• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latviešu valoda ceļā uz Eiropas Savienību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.1999., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22070

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latviešu valoda ceļā uz Eiropas Savienību (turpinājums)

Vēl šajā numurā

25.02.1999., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latviešu valoda ceļā uz Eiropas Savienību

No Dr.habil.philol Inas Druvietes grāmatas "Latvijas valodas politika Eiropas Savienības kontekstā" ievada

Latvijas iespējamā iestāšanās Eiropas Savienībā saistās ar pārmaiņām gan materiālās, gan garīgās dzīves jomās. Jautājumi, uz ko visbiežāk nākas atbildēt gan politiķiem, gan humanitāro un sociālo zinātņu speciālistiem, saistās ar latviešu nacionālās identitātes un tās pamatelementu — latviešu valodas — saglabāšanu, kā arī ar minoritāšu valodu saglabāšanas iespējām. Tādēļ nepieciešams izvērtēt latviešu valodas un Latvijas minoritāšu valodu nākotnes perspektīvas pasaules valodu kopainā atkarībā no objektīviem sociolingvistiskiem procesiem un iespējamiem šo procesu ietekmēšanas modeļiem, integrējoties Eiropas Savienības struktūrās vai arī paliekot ārpus tām.

Pasaules valodu aina ir mainīga. Visā cilvēces vēstures gaitā nepārtraukti ir risinājušies valodu konverģences un diverģences procesi, notikusi lingvistiskā asimilācija un jaunu valodu veidošanās. 20.gadsimtā globālās komunikācijas ietekmē īpaši strauji risinās lingvistiskā asimilācija. 1994.gadā publicētajā "Pasaules valodu atlantā" prognozēts, ka tuvākā gadsimta laikā izzudīs puse no šobrīd runātajām apmēram 6000 valodām. Vēl pēc gadsimta pasaules lingvistiskajā kartē būs palicis tikai tūkstotis valodu.

Turpinājums — 3.lpp

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!