• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par investīcijām zemu oglekļa dioksīda emisiju tehnoloģijās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2010., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Nacionālā sporta padome: Par naudas balvu piešķiršanu par izciliem sasniegumiem sportā

Vēl šajā numurā

03.12.2010., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par investīcijām zemu oglekļa dioksīda emisiju tehnoloģijās

9.novembrī Eiropas Komisija izsludināja pirmo uzaicinājumu iesniegt priekšlikumus pasaulē lielākajai investīciju programmai zemu oglekļa dioksīda emisiju un atjaunojamo energoresursu demonstrējumu projektos. Šī iniciatīva, kas pazīstama kā NER300, nodrošinās būtisku finansiālu atbalstu vismaz astoņiem projektiem, kas saistīti ar oglekļa piesaistes un glabāšanas (CCS) tehnoloģijām, un vismaz 34 projektiem, kas saistīti ar novatoriskām atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām. Tās mērķis ir veicināt zemu oglekļa dioksīda emisiju ekonomikas attīstību Eiropā, veidojot jaunas “zaļas” darba vietas un sekmējot ES vērienīgo klimata pārmaiņu mērķu sasniegšanu. Eiropas Investīciju banka (EIB) programmas īstenošanā sadarbojas ar Komisiju. Uzņēmumiem, kuri ir ieinteresēti iesniegt priekšlikumus, ir trīs mēneši laika iesniegt priekšlikumus valsts līmenī.

Klimata politikas komisāre Konnija Hedegorda sacīja: “NER300 ir labs piemērs, ka ES-27 kopā var paveikt vairāk, nekā mēs katrs atsevišķi. Izmantojot ieņēmumus no CO2 kvotu pārdošanas, inovatīvām atjaunojamās enerģijas tehnoloģijām un CCS būs pieejami aptuveni 4,5 miljardi eiro. Kopā ar projektu sponsoru un dalībvalstu iemaksām šī summa sasniegs 9 miljardus eiro. Tas var dot vajadzīgo impulsu, lai ES noturētu vadošajās pozīcijās jautājumos par klimatam labvēlīgām tehnoloģijām. Eiropai ir zināšanas, prasme un vēlme vadīt tādu pasaules tehnoloģiju attīstību, kas vajadzīgas klimata pārmaiņu problēmu risināšanai. NER300 iniciatīva darbosies kā katalizators jaunu zemu oglekļa dioksīda emisiju tehnoloģiju demonstrēšanai komerciālā apjomā. Šīs un citas zaļās tehnoloģijas ir aizvien nozīmīgāks ekonomikas turpmākās izaugsmes un darba vietu avots. Tās mums arī palīdzēs līdz 2020.gadam sasniegt mūsu vērienīgos mērķus klimata jomā.”

EIB prezidents Filips Meištats piebilda: “EIB ir apņēmības pilna palīdzēt Eiropas Savienības dalībvalstīm sasniegt 2020.gada mērķus klimata un energoresursu jomā. Tāpēc mēs piedāvājam savu pieredzi finanšu un tehniskajos jautājumos, lai atbalstītu NER300 iniciatīvas īstenošanu.”

9.novembrī izsludinātais pirmais uzaicinājums iesniegt priekšlikumus iezīmēja NER300 iniciatīvas īstenošanas sākumu. Šī iniciatīva ir tā nosaukta tāpēc, ka to finansēs no 300 miljonu emisiju kvotu pārdošanas, kuras bija ES emisiju tirdzniecības sistēmas (ETS) rezerves jaunām iekārtām (New Entrants Reserve – NER). Pēc pašreizējām emisiju kvotu tirgus cenām iniciatīvas vērtība ir aptuveni 4,5 miljardi eiro, kas to padara par pasaulē lielāko šāda veida programmu.

Finansējuma mērķis ir demonstrējumu projekti, kas saistīti ar CCS un novatoriskām atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām. Katrai dalībvalstij tiks finansēts vismaz viens un maksimāli trīs projekti.

Programma veicinās investīcijas vairāk nekā 9 miljardu eiro apmērā, jo NER300 iniciatīva finansēs līdz 50% no CCS un atjaunojamo energoresursu projektu būvniecības un ekspluatācijas izmaksām. Projektu sponsori un dalībvalstis nodrošinās pārējo finansējumu. NER300 finansējumu var apvienot ar finansējumu no citiem ES instrumentiem, tostarp struktūrfondiem un Kohēzijas fonda un Eiropas enerģētikas programmas ekonomikas atveseļošanai (EEPEA).

Saskaņā ar NER300 lēmumu EIB ir atbildīga par 300 miljonu kvotu pārdošanu un ieņēmumu pārvaldību un izmaksāšanu. Kaut gan visas nianses, ietverot pārdošanas sākuma datumu, vēl nav izlemtas, paredzams, ka visas NER300 kvotas tiks pārdotas pirms ES ETS trešā tirdzniecības perioda sākuma 2013.gada 1.janvārī. EIB arī veiks projektu priekšlikumu detalizētu finanšu un tehniskās uzticamības pārbaudi, pirms tā sniegs ieteikumus Komisijai, prioritāri sarindojot projektu priekšlikumus. Pēc apspriešanās ar dalībvalstīm Komisija pieņems galīgo lēmumu par to, kurus projektus līdzfinansēt.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!