• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atkārtotām pašvaldību vēlēšanām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2001., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22257

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas noteiktie valūtas un zelta kursi šajā nedēļā (21.05.2001. - 27.05.2001.)

Vēl šajā numurā

25.05.2001., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atkārtotām pašvaldību vēlēšanām

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), pamatojoties uz tiesas spriedumiem, ar kuriem tika atcelti 11.marta vēlēšanu rezultāti, 2.aprīlī izsludinājusi atkārtotas vēlēšanas divās pašvaldībās — Preiļu novadā un Bauskas rajona Viesturu pagastā.

Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likuma 46. pants nosaka: ja tiesa, izskatījusi sūdzību, konstatē, ka vēlēšanās ir pieļauti tādi likuma pārkāpumi, kas ietekmējuši attiecīgās domes (padomes) deputātu vietu sadalījumu starp politiskajām organizācijām vai partijām, vai to apvienībām un vēlētāju apvienībām, tā ar savu lēmumu var atcelt attiecīgās pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisijas lēmumu par domes (padomes) vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu.

Preiļu novadā un Viesturu pagastā atkārtotas vēlēšanas notiks 8.jūlijā, bet sarakstu pieņemšana sākta jau 19. maijā. Pēc 11. marta pašvaldību vēlēšanām jaunajā Preiļu novada domē bija pārstāvēti visi pieci saraksti, kas bija reģistrēti novada domes vēlēšanām. Trīs deputāta mandāti bija LC un LSDSP, divi — TP, Latvijas Demokrātiskai partijai, viens — LZS. Jaunajā domē bija ievēlēti abi iepriekšējie Preiļu domes priekšsēdētāji — Ilmārs Meluškāns (LC) un Vladimirs Ivanovs (LSDSP). Prasību tiesā par vēlēšanu rezultātu anulēšanu iesniedza LDP un LSDSP, jo partijas uzskatīja, ka vēlēšanās bijušas vairākas nelikumības, un to ar 21.marta lēmumu apstiprināja arī rajona tiesa, atceļot Preiļu novada pašvaldību vēlēšanu komisijas lēmumu par vēlēšanu rezultātiem. Tiesa norādīja, ka būtiskākais vēlēšanu likuma pārkāpums bijis vienā vēlēšanu iecirknī atklātie četri liekie biļeteni, kas varēja ietekmēt partiju un deputātu ievēlēšanu. Preiļu novada domes vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Aleksandrs Poplavskis aģentūrai LETA jau iepriekš bija atzinis, ka vēlēšanu dienā vēlēšanu komisija saņēmusi LSDSP sūdzību par drukas kļūdu vēlēšanu biļetenā, tomēr to vairs nav bijis iespējams novērst, un tas arī izskatīts tiesā kā vēlēšanu likuma pārkāpums, turklāt tiesa bija ņēmusi vērā arī citus partiju argumentus par vēlētāju balsu uzpirkšanu, uzpirkšanas mēģinājumiem un šantāžu.

21.martā arī Bauskas rajona tiesa izskatīja lietu par Viesturu pagasta vēlēšanu komisijas lēmuma par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu atcelšanu. Tiesa atzinusi, ka Viesturu pagastā pārkāpta vēlēšanu likuma 1. panta prasība par vēlēšanu aizklātumu, jo iepriekšējās balsošanas vēlēšanu urnā, kurā jau atradusies 31 vēlēšanu aploksne, tikusi iemesta viena neapzīmogota aploksne. Lai situāciju labotu, vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs pēc oficiālās vēlēšanu dienas urnu patvaļīgi atvēris, neapzīmogoto aploksni apzīmogojis un urnu atkal aizvēris. Neesot zināms, vai ar urnas saturu veiktas vēl kādas darbības, jo arī tiesas izmeklēšanas laikā neviens neesot varējis nedz apstiprināt, nedz noliegt informāciju par iespējamajām darbībām. Arī CVK uzskatījusi, ka notikušais ir Latvijā nopietnākais gadījums, jo arī pēc tam pagasta vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs turpinājis pārkāpt vēlēšanu likumu, atverot strīdīgās urnas saturu, sajaucot ar citu urnu saturu, bet, apzinoties, ka ir pārkāpts vēlēšanu nolikums, no kopējā vēlēšanu zīmju skaita izlases kārtībā izvēlējies 31 zīmi, kuru atzina par nederīgu.

CVK atkārtotas vēlēšanas izsludinājusi arī Ilūkstē, par vēlēšanu dienu nosakot 22. jūliju. Kandidātu sarakstu iesniegšana sāksies 2. jūnijā un ilgs līdz 12.jūnijam. CVK vēlēšanas neizsludināja reizē ar vēlēšanām pārējās divās pašvaldībās, jo, pēc CVK priekšsēdētāja Arņa Cimdara CVK 2. aprīļa sēdē teiktā, Daugavpils tiesas spriedums “nav bijis viennozīmīgs”. Deputāta kandidātu saraksta “Mēs savam novadam” kandidāts Jānis Krievāns bija iesniedzis tiesā sūdzību, jo viens deputātu kandidāts vēlēšanu dienā neatbilda likumā noteiktajām prasībām, proti, līdz vēlēšanu dienai bija zaudējis darba vietu Ilūkstē. A.Cimdars atzīmēja, ka esot pilnīgi pietiekami, ja deputāta mandāts tiktu anulēts personai, kuras dēļ tiesā tikusi iesniegta prasība.

Centrālā vēlēšanu komisija tāpēc lūdza Ģenerālprokuratūru izskatīt Daugavpils tiesas spriedumu un lemt par protesta iesniegšanas nepieciešamību, taču Ģenerālprokuratūra nebija saskatījusi pamatu protesta iesniegšanai lietā, līdz ar to atkārtotas vēlēšanas Ilūkstē tika izsludinātas 18. aprīlī.

Atkārtotas vēlēšanas netiks izsludinātas Dobeles rajona Zebrenes pagastā, jo 24.maijā Dobeles rajona tiesa, atkārtoti izskatot lietu, noraidīja vēlētāju apvienības sūdzību kā nepamatotu. Zebrenes pagasta vēlēšanu komisija bija atteikusi šim kandidātu sarakstam reģistrāciju, jo bija iepriekš secinājusi, ka viens no apvienības deputātu kandidātiem nav likumā pieļaujamajā laikā pierakstījies pagastā. Dobeles rajona tiesa, izskatot lietu, konstatēja, ka Zebrenes pagasta vēlēšanu komisija nepamatoti atcēlusi savu lēmumu par vēlētāju apvienības “Zebrene 2001” kandidātu saraksta reģistrāciju un tādējādi liegusi tai iespēju piedalīties pašvaldību vēlēšanās. Taču, pieņemot šo lēmumu, Dobeles rajona tiesa bez izskatīšanas bija atstājusi vēlētāju apvienības “Zebrene 2001” prasību par Zebrenes pagasta padomes vēlēšanu rezultātu atcelšanu. Sūdzība tika iesniegta CVK, kas lūdza Ģenerālprokuratūru lemt par iespēju šajā lietā iesniegt protestu.

Augstākās tiesas Senāts, izskatot Ģenerālprokuratūras protestu par Dobeles rajona tiesas spriedumu Zebrenes pagasta vēlētāju apvienības “Zebrene 2001” sūdzībā par vēlēšanu tiesību pārkāpumiem, nolēma nodot sūdzības lietu atkārtotai izskatīšanai pirmās instances tiesā. Senāts Dobeles rajona tiesas spriedumu atcēla pilnībā, lai gan prokuratūra bija iesniegusi protestu tikai daļā, ar kuru bez izskatīšanas tika atstāts “Zebrene 2001” lūgums par pašvaldības vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Līdz ar atkārtotu lietas izskatīšanu tiesa atzinusi par likumīgu Zebrenes pagasta vēlēšanu komisijas lēmumu par vēlētāju apvienības “Zebrene 2001” deputātu kandidātu saraksta nereģistrēšanu.

Kristīne Valdniece, “LV” pašvaldību lietu redaktor

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!