• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Problēmraksti no "Latvijas Vēstneša" - vienotā krājumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2001., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22213

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar godu un godaprātu

Vēl šajā numurā

24.05.2001., Nr. 80

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Problēmraksti no “Latvijas Vēstneša” — vienotā krājumā

STATGRAM.JPG (37327 BYTES) “Latvijas Vēstneša” lasītāji būs ievērojuši LZA akadēmiķa, profesora Dr. habil. oec. Oļģerta Krastiņa problēmrakstus, kas veltīti Latvijas iedzīvotāju sociālajām problēmām, demogrāfijai, tautsaimniecības vēsturei un citiem saskares jautājumiem. Pēdējos gados šie raksti tiek apkopoti tematiskos krājumos. Pagājušajā gadā tika izdots krājums “Statistika un mēs” , R.: 2000.–175 lpp., gadu iepriekš “Dzīves apstākļi un dzīves līmenis Latvijā”, R.:1998.–162 lpp. 

Tagad iznācis kārtējais krājums “Statistika par mums pašiem”, R.: 2001.–96 lpp. Krājumu izdevusi Latvijas Statistiķu asociācija un Latvijas Statistikas institūts.

Jaunajā krājumā ievietoti 17 problēmraksti, gandrīz visos izmantojot speciālas Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datu bāzu izstrādes, kā arī CSP publicētus un nepublicētus datus.

Lielākā daļa rakstu veltīta Latvijas iedzīvotāju dzīves apstākļiem un dzīves līmenim, īpašu vērību veltījot noslāņošanas procesiem. Noskaidrots, kā labklājību ietekmē ģimenes tips un lielums, kādas priekšrocības dod laba izglītība un jaunība. Kā īpašas izpētes grupas ir izdalīti zemnieki, vieninieki u.c. Pētītas dzīves līmeņa īpatnības Latvijas pilsētās, laukos, vēsturiskajos apgabalos. Ar Statistikas datiem parādīts, kādas ir pārtikas patēriņa īpatnības dažādās labklājības grupās.

No demogrāfijas problēmām jāatzīmē mūža ilguma atšķirības Latvijas pilsētās un laukos, tāpat vīriešu un sieviešu mūža ilgums un faktori, kas veido mūža ilguma atšķirības.

Skats no pagātnes uz nākotni vērsts tautsaimnieciska rakstura problēmrakstā “Gadsimts Latvijas mežos”. Par šo rakstu jau ieinteresējušies vairāki Latvijas mežkopji. Viens raksts veltīts pašas statistikas problēmām, bet kādā citā vērtētas juridiskās lietas no statistiķa redzespunkta.

Krājums, tāpat kā iepriekšējie, ir izdots nelielā metienā. Tas jāmeklē valsts lielākajās bibliotēkās un CSP Informācijas centrā. Tas var noderēt katram nopietnam interesentam.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!