• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par rūpniecību 2010.gada septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2010., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220758

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iekšlietu ministrija: Par cīņu pret cilvēku tirdzniecību

Vēl šajā numurā

05.11.2010., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par rūpniecību 2010.gada septembrī

Rūpniecības izaugsmes temps 2010.gada septembrī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu joprojām pieaug, un šajā periodā rūpniecības apjoms ir palielinājies par 19%.

Pieaugums ir vērojams gan apstrādes rūpniecībā (+19,7%), gan ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē (+13,2%), kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē (+15,5%). Lai gan pieauguma temps jau kopš gada sākuma ir augsts, rūpniecības produkcijas apjoms šobrīd ir sasniedzis aptuveni 2008.gada vidus līmeni. Jāatzīmē, ka rūpniecības izlaides apjoms tuvojas robežai, kur turpmāka attīstība bez papildu investīcijām var būt diezgan ierobežota, ņemot vērā, ka daļa no rūpniecības potenciāla recesijas periodā tika zaudēta fiziskā un morālā nolietojuma dēļ.

Septembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi izlaides apjoms ir nedaudz samazinājies – par 2,1%. Izlaides apjoms ir samazinājies tādās lielākajās apakšnozarēs kā pārtikas produktu ražošana – par 1,7%, koksnes un koka izstrādājumu ražošana – par 3,2%, metālu ražošana – par 2,6%.

Septembrī salīdzinājumā ar augustu bija vērojams kritums arī elektroenerģijas un gāzes apgādes apakšnozarē – par 4,7%. Tas izskaidrojams ar šogad netipiski lielo izlaidi vasaras mēnešos, kas pēc sezonālas izlīdzināšanas atspoguļojās kā kritums periodā, kad tipiski tiek sākta TEC darbība, lai sniegtu apkures pakalpojumus mājsaimniecībām.

Diezgan ievērojams kritums 2010.gada septembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ir vērojams farmācijas apakšnozarē, samazinoties izlaides apjomam mēneša laikā par 50%. Taču šī samazinājuma iemesls ir iepakojuma standartu maiņa Krievijā farmācijas izstrādājumiem, tādēļ, veicot nepieciešamās izmaiņas, preču eksports tika apturēts. Līdz ar to paredzams, ka šis kritums ir īslaicīgs un nākamajos mēnešos preču izlaide atjaunosies iepriekšējā līmenī.

Rūpniecības izlaides apjoms ir sasniedzis līmeni, kad turpmākā attīstība ir arvien vairāk atkarīga no investīcijām. Tādēļ turpmākajos mēnešos ir gaidāma svārstīga izlaides dinamika, kas būs atkarīga no ražošanas jaudu noslodzes.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!