• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.11.2010., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221352

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrija: Par cerīgumu ķīlnieku krīzes lietā Sudānā

Vēl šajā numurā

16.11.2010., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Jurista Vārds”:

Kristīne Strada-Rozenberga. Latvijas tiesībzinātnieku atziņas Augstākās tiesas nolēmumos

Kāds viedais savulaik teicis – teorija bez prakses ir tukša, bet prakse bez teorijas ir akla. Bezierunu piekrišana šādai atziņai un zinātniskais pasākums, kas veltīts judikatūras lomai mūsdienu sabiedrībā – konference “Augstākās tiesas judikatūra un tās loma tiesiskas domas attīstībā Latvijā”, vedināja uz domu pievērsties jautājumam par to, cik lielā mērā mūsdienu tiesību zinātne ir ietekmējusi mūsdienu tiesībpiemērošanas praksi Latvijas Republikas Augstākajā tiesā.

Šim nolūkam tika veikts neliels pētījums par Latvijas tiesībzinātnieku atziņu izmantošanu Augstākās tiesas tiesu palātu un Senāta departamentu nolēmumos laika posmā no 2007. līdz 2010.gadam. Pētījums vērtējams kā pirmie soļi šīs tēmas tālākā ieskatā un šobrīd ir aprobežots ar secinājumiem par esošo situāciju un to raksturojošām tendencēm.

Domājams, ka nākotnē temata izpēte tiks turpināta jau padziļinātā līmenī. Viens no pētījumā izmantotajiem avotiem bija tiesu nolēmumu datubāze jeb Tiesu informatīvā sistēma.

Edgars Briedis. Problēmas saistībā ar prasības nodrošināšanu

Kādā lietā, kurā autors pārstāvēja prasītāju un tā vārdā un uzdevumā lūdza tiesu piemērot lietā prasības nodrošinājumu pirms prasības celšanas tiesā, prasības nodrošinājuma piemērošanu atteica gan pirmās instances tiesa, gan arī otrās instances tiesa pēc pirmās instances tiesas lēmuma pārsūdzēšanas.

Autors uzskata: lai arī lietas faktiskie apstākļi varbūt nav īpaši un neatšķiras no citām līdzīgām lietām, abu tiesu lēmumi bija pamatoti ar argumentiem, kuri ir izvērstas juridiskās analīzes vērti. Tieši tiesu lēmumu argumentācija padarīja šo lietu juridiski interesantu un raksta vērtu, jo tiesu lēmumi skar fundamentālus civilprocesuālos jautājumus saistībā ar starptautisko civilprocesu. Lietas problemātika, kā to saprot autors, ir saistīta ar diviem jautājumiem, kam var būt nozīme prasības piemērošanas procesā.

Šie jautājumi ir, pirmkārt, vai Latvijas tiesas kompetenci un procesu prasības nodrošināšanā var regulēt ārvalsts procesuālais likums.

Otrkārt, vai Latvijas likums ļauj Latvijas tiesai lemt par prasības nodrošināšanu pirms prasības celšanas, ja strīds pēc būtības piekrīt ārvalsts šķīrējtiesai.

Gatis Litvins. Paziņoti “Jurista Vārda” pētniecisko darbu konkursa rezultāti

Pēcsvētku un pirmssvētku gaisotnē pagājušonedēļ 12.novembrī beidzās “Jurista Vārda” 2010.gada studentu pētniecisko darbu konkurss. Šis jau bija piektais šāda veida konkurss, zināmā mērā jubilejas konkurss. Līdzšinējie konkursi apliecina, ka jaunajiem juristiem un pat tikai topošiem juristiem netrūkst vēlmes sevi apliecināt un drosmes nodot savus darbus vecāko kolēģu kritiskam vērtējumam. Viņos ir veselīga vēlme sacensties ar saviem kolēģiem. Lai arī uzvarētājs var būt tikai viens, tomēr var teikt, ka katrs konkursants ir izcīnījis kaut mazu uzvaru un viņi visi ir uzvarētāji, jo ir izteikuši un aizstāvējuši savu viedokli par tiesībās nozīmīgiem jautājumiem. Jaunie juristi konkursam varēja iesniegt gan speciāli rakstītus, gan arī studiju procesā tapušus pētījumus.

Kopumā šogad savus darbus vērtēšanai iesniedza 22 jaunie juristi. Līdzšinējos konkursos dalībnieku skaits ir bijis līdzīgs un svārstās no 20 līdz 30 dalībniekiem. Pats svarīgākais, ka pilnībā neatkārtojas apskatītie jautājumi un dalībnieki cenšas pārsteigt ar jaunu piegājienu, problēmas apskatot caur līdz šim neredzētu prizmu.

“Jurista Vārda” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!