilona JURŠEVSKA,

“Zaļo un Zemnieku savienība”

• satiksmes ministrs –

Uldis AUGULIS,

“Zaļo un Zemnieku savienība”

• tieslietu ministrs –

Aigars ŠTOKENBERGS,

“Vienotība”

• veselības ministrs –

Juris BĀRZDIŅŠ,

“Zaļo un Zemnieku savienība”

• vides ministrs –

Raimonds VĒJONIS,

“Zaļo un Zemnieku savienība”

• zemkopības ministrs –

Jānis DŪKLAVS,

“Zaļo un Zemnieku savienība”

 

1. Vispārējie jautājumi

1.1. Sadarbības partneriem jāievēro vispārpieņemtās ētikas normas – savstarpēja cieņa, uzticība, koleģialitāte un godprātības princips. Šīm normām jāvalda ne tikai Ministru kabineta savstarpējā sadarbībā, bet arī attiecībās ar pilsonisko sabiedrību, medijiem un politisko opozīciju. Ministru kabinetam ar savu labo piemēru ir jārāda vienotības paraugs – jāmazina gan sabiedrības sašķeltība, gan plaisa starp varu un sabiedrību.

1.2. Sadarbības partneriem jāuzņemas solidāra atbildība par to, lai Ministru kabineta lēmumi tiktu izsmeļoši, atklāti un racionāli pamatoti un argumentēti sabiedrībai un medijiem.

1.3. Atklātība un rūpes par visu Ministru kabineta lēmumu izsmeļošu atspoguļošanu un izskaidrošanu ir katra Ministru kabineta locekļa pienākums.

1.4. Katram sadarbības partnerim jāuzņemas atbildība par tās izvirzīto ministru atbilstību augstākajiem morāles standartiem, kā arī uzticību labēji centriskas politikas ideāliem.

1.5. Ministru kabinetu veidojošie sadarbības partneri uzņemas solidāru atbildību par Ministru kabineta darba rezultātiem.

1.6. Ministru kabinets nodrošina pēctecības principu un iepriekš veiksmīgi iesākto darbu turpināšanu.

1.7. Ministru kabinetu veidojošie sadarbības partneri visādi atbalsta un veicina Ministru kabineta, savu kolēģu un partneru darbu un centienus Latvijas valsts labā, kas noteikti deklarācijā par Ministru kabineta iecerēto darbību.

1.8. Ministru kabinetu veidojošo politiķu – Ministru prezidenta un ministru – pienākums ir paust vienotu nostāju visos ārpolitikas jautājumos.

2. Sadarbības noteikumi

2.1. Sadarbības un vienotas rīcības nodrošināšanai Saeimas telpās regulāri tiks rīkotas politisko partiju pārstāvju sanāksmes – sadarbības padomes sēdes, kurās piedalīsies Ministru prezidents, Saeimas priekšsēdētājs un četri pilnvarotie pārstāvji no katra sadarbības partnera. Sadarbības padomes sēdēs izskatīs jautājumus, kas ietilpst Saeimas vai Ministru kabineta kompetencē, vai arī, ja tā izskatīšanu sadarbības padomes sēdēs pieprasa Ministru prezidents vai kāds no sadarbības partneriem, un tie bijuši pieejami Ministru kabinetu veidojošo partiju frakciju vadītājiem ne mazāk kā 24 stundas iepriekš. Sadarbības padomes lēmumiem ir saistošs raksturs.

2.2. Sadarbības padomes sēdes sasauc pirms Ministru kabineta sēdēm, taču ne retāk kā vienu reizi nedēļā.

2.3. Sadarbības padomes sēdes vada un to darba kārtību sastāda Ministru prezidents, viņa prombūtnē – Ministru prezidenta pilnvarotā persona.

2.4. Sadarbības padomes sēdēs katram sadarbības partnerim ir viena balss. Sadarbības padomes sēdēs visi lēmumi tiek pieņemti pēc vienprātības principa. Ja starp sadarbības partneriem ir domstarpības, tad ar sadarbības padomes lēmumu tiek izveidota darba grupa, kurā tiek iekļauti līdzīgā skaitā katra sadarbības partnera pilnvaroti pārstāvji, lai izstrādātu un iesniegtu izskatīšanai sadarbības padomes sēdē domstarpību noregulējuma risinājumus.

2.5. Sadarbības padomes sēdes tiek protokolētas. Ja līdz nākamajai sadarbības padomes sēdei ir saņemti kāda sadarbības partnera rakstveida iebildumi, tad tie tiek izskatīti nākamajā sēdē, ja iebildumu nav – tad protokols tiek uzskatīts par saskaņotu. Iepriekš minētā kārtībā saskaņotie sadarbības padomes lēmumi, kas ir atspoguļoti protokolā, tiek noformēti atsevišķa dokumenta veidā, kuru paraksta attiecīgās sēdes vadītājs (Ministru prezidents vai viņa pilnvarotā persona) un otra sadarbības partnera pilnvarots pārstāvis.

2.6. Sadarbības padomes sēdēs pēc Ministru prezidenta vai sadarbības partneru uzaicinājuma atsevišķu dienaskārtības jautājumu izskatīšanā ar padomdevēja tiesībām var piedalīties ministri, Saeimas deputāti, Ministru prezidenta un ministru padomnieki.

2.7. Ministru skaits un proporcijas, par kurām sadarbības partneri vienojušies, ir noteiktas, pamatojoties uz sadarbības partneru deputātu skaitu Saeimā. Šī proporcija tiek mainīta, ja Ministru kabinetu atbalstošo deputātu faktiskais skaits atšķiras no sadarbības partnera frakcijas deputātu kopējā skaita, vai arī ja sadarbības partnera frakcijas deputātu skaits samazinās.

2.8. Ministru kabinetu atbalstošo deputātu skaitu nosaka pēc Saeimas balsojumiem par Ministru kabineta iesniegtajiem likumprojektiem, ja vien sadarbības padomes sēdē nav nolemts citādi.

2.9. Ierosināt ministru skaita un proporciju izmaiņas var jebkurš sadarbības partneris, bet galīgo lēmumu šajā jautājumā pieņem Ministru prezidents.

3. Sadarbības partneru frakciju un pie frakcijām piederošo deputātu tiesības

3.1. Tikties ar Ministru prezidentu ne vēlāk kā 48 stundu laikā pēc sadarbības partnera rakstiska lūguma.

3.2. Rakstiski ierosināt cita sadarbības partnera pārstāvniecības samazināšanu Ministru kabinetā.

3.3. Gadījumos, ja Ministru prezidents motivēti pieprasa kāda ministra atkāpšanos vai arī ministrs atkāpjas pēc savas iniciatīvas, vai arī Saeima izsaka neuzticību ministram, attiecīgais sadarbības partneris var izvirzīt nākamo ministra amata kandidātu.

4. Sadarbības partneru frakciju un pie frakcijām piederošo deputātu pienākumi

4.1. Veicināt Ministru kabineta iesniegto likumprojektu izskatīšanu Saeimas komisijās.

4.2. Bez iepriekšējas saskaņošanas sadarbības padomē neiesniegt Saeimā likumprojektus, kas skar grozījumus Latvijas Republikas Satversmē, Pilsonības likumā un Likumā par valsts budžetu, kā arī neatbalstīt šādus likumprojektus, ja tos iesniedz opozīcija.

4.3. Neierosināt un neatbalstīt deputātu pieprasījumus, priekšlikumus par neuzticības izteikšanu Ministru kabinetam vai atsevišķiem tās locekļiem, kā arī opozīcijas ierosinātu Saeimas ārkārtas sēžu sasaukšanu, ja par to nav pieņemts atšķirīgs sadarbības padomes lēmums.

4.4. Neierosināt deputātu jautājuma uzdošanu Ministru prezidentam vai ministram, izņemot gadījumus, kad atbilde uz jautājumu iesnieguma formā nav saņemta 20 dienu laikā.

4.5. Pirms apspriešanas un lēmuma pieņemšanas sadarbības padomes sēdēs neierosināt un neatbalstīt aicinājumus sarīkot tautas nobalsošanu, aicinājumus Valsts prezidentam neizsludināt kādu likumu, aicinājumus veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kā arī parakstīt pieteikumu lietas iesniegšanai Satversmes tiesā.

4.6. Rakstiski informēt otru sadarbības partneri un Ministru prezidentu par iecerētu ministra atsaukšanu vismaz vienu nedēļu pirms šāda lēmuma galīgās pieņemšanas.

4.7. Rakstiski informēt otru sadarbības partneri un Ministru prezidentu vismaz vienu nedēļu pirms lēmuma galīgās pieņemšanas par nodomu izstāties no Ministru kabineta vai neatbalstīt Ministru kabineta sastādīto budžetu vai budžeta grozījumus.

4.8. Ministru kabinetu veidojošo frakciju vadītāju pienākums ir saskaņot sadarbības padomes sēdēs Ministru kabinetu veidojošo frakciju deputātu komandējumu grafiku, lai nodrošinātu nepieciešamo pozīcijas deputātu balsu skaitu Saeimas sēdēs.

5. Ministru prezidenta tiesības un pienākumi

5.1. Ministru prezidentam ir šādas no šī līguma izrietošas tiesības:

5.1.1. Iekļaut sadarbības padomes sēdes darba kārtībā steidzamus jautājumus, rakstiski informējot frakciju vadītājus ne vēlāk kā 8 stundas iepriekš.

5.1.2. Izteikt publiskus, argumentētus brīdinājumus atsevišķiem ministriem par neapmierinošu darbu no profesionālā viedokļa.

5.1.3. Pieprasīt jebkura sadarbības partnera izvirzīta ministra demisiju ne tikai gadījumos, kad konkrētās personas darbs nav atbilstošs no profesionālās kvalitātes viedokļa, bet arī tad, ja minētais sadarbības partneris nepilda tās saistības, ko uzņēmies ar šo vienošanos.

5.2. Ministru prezidentam ir šādi no šī līguma izrietoši pienākumi:

5.2.1. Pildīt sadarbības padomē pieņemtos lēmumus.

5.2.2. Pirms papildu jautājuma iekļaušanas Ministru kabineta sēdes darba kārtībā nodrošināt tā izskatīšanu sadarbības padomē.

5.2.3. Gadījumos, kad visi viena sadarbības partnera deleģētie klātesošie ministri Ministru kabineta sēdē ir balsojuši pret kāda lēmuma pieņemšanu, sasaukt sadarbības padomi viedokļu saskaņošanai pirms jautājuma atkārtotas izskatīšanas Ministru kabineta sēdē.

5.2.4. Informēt sadarbības partnerus par nodomu atbrīvot ministru, savu demisiju vai citām izmaiņām Ministru kabineta sastāvā ne mazāk kā 48 stundas pirms šāda lēmuma juridiskas noformēšanas; šajā periodā tikties ar jebkuru sadarbības partneri pēc tā pieprasījuma.

5.2.5. Informēt ministrus ne mazāk kā 24 stundas iepriekš par jautājumiem, kuri skar attiecīgo ministru kompetenci un kurus izskatīs sadarbības padomē, ja vien tas nav Ministru kabineta vai Saeimas darba kārtības jautājums.

5.2.6. Izturēties objektīvi pret sadarbības partneriem un sekot, lai tie ievērotu šīs vienošanās nosacījumus.

6. Nobeiguma noteikumi

6.1. Šī vienošanās ir publisks dokuments, tā ir saistoša un aplūkojama vienīgi kopā ar Ministru kabineta deklarāciju par iecerēto darbību.

7. Paraksti

Politisko partiju apvienība “Vienotība”

Ministru prezidenta amata kandidāts
Valdis Dombrovskis

Valdes priekšsēdētājs
Ģirts Valdis Kristovskis

Saeimas frakcijas priekšsēdētājs
Dzintars Zaķis

Partiju apvienība “Zaļo
un Zemnieku savienība”

Valdes priekšsēdētājs
Raimonds Vējonis

Saeimas frakcijas priekšsēdētājs
Augusts Brigmanis

Rīgā 2010.gada 3.novembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!