• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekonomiskās sadarbības veicināšanu ar ASV. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2010., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221940

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ēnu ekonomikas apkarošanu

Vēl šajā numurā

30.11.2010., Nr. 189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekonomiskās sadarbības veicināšanu ar ASV

Latvijai un ASV ir labas sadarbības iespējas ne tikai politiskajā jomā, bet arī ekonomikā, par ko liecina līdzšinējā sekmīgā sadarbība nemilitāro kravu tranzītā uz Afganistānu. To 26.novembrī, tiekoties ar ASV ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Džūditu Gārberi, uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas deputāti.

“Esmu pārliecināts, ka mums ir plašas iespējas attīstīt Latvijas un ASV sadarbību ne tikai politikas un militārajā jomā, bet arī ekonomikā. It īpaši ņemot vērā Latvijas izdevīgo ģeogrāfisko stāvokli, kas ļauj mūsu valstij būt par tiltu starp rietumiem un austrumiem,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš.

Ziemeļu transporta koridors, pa kuru cauri Latvijai uz Afganistānu tiek vestas NATO nemilitārās kravas, ir viens no labākajiem veiksmes stāstiem ASV un Latvijas ekonomiskajā sadarbībā, deputātiem atzina Dž.Gārbere. Līdz šim cauri Rīgas ostai pa dzelzceļu uz Afganistānu nogādāti jau vairāk nekā 18 tūkstoši kravas konteineru, un katrs konteiners Latvijas tautsaimniecībai dod 500 eiro lielu neto ieguvumu. Līdzšinējā sekmīgā sadarbība būtiski stiprinājusi Latvijas kā laba tranzīta ceļa reputāciju, apliecināja vēstniece.

Runājot par šā tranzīta koridora tālāku attīstību, deputāti interesējās par Latvijas uzņēmumu izredzēm piegādāt pārtiku un citas preces Afganistānā izvietotajām ASV militārpersonām. Tāpat sarunā tika apspriesta Latviju šķērsojošā tranzīta ceļa izmantošana arī pēc NATO vadītās miera spēku misijas aiziešanas no Afganistānas.

Vēstniece darīja zināmu, ka novembra sākumā Latviju jau apmeklējuši ASV militārās loģistikas aģentūras pārstāvji, lai informētu par sadarbības iespējām Latvijas būvniecības, pārtikas ražošanas un citu nozaru uzņēmējus. Latvijas uzņēmumu piegādātajām precēm jābūt konkurētspējīgām gan kvalitātes, gan cenas ziņā, norādīja Dž.Gārbere. Taču pirmais noslēgtais līgums par dzeramā ūdens piegādi ASV karavīriem Afganistānā ir labs apliecinājums Latvijas produktu konkurētspējai, atzina vēstniece.

Deputāts Jānis Dombrava interesējās, vai ASV kā vadošā NATO dalībvalsts apsver iespēju Latvijā izvietot kādu no saviem militārās rūpniecības uzņēmumiem. Vēstniece atbildēja noliedzoši, tomēr piebilda, ka netiešā veidā ASV militārais resors Latvijas tautsaimniecībā jau investējis vairākus miljonus latu. Piemēram, dažādās Latvijā notikušajās NATO militārajās mācībās un nepieciešamās infrastruktūras izveidē ASV ieguldījusi gandrīz 16 miljonus latu.

Savukārt, runājot par ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas realizēto tuvināšanās politiku ar Krieviju, Dž.Gārbere atzina, ka šis process būs izdevīgs arī Latvijai. ASV un Krievijas attiecību uzlabošanās noteikti nenotiks uz mūsu sabiedroto drošības rēķina, ko daudzkārt apliecinājis gan prezidents B.Obama un viceprezidents Džo Baidens, gan valsts sekretāre Hilarija Klintone, sarunā uzsvēra vēstniece.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!