• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar parlamentāriešiem pārrunājot valsts ārpolitisko redzējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2010., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221973

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.11.2010., Nr. 189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar parlamentāriešiem pārrunājot valsts ārpolitisko redzējumu

25.novembrī Valsts prezidents Valdis Zatlers pirmo reizi pēc 10.Saeimas vēlēšanām tikās ar jaunās Saeimas Ārlietu un Eiropas lietu komisijas pārstāvjiem, lai pārrunātu parlamentāriešu redzējumu par valsts ārpolitiskajām nostādnēm, kas ir īpaši svarīgi janvāri gaidāmo ikgadējo ārpolitisko diskusiju Saeimā kontekstā. Valsts prezidents atzīmēja: “Likumdevējam ir jābūt iesaistītam Latvijas ārpolitikas formulēšanā. Tam ir jānotiek sadarbībā ar Ārlietu ministriju, Valsts prezidentu, bet kopumā Saeimas lomai ir jābūt nozīmīgākai. Debates par ārlietām ir vajadzīgas ne vien komisijās, bet arī parlamentā kopumā.”

Valsts prezidents sveica parlamentāriešus ar jaunajiem pienākumiem un aicināja iesaistīties valsts ārpolitikas uzdevumu formulēšanā un izpildē. Runājot par galveno uzdevumu, viņš atzīmēja, ka pēdējā pusgadā ir daudz uzsvērts, ka Latvijas galvenais vidēja termiņa mērķis ārlietās ir politiskās un ekonomiskās konkurētspējas atgūšana. Tas ir uzdevums, ko var paveikt tikai tad, ja valsts ārējā darbība ļoti cieši sasaistās ar to, kas notiek valstī iekšienē.

Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš un Eiropas lietu komisijas vadītājs Imants Viesturs Lieģis informēja par savu komisiju prioritārajiem virzieniem, īpaši uzsverot nepieciešamību aktīvi strādāt ar enerģētikas, ES struktūrfondu un lauksaimniecības politikas jautājumiem.

Sarunas laikā deputāti interesējās par Valsts prezidenta ārpolitiskajām aktivitātēm pēdējo mēnešu laikā. V.Zatlers atzīmēja: kopš darba vizītē Rīgā viņš uzņēmis Polijas kolēģi Broņislavu Komarovski, viņi vairākkārt ir sazvanījušies un nesen tikušies NATO Lisabonas samitā un Latvijai šobrīd ir izveidojušās vislabākās attiecības ar Poliju, kādas ir bijušas līdz šim. Tāpat valsts pirmā personā norādīja, ka kopīgiem spēkiem ir izdevies veicināt pozitīvu pavērsienu Latvijas un Vācijas attiecībās un pēdējo mēnešu laikā ir izveidoti arī aktīvāki kontakti ar Lielbritānijas valsts vadību, īpaši akcentējot tikšanos ar britu premjerministru Deividu Kameronu, ar kuru tika spriests par nepieciešamību veicināt augsta līmeņa amatpersonu vizītes, ekonomisko sadarbību un Baltijas–Skandināvijas–Lielbritānijas reģionālo sadarbību.

Parlamentārieši arī interesējās par NATO samita rezultātiem un potenciālo Valsts prezidenta vizīti uz Krieviju, Latvijas sadarbību ar Baltkrieviju, Ķīnu, Japānu, militāro un civilo palīdzību Afganistānai.

Vairākkārt sarunas laikā tika skarts jautājums par lielu ekonomisku projektu, kuriem piesaistīt ārvalstu investīcijas, trūkumu, kas ir nopietna Latvijas problēma.

Pievēršoties ārlietu īstenošanai nepieciešamajiem finanšu līdzekļiem, Valsts prezidents atzīmēja, ka izdevumus Latvijas interešu, tajā skaitā ekonomisko interešu, īstenošanai tiešā veidā var uzskatīt par ekonomikas sildīšanas pasākumu. “Ja vēlamies, lai tiktu attīstīti Latvijas eksporta tirgi un piesaistītas investīcijas, tas kādam ir jādara. Ja vēlamies, lai tūristiem uz Latviju tiktu izsniegtas vīzas, ir nepieciešami konsulārie darbinieki,” norādīja V.Zatlers pirms budžeta diskusijām Saeimā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!