• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par patēriņa cenu indeksu oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2010., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221041

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 4.novembrī

Vēl šajā numurā

10.11.2010., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par patēriņa cenu indeksu oktobrī

Patēriņa cenu indekss 2010.oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, turpināja kāpt, sasniedzot 1% pieaugumu. Vidējais patēriņu cenu līmenis precēm pieauga par 2,6%, bet pakalpojumiem tas samazinājās par 3,2%.

Lielāko spiedienu uz gada inflāciju radīja cenu kāpums pasaules energoresursu tirgū, kas būtiski sadārdzināja degvielu – par 12% un siltumenerģijas tarifus – par 13,4%, kas kopējo patēriņa cenu indeksa gada pieaugumu ietekmēja vidēji par 1,3 procentu punktiem. Savukārt vietējā tirgū piedāvāto preču un pakalpojumu cenu līmenis oktobrī vēl arvien bija zemāks salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu.

Oktobrī, salīdzinot ar septembri, tika reģistrēts 0,4% liels patēriņa cenu kāpums. Tam pamatā ir cenu pieaugums precēm, kas uzrādīja 0,6% pieaugumu, savukārt vidējais patēriņa cenu līmenis pakalpojumiem mēneša laikā samazinājās par 0,2%.

No preču grupas cenas auga pārtikas produktiem, kā arī apģērbiem un apaviem. Pārtikas cenas pieauga par 1,4%, tai skaitā maizes un graudaugu izstrādājumu cenas – par 5,8%, dārzeņu un kartupeļu cenas pieauga par 5,1%, bet piena, siera un olu cenas pieauga par 1,8%. Sezonālu faktoru dēļ cenas apģērbam un apaviem pieauga par 3,6%.

Turpmākās patēriņa cenu svārstības valstī ietekmēs, no vienas puses, zemais iekšējā tirgus pieprasījuma līmenis, kas radīs deflācijas spiedienu. No otras puses, atkopjoties valstu tautsaimniecībām, pasaules tirgū turpinās augt pieprasījums pēc energoresursiem, kas radīs inflācijas spiedienu arī uz Latvijas ekonomiku.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!