• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par patēriņa cenu līmeni novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2010., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222568

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par situāciju svaigu augļu un dārzeņu tirgū Latvijā

Vēl šajā numurā

10.12.2010., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par patēriņa cenu līmeni novembrī

8.decembrī Centrālā statistikas pārvalde paziņoja, ka patēriņa cenu līmenis šā gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, pieauga par 0,2%. Patēriņa cenas precēm pieauga par 0,4%, bet pakalpojumiem tās samazinājās par 0,2%.

Novembrī lielāko ietekmi uz kopējo patēriņa cenu kāpumu radīja pārtikas preču cenu pieaugums vidēji par 1,3%. Tas ir saistīts ar šā gada slikto ražu gan Latvijā, gan arī attiecīgo produktu importētāju valstīs, īpaši izteikts cenu kāpums bija novērojams dārzeņiem, kuru cenas novembrī pieauga par 10%. Turklāt cenas pieauga ne tikai tirgotājiem, kas pamatots ar ierobežoto piedāvājuma apjomu, bet arī ražotājiem, lai kompensētu zaudējumus no apgrozījuma krituma. Pasaules resursu tirgū graudaugu cenas vēl arvien ir augstā līmenī, kas ietekmē arī cenas vietējā tirgū, labības produktu cenām pieaugot par 1,6%, bet maizes cenām – par 1,3%.

Energoresursu tirgū notiek ievērojamas naftas produktu cenu svārstības, ko rada neskaidrības par nākotnes naftas produktu patēriņa tendencēm. Starptautiskā enerģētikas aģentūra pārskatīja savas prognozes par naftas produktu patēriņu pasaules ekonomikā, tāpēc palielinājās šā gada naftas produktu patēriņa gaidas, kas ir radījis augšupvērstu tendenci naftas cenu indeksu biržā. Papildus tam nelabvēlīgu efektu uz degvielas cenu izmaiņām Latvijā rada arī būtiskas EUR/USD valūtu kursa svārstības. Tā rezultātā degvielas cenas novembrī, salīdzinot ar oktobri, pieauga par 1%.

Patēriņa cenu indekss šā gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, turpināja kāpt, sasniedzot 1,9% pieaugumu. Vidējais patēriņu cenu līmenis precēm pieauga par 3,7%, bet pakalpojumiem tas samazinājās par 2,6%.

Lai arī kopējais cenu līmeņa pieaugums novembrī nebija būtisks, tas notika patērētājam svarīgās preču grupās. Pārtikas produktu cenas arī turpmāk varētu turēties salīdzinoši augstā līmenī ierobežotā krājumu apjoma dēļ, ko iespaido sliktā graudaugu un dārzeņu raža, taču normālos apstākļos līdz ar nākamo ražas sezonu cenas var būtiski samazināties.

Savukārt naftas produktu tirgū cenas tiek uzturētas augstā līmenī un analītiķi pauž viedokli, ka cenas varētu uzkāpt līdz pat 100 ASV dolāriem par barelu naftas, tādēļ ir gaidāms degvielas cenu kāpums arī Latvijā.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!