• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par progresu ceļā uz vīzu savstarpību ar trešajām valstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2010., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221046

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darba dienas pārcelšanu novembrī

Vēl šajā numurā

10.11.2010., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par progresu ceļā uz vīzu savstarpību ar trešajām valstīm

Eiropas Komisija ir pieņēmusi sesto ziņojumu par vīzas prasības spēkā uzturēšanu, ko, pārkāpjot savstarpības principu, veic atsevišķas trešās valstis. Šis ziņojums liecina, ka ir panākts progress ceļā uz pilnīgu savstarpību un ir atlicis ļoti neliels skaits nesavstarpības gadījumu.

“Jaunajā ziņojumā norādīts, ka ir panākta turpmāka virzība bezvīzu režīma nodrošināšanā visiem pilsoņiem, kas ceļo uz mūsu pozitīvajā sarakstā iekļautajām trešajām valstīm,” teica iekšlietu komisāre Sesīlja Malmstrēma. Komisāre piebilda: “Drīzumā tiks parakstīti divi nolīgumi par vīzu režīma atcelšanu ar Brazīliju. Ir veikti daži pasākumi par bezvīzu režīma atjaunošanu ar Kanādu Čehijas pilsoņiem. Attiecībā uz dažiem aizvien neatrisinātiem nesavstarpības gadījumiem jāturpina dialogs, lai pēc iespējas ātrāk panāktu pilnīgu savstarpību ar attiecīgajām trešajām valstīm (Kanādu un ASV).”

Sestajā ziņojumā ir novērtēti savstarpības ieviešanas pasākumi, kuri veikti kopš pēdējā ziņojuma 2009.gada oktobrī. Tā kopsavilkums ir šāds.

• Drīzumā Eiropas Savienība parakstīs divus nolīgumus ar Brazīliju par vīzu režīma atcelšanu: vienu par parasto pasu turētājiem un otru par diplomātisko, dienesta vai oficiālo pasu turētājiem, tādējādi nodrošinot vīzu savstarpību. Pēc nolīgumu ratificēšanas tiks panākts būtisks uzlabojums ES pilsoņiem, īpaši Kipras, Igaunijas, Latvijas un Maltas pilsoņiem, kuriem aizvien bija vajadzīga vīza ieceļošanai Brazīlijā.

• Bruneja Darusalama atbrīvo visus ES pilsoņus no vīzas prasības, bet šis atbrīvojums ir spēkā tikai 30 dienas, un to var pagarināt divas reizes, katru reizi uz 30 dienām. Lai arī pašreizējā situācija ES pilsoņiem līdz šim nav radījusi problēmas, Komisija lūdza Brunejas Darusalamas iestādēm piešķirt ES pilsoņiem atbrīvojumu no vīzas prasības uz 90 dienām.

• Pēc tam, kad Kanāda 2009.gada jūlijā atkārtoti atjaunoja vīzas prasību attiecībā uz Čehijas pilsoņiem, tika izstrādāts pasākumu kopums, lai Kanāda varētu atkal atcelt vīzas prasību, pirms tiks īstenoti Kanādas jaunie tiesību akti patvēruma jomā. Pēc Kanādas un Čehijas ekspertu darba grupas sanāksmes 20.septembrī Prāgā Komisija uzskata, ka ir veikti daži konkrēti pasākumi. Komisija cieši uzraudzīs, kā tiek īstenots uz rezultātiem orientēts pasākumu kopums 2011.gada sākumā.

• Pārējie nesavstarpības gadījumi attiecas uz Amerikas Savienotajām Valstīm (tiek saglabāta vīzas prasība attiecībā uz Bulgārijas, Kipras, Polijas un Rumānijas pilsoņiem) un Kanādu (vīzu režīms ir spēkā attiecībā uz Bulgārijas un Rumānijas pilsoņiem). Minētajos gadījumos ASV un Kanāda uzskata, ka attiecīgās dalībvalstis pagaidām neizpilda visus to tiesību aktos noteiktos kritērijus atbrīvojumam no vīzas prasības (piemēram, netiek izsniegtas biometriskās pases vai tiek pārsniegtas vīzu atteikuma un/vai uzturēšanās laika pārsnieguma līmeņa robežvērtības). Komisija turpinās apspriedes ar abām valstīm, lai pēc iespējas drīzāk panāktu pilnīgu vīzu savstarpību. Komisija arī aicina Eiropas Parlamentu, Padomi un dalībvalstis pārdomāt, kā turpmāk rīkoties šajos nesavstarpības gadījumos.

Priekšvēsture

Ne visiem trešo valstu pilsoņiem ieceļošanai Šengenas zonā ir vajadzīga vīza. Eiropas Savienībai ir to valstu kopējais saraksts, kuru pilsoņiem vajadzīga vīza (negatīvais saraksts), un to valstu saraksts, kuru pilsoņi no šīs prasības ir atbrīvoti (pozitīvais saraksts).

Tādēļ ir loģiski, ka ES solidaritātes garā mēģina panākt, lai pozitīvajā sarakstā iekļautās trešās valstis atceltu vīzu režīmu visiem ES pilsoņiem un piemērotu vienādus noteikumus visām dalībvalstīm. Šajā nolūkā ir izveidots vīzu savstarpības mehānisms.

Ja pozitīvajā sarakstā iekļautā valsts ievieš vīzu prasību attiecībā uz vienu vai vairākām Eiropas Savienības dalībvalstīm, attiecīgajai(-ām) dalībvalstij(-īm) jāinformē Komisija, kas veic pasākumus kopā ar attiecīgās trešās valsts iestādēm, lai atjaunotu bezvīzu režīmu, un ziņo par to Eiropas Parlamentam un Padomei. Komisija var arī ierosināt Padomei veikt atbildes pasākumus, kas vērsti pret attiecīgo trešo valsti.

Komisija jau ir iesniegusi vairākus vispārējus ziņojumus par vīzu savstarpības mehānisma īstenošanu un vienu ad-hoc ziņojumu par Kanādas vīzas prasības atjaunošanu attiecībā uz Čehijas pilsoņiem. Šo ad-hoc ziņojumu un iepriekšējo vispārējo ziņojumu pieņēma 2009.gada 19.oktobrī.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!