• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valdības un pašvaldību ceļu uz kompromisu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2010., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222219

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

03.12.2010., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valdības un pašvaldību ceļu uz kompromisu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (attēlā pa labi) un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis vakar, 2.decembrī, parakstot Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības 2011.gada vienošanās un domstarpību protokola projektu
Foto: VK

2.decembrī tika parakstīts Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības 2011.gada vienošanās un domstarpību protokola projekts.

“Valdība ir panākusi ar Latvijas Pašvaldību savienību vienošanos par daudziem svarīgiem jautājumiem, kas skar katru pašvaldību, kā arī katru Latvijas iedzīvotāju. Vienošanās apliecina, ka nākamā gada budžeta projekts ir sagatavots Latvijas sabiedrības interesēs, jo sarunu rezultātā ar pašvaldībām tika pat mainīts protokola nosaukums, uzsverot, ka puses par būtiskākajiem aspektiem ir vienisprātis,” uzsver finanšu ministrs Andris Vilks.

Latvijas Pašvaldību savienības domes sēdē tika panākta vienošanās par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) garantijas apmēru. Pašvaldībām, kas IIN saņem caur Valsts kases sadales kontu, tiks garantēti IIN ieņēmumi 96% apmērā no plānotā ar nosacījumu, ka tiek noteikts nodokļa prognozēto ieņēmumu procen­tuālais sadalījums pa ceturkšņiem šādā apmērā: I ceturksnī – 20%, II ceturksnī – 24%, III ceturksnī – 27%, IV ceturksnī – 29%.

Protokols nosaka IIN prognozes sadalījumu pašvaldību un valsts budžetā attiecīgi 82% un 18% apmērā. 2011.gadā tiek prognozēti 590,40 miljonu latu ieņēmumi pašvaldību budžetos no IIN.

Vienlaikus puses vienojās, ka pašvaldībām 2011.gadā būs tiesības uzņemties ilgtermiņa saistības līdz trim gadiem pakalpojumiem, kas nepieciešami saimnieciskās darbības nodrošināšanai, kā arī noteiktas prioritārās jomas, kurām 2011.gadā būs iespēja saņemt aizņēmumus. No 2009.gada pašvaldībām bija noteikti stingri ierobežojumi aizņemšanās un ilgtermiņa saistību uzņemšanās jomā.

Vienojās, ka 2011.gadā paredzēs valsts budžetā avansa maksājumus pašvaldību un to komersantu īstenoto ES līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai.

Tāpat vienojās, ka 2011.gadā pārdalīs ministriju neapgūtos ES politikas instrumentu līdzekļus pašvaldībām projektu īstenošanai atbilstoši projekta līgumā paredzētajam un līdzekļu apguves prioritātēm, kā arī apguves iespējām.

Tika panākta arī vienošanās jautājumā par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas jautājumu, paredzot no valsts budžeta 15,49 miljonu latu finansējumu Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likumā noteikto normu izpildei. 2011.gadā plānots lielāks valsts finansējums pašvaldību izlīdzināšanas fondam un būtiski palielināta dotācija tām pašvaldībām, kurām ir zemākie vērtētie ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas.

Aleksis Jarockis,
finanšu ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!