• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par Latvijas liellopu elektronisko datubāzi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.11.2010., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221697

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta komitejas sēdē: 2010.gada 22.novembrī

Vēl šajā numurā

24.11.2010., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par Latvijas liellopu elektronisko datubāzi

Aizvadītajā nedēļā Latvija saņēma Eiropas Komisijas (EK) lēmumu par Latvijas liellopu datubāzi, kas tiek atzīta par pilnībā funkcionējošu. Datubāze izveidota saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) direktīvu, kas nosaka, ka katrai dalībvalstij jānodrošina lauksaimniecības dzīvnieku, tostarp liellopu, identifikācijas un reģistrācijas sistēma.

Latvija EK bija iesniegusi pieprasījumu atzīt, ka datubāze, kas ir daļa no Latvijas liellopu identifikācijas un reģistrācijas sistēmas, saskaņā ar Regulas (EK) Nr.1760/2000 nosacījumiem ir pilnībā funkcionējoša. Latvijas iestādes Komisijai iesniedza arī attiecīgo informāciju par liellopu datubāzes savietojamību ar valstī jau esošo vienoto lauksaimniecības dzīvnieku elektronisko datubāzi. Eiropas Komisija izskatīja Latvijas iestāžu iesniegto informāciju un pēc pārbaudes atzina, ka pieprasījums ir pamatots.

Lauksaimniecības dzīvnieku reģistrēšana ir nepieciešama, lai nodrošinātu dzīvnieku veselības kontroli, kas rada priekšnosacījumus drošas pārtikas ražošanai patērētāju veselības aizsardzībai, kā arī lai nodrošinātu informāciju par valstī esošo ganāmpulku un lauksaimniecības dzīvnieku skaitu, tādējādi iegūstot datus aprēķiniem lauksaimniecības produkcijas ražošanai, kvotu sistēmai, tirgus sakārtošanai un attīstībai, kā arī ciltsdarbam.

ES dalībvalstis, kurām ir elektroniskā datubāze, ko EK atzinusi par pilnībā darbotiesspējīgu, var noteikt, ka liellopu pase tiek izdota tikai tiem dzīvniekiem, kuri paredzēti ES iekšējai tirdzniecībai, un ka šiem dzīvniekiem pase ir līdzi tikai tad, kad tos pārved no attiecīgās dalībvalsts teritorijas uz citas dalībvalsts teritoriju. Līdz ar to, lai atvieglotu administratīvo slogu zemniekiem, Latvija varēs pieņemt lēmumu, ka, sākot ar 2011.gada 1.janvāri, liellopu pases, pārvietojot dzīvniekus iekšējā teritorijā, nebūs vajadzīgas, tās tiks izdotas tikai tiem dzīvniekiem, kuri tiks pārvietoti ārpus Latvijas teritorijas.

Vienotā lauksaimniecības dzīvnieku elektroniskā datubāze, tostarp Latvijas liellopu identifikācija un reģistrācija, ir Zemkopības ministrijas (ZM) pakļautībā esošās valsts aģentūras “Lauksaimniecības datu centrs” (LDC) pārziņā.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!