• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kopēju drošību Eiropā un pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2010., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222121

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

02.12.2010., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kopēju drošību Eiropā un pasaulē

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers 1. un 2.decembrī Kazahstānas galvaspilsētā Astanā piedalās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas samitā (skat. arī 35.lpp.), kur 1.decembrī tikās ar Kazahstānas prezidentu Nursultanu Nazarbajevu
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Valsts prezidents Valdis Zatlers:

Prezidenta kungs! Ekselences!

Dāmas un kungi!

Vispirms vēlos izteikt pateicību Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas prezidējošajai valstij par EDSO samita Astanā organizēšanu, it īpaši ņemot vērā šā pasākuma ļoti ambiciozo darba kārtību.

Šā samita simbolismu un vēsturisko nozīmi apliecina gan laiks, kurā esam pulcējušies, gan arī vieta, kurā šis samits notiek. Atzīmējot Helsinku procesa 35.gadadienu, mēs varam novērtēt līdz šim sasniegto.

Pirmo reizi EDSO samits notiek šajā reģionā. Šī tikšanās notiek uz Kazahstānas zemes – dinamiskā un ļoti veiksmīgā valstī. Vēl būtiskāk ir tas, ka esam ieradušies Astanā, lai iezīmētu nākotnes vīziju – tādu nāciju kopienas vīziju, kas bauda mieru un labklājību, cienot katras valsts un katra cilvēka tiesības.

Latvija pilnībā atbalsta ambiciozo mērķi – drošības kopienas izveidi EDSO telpā. Mēs esam pārliecināti, ka starptautiskā sadarbība, savstarpēja cieņa un demokrātisko vērtību ievērošana var pilnībā izskaust vardarbības lietošanu. To jau ir pierādījusi Eiropas Savienība un NATO. Mums ir jālieto tā pati pieeja, lai veicinātu stabilitātes un drošības izplatīšanos visā EDSO telpā. Tomēr ar labiem nodomiem vien nepietiks, lai sasniegtu šo mērķi.

Mums nepieciešami arī pastāvīgi visu dalībvalstu centieni. Mums nepieciešams darbības plāns, kas ir rūpīgi izstrādāts un ar visu valstu atbildības izjūtu ieviests. Iespējams, ka paies gadi un gadu desmiti līdz EDSO kļūs par patiesu drošības kopienu.

Tādēļ mūsu pienākums ir meklēt un atrast veidu, lai īstenotu mūsu ideālus, normas un principus drošības veicināšanā. Latvija ir gatava pielikt vēl lielākas pūles, lai modernizētu un stiprinātu parastā bruņojuma kontroles instrumentus, lai palielinātu savstarpējo atklātību un paredzamību. Mūsu priekšā ir Rīcības plāns. Mūsu uzdevums ir šo plānu īstenot dzīvē.

EDSO telpā joprojām ir vairāki ilgstoši konflikti. Var teikt, ka uzticamība EDSO ir atkarīga no spējas šos konfliktus atrisināt. Tādēļ EDSO ir nepieciešama šīs organizācijas klātbūtne Gruzijā un Piedņestrā.

Tomēr mums ir jāskatās plašāk, pāri militārajai un drošības dimensijai. Latvijai īpaši jāpievērš uzmanību jautājumiem, kas saistīti ar ekonomikas attīstību un vides aizsardzību. EDSO var un tai ir jādara daudz vairāk, lai veicinātu enerģijas piegādes avotu un ceļu drošības uzlabošanu kopumā. EDSO ir jāpievēršas jaunajiem draudiem, ko raisa intensīvāki kontakti starp mūsu sabiedrībām – starptautiskā noziedzība, narkotikas un cilvēku tirdzniecība.

Latvija vēlreiz apstiprina humānās dimensijas īpašo svarīgumu EDSO visaptverošās drošības koncepcijā. Tā spēlē nozīmīgu lomu, saglabājot stabilitāti un drošību visās EDSO dalībvalstīs. Mēs vēlamies uzteikt visu EDSO institūciju devumu un paužam mūsu atbalstu to lomas turpmākai stiprināšanai. Laba vēlēšanu prakse spēlē būtisku lomu EDSO kā demokrātisku nāciju kopienas saliedētībā. Tādēļ Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību birojs pelna visu dalībvalstu nepārprotamu atbalstu.

Prezidenta kungs!

Mūsu kopīgais mērķis ir turpināt būvēt vienotu kopienu, kas atzīst demokrātijas, likuma varas, cilvēktiesību un pamatbrīvību nozīmīgumu. Mēs esam noteikuši kursu. Esmu pārliecināts, ka mēs varam piepildīt šīs mūsu sabiedrību cerības.

Pateicos par uzmanību!

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers (otrajā rindā otrais no kreisās) kopā ar citiem Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas samita dalībvalstu līderiem Astanā 1.decembrī
Foto: Toms Kalniņš, VPK


Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna EDSO samitā Astanā 2010.gada 1.decembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!