• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2001. gada 22. maija noteikumi Nr. 200 "Kārtība, kādā ārvalstu juridiskajām personām - starptautisko autotransporta pakalpojumu sniedzējām - atmaksājams pievienotās vērtības nodoklis par Latvijas Republikā iegādāto degvielu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2001., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22183

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.204

Grozījumi Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumos Nr.241 "Noteikumi par Aizsardzības ministrijas pakļautībā un pārziņā esošo institūciju karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu"

Vēl šajā numurā

24.05.2001., Nr. 80

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 200

Pieņemts: 22.05.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 200

Rīgā 2001.gada 22.maijā (prot. Nr. 24, 2.¤)

Kārtība, kādā ārvalstu juridiskajām personām — starptautisko autotransporta pakalpojumu sniedzējām — atmaksājams pievienotās vērtības nodoklis par Latvijas Republikā iegādāto degvielu

Izdoti saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 12.1 panta otro daļu

1. Šie noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā ārvalstu juridiskajām personām, kuras veic starptautiskos autopārvadājumus (turpmāk — autopārvadātāji), tiek atmaksāts pievienotās vērtības nodoklis, kas samaksāts par Latvijas Republikā iegādāto degvielu starptautisko autopārvadājumu nodrošināšanai;

1.2. pievienotās vērtības nodokļa atmaksāšanas termiņus un atmaksājamā nodokļa minimālo summu;

1.3. Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzamos dokumentus un to iesniegšanas termiņus;

1.4. iesnieguma pievienotās vērtības nodokļa atmaksāšanai par Latvijas Republikā iegādāto degvielu (turpmāk — iesniegums) veidlapas paraugu (pielikums).

2. Šie noteikumi attiecināmi uz ārvalstu juridiskajām personām, kuras:

2.1. nav reģistrētas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā;

2.2. nav reģistrētas Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā;

2.3. ir reģistrētas kā ar pievienotās vērtības nodokli apliekamās personas savās mītnes valstīs;

2.4. neveic saskaņā ar tiesību aktiem reģistrējamu uzņēmējdarbību Latvijas Republikā.

3. Pievienotās vērtības nodokli atmaksā pēc paritātes principa, ja valstī, kurā autopārvadātājs ir reģistrējis uzņēmējdarbību un ir reģistrējies kā ar nodokli apliekamā persona, tiek piemērots pievienotās vērtības nodoklis (arī identisks vai pēc būtības līdzīgs nodoklis) un ievēroti tādi paši nodokļa atmaksāšanas nosacījumi attiecībā uz Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrētajām juridiskajām personām — starptautisko autotransporta pakalpojumu sniedzējām.

4. Informāciju par pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk — nodoklis) atmaksāšanas kārtību attiecīgajā ārvalstī sniedz Ārlietu ministrija pēc Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījuma.

5. Iegādājoties Latvijas Republikā degvielu, autopārvadātājs maksā nodokli saskaņā ar samaksu apliecinošiem dokumentiem: preču pavadzīmēm–rēķiniem, faktūrrēķiniem vai elektronisko kases aparātu čekiem (turpmāk — nodokļa rēķini).

6. Lai samaksātais nodoklis tiktu atmaksāts, autopārvadātājs vai autopārvadātāja vārdā — Latvijas Republikā reģistrēta fiziskā vai juridiskā persona, kas darbojas saskaņā ar Latvijas Republikā izdotu notariāli apliecinātu pilnvaru (turpmāk — pilnvarotais pārstāvis), iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta Lielo nodokļu maksātāju pārvaldē (turpmāk — Valsts ieņēmumu dienests) iesniegumu, kuram pievieno:

6.1. samaksātos nodokļa rēķinus (oriģinālus) par Latvijas Republikā iegādāto degvielu;

6.2. dokumentu, ko izdevusi tās valsts kompetentā iestāde, kurā autopārvadātājs ir reģistrējis uzņēmējdarbību, un kas apliecina, ka autopārvadātājs degvielas iegādes brīdī ir bijis reģistrēts kā ar nodokli apliekamā persona savā mītnes valstī;

6.3. Latvijas Republikas un attiecīgās ārvalsts līgumā paredzētās starptautisko autopārvadājumu atļaujas, Eiropas transporta ministru konferences atļaujas (CEMT) vai starptautiskās transporta pavadzīmes (CMR) kopiju ar atzīmēm par Latvijas Republikas valsts robežas šķērsošanu;

6.4. Latvijas Republikas un attiecīgās ārvalsts līgumā paredzētās speciālās atļaujas (licences) pasažieru starptautisko autopārvadājumu veikšanai kopiju.

7. Šo noteikumu 6.3.apakšpunkts attiecas uz kravu starptautiskajiem autopārvadājumiem.

8. Šo noteikumu 6.4.apakšpunkts attiecas uz pasažieru neregulārajiem starptautiskajiem autopārvadājumiem un pasažieru regulārajiem tranzīta autopārvadājumiem, kuri tiek veikti, šķērsojot Latvijas Republikas teritoriju bez pieturvietām pasažieru iekāpšanai un izkāpšanai.

9. Ja iesniegumu iesniedz pilnvarotais pārstāvis, iesniegumam pievieno arī Latvijas Republikā izdotu un notariāli apliecinātu pilnvaru.

10. Iesniegumu par taksācijas gadu autopārvadātājs vai pilnvarotais pārstāvis iesniedz līdz pēctaksācijas gada 1.jūlijam.

11. Mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas Valsts ieņēmumu dienests pārbauda, vai iesniegums un tam pievienotie dokumenti atbilst šo noteikumu 6.punktā minētajiem nosacījumiem un ir pareizi noformēti, un pieņem lēmumu par nodokļa atmaksāšanu.

12. Ja iesniegtajos dokumentos norādītā informācija nav pietiekama lēmuma pieņemšanai, Valsts ieņēmumu dienests ir tiesīgs pieprasīt autopārvadātājam vai pilnvarotajam pārstāvim papildinformāciju.

13. Ja Valsts ieņēmumu dienests ir pieņēmis lēmumu atmaksāt nodokli, tas aizpilda iesnieguma V daļu un nosūta iesniedzējam iesnieguma kopiju un nodokļa rēķinu oriģinālus ar atzīmi par to saņemšanu. Iesniegumā norādīto atmaksājamo nodokļa summu Valsts ieņēmumu dienests ne vēlāk kā mēneša laikā pēc lēmuma pieņemšanas atmaksā autopārvadātājam vai pilnvarotajai personai, pārskaitot līdzekļus uz iesniegumā norādīto bankas kontu. Bankas pārskaitījuma izmaksas tiek atskaitītas no atmaksājamās nodokļa summas.

14. Nodokli neatmaksā, ja:

14.1. iesniegums un tam pievienotie dokumenti neatbilst šo noteikumu 6.punktā minētajiem nosacījumiem vai nav pareizi noformēti;

14.2. vienā nodokļa rēķinā norādītā iegādātās degvielas vērtība (bez nodokļa) ir mazāka par 20 latiem un iesniegumā norādītā kopējā iegādātās degvielas vērtība (bez nodokļa) ir mazāka par 100 latiem.

15. Ja Valsts ieņēmumu dienests ir pieņēmis lēmumu neatmaksāt nodokli, tas ne vēlāk kā mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas dienas rakstiski paziņo autopārvadātājam vai pilnvarotajam pārstāvim atteikuma iemeslus, pievienojot iesnieguma kopiju un nodokļa rēķinu oriģinālus.

16. Ja autopārvadātājs ir saņēmis Valsts ieņēmumu dienesta paziņojumu par lēmumu neatmaksāt nodokli, pamatojoties uz šo noteikumu 14.1.apakšpunktu, un 15 dienu laikā pēc paziņojuma saņemšanas atkārtoti iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam pareizi noformētus dokumentus, kas atbilst šo noteikumu 6.punktā minētajiem nosacījumiem, tad Valsts ieņēmumu dienests 15 dienu laikā pēc dokumentu saņemšanas pieņem lēmumu par nodokļa atmaksāšanu.

17. Šajos noteikumos noteiktā kārtība attiecināma uz nodokli, kas samaksāts par degvielu, kura Latvijas Republikā iegādāta pēc 2001.gada 1.janvāra.

Ministru prezidents A.BĒRZIŅŠ

Finansu ministrs G.BĒRZIŅŠ

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!