• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ko vidusskolēni zina un domā par Eiropu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2001., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22264

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas vieta nākotnes Eiropā

Vēl šajā numurā

25.05.2001., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ko vidusskolēni zina un domā par Eiropu

VALMIERAS GIMNAZIJA.JPG (46446 BYTES) ZURIJA.JPG (48653 BYTES) Uzvarētāji — Valmieras ģimnāzijas komanda

Studentu un jaunatnes ceļojumu biroja ceļojumu menedžere Ieva Āboliņa, Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītājs Ginters Veiss, Eiropas Padomes Informācijas un dokumentācijas centra direktors Uldis Krastiņš un Eiropas Integrācijas biroja padomnieks Jānis Vaivads

Zinīgākie jaunieši Eiropas jautājumos Latvijā nāk no Valmieras — par to liecina piektdien, 18. maijā, notikušā vidusskolēnu konkursa “Latvija Eiropā” fināls, kurā sīvā cīņā pirmo vietu un galveno balvu — deviņu dienu ceļojumu pa Eiropu — izcīnīja Valmieras ģimnāzijas komanda.

Konkurss aizsākās martā, kad “Klubs ‘’Māja” — jaunatne vienotai Eiropai” izsludināja pieteikšanos uz dalību vidusskolēnu konkursā “Latvija Eiropā”. Pavisam tika saņemti pieteikumi no 108 komandām no visas Latvijas, ceturtdaļfināla konkursa spēlēm tika izvēlētas 40 komandas. Pēc ceturtdaļfināla spēlēm uz pusfinālu tika izvirzītas 20 komandas (4 katrā reģionā). Bet finālā sacentās reģionālo pusfinālu uzvarētāji — Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību skolas, Jelgavas 2.ģimnāzijas, Valmieras ģimnāzijas, Rugāju vidusskolas un Rīgas 25.vidusskolas komandas.

Finālspēlē konkursa dalībnieki demonstrēja savu erudīciju, atbildot uz jautājumiem par Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, Latvijas sadarbību ar Eiropas Padomi (EP), kā arī par tās dalībvalstīm un kandidātvalstīm. Lai sekmīgi atbildētu uz jautājumiem, skolēniem bija jāpārzina gan ES, gan EP uzbūve, darbības mehānisms un politiskās nianses. Tāpat konkursā tika vaicāts par Eiropas ģeogrāfiju, mākslu, mūziku, ekonomiku. Liela nozīme bija arī jaunāko politisko aktualitāšu zināšanai. Savukārt skatītājiem vajadzēja uzminēt dažādus ar Eiropas Savienību un Eiropas Padomi saistītus jēdzienus, kurus skaidroja komandu dalībnieki.

Kā “Latvijas Vēstnesim” pastāstīja Valmieras ģimnāzijas komandas kapteine Ilze Opmane, visgrūtākā cīņa bijusi pusfinālā aprīļa beigās, kad konkurss bijis garāks un jautājumi grūtāki. I. Opmane atzina, ka Valmieras ģimnāzijas komandas ceļš līdz uzvarai konkursā nav bijis viegls, jo visi dalībnieki ilgu laiku pavadījuši bibliotēkās un iepazinušies ar lielu apjomu dažādas literatūras.

Valmieras ģimnāzijas skolotāja Silvija Indāne norādīja, ka bijusi tikai komandas konsultante, jo galveno gatavošanās darbu konkursam ļoti aktīvi un patstāvīgi veikuši paši skolēni, bet viņa kopīgi ar skolas direktoru Jāni Zemļicki devusi tikai vajadzīgo ievirzi — kur gūt nepieciešamo informāciju un literatūru. Īpaši nozīmīgi bijis tas, ka gatavošanās procesā vienlīdz aktīvi iesaistījušies visi skolēni, un tieši šis biedriskuma gars palīdzējis Valmieras ģimnāzijas komandai gūt tik labus panākumus, atzina S.Indāne.

Skolēnu zināšanas konkursā vērtēja Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītājs Ginters Veiss, Eiropas Integrācijas biroja padomnieks Jānis Vaivads, Eiropas Padomes Informācijas un dokumentācijas centra direktors Uldis Krastiņš, Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāts Māris Sprindžuks, Studentu un jaunatnes ceļojumu biroja ceļojumu menedžere Ieva Āboliņa, sabiedrisko attiecību aģentūras “Consensus PR’’ direktors Oskars Kastēns. Savukārt jautājumus par savām valstīm konkursantiem uzdeva Austrijas vēstnieks Volfgangs Jilli, Nīderlandes vēstnieks Nikolass Bētss, kā arī Dānijas, Zviedrijas un Lielbritānijas vēstniecību pārstāvji.

Sīvā cīņā uzvaru izcīnīja Valmieras ģimnāzija, bet otrajā vietā ar vienādu punktu skaitu ierindojās pārējās trīs komandas: Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību skola, Jelgavas 2.ģimnāzija un Rīgas 25.vidusskola. Uzvarētāji ieguva galveno balvu — ceļojumu pa Eiropu. Šī brauciena laikā skolēni apmeklēs Prāgu, Strasbūru, Luksemburgu, Briseli, Hāgu, Amsterdamu un Berlīni. Pārējās komandas saņēma piemiņas balvas, tajā skaitā arī grāmatas “Eiropa no A līdz Z” ar Eiropas Komisijas delegācijas vadītāja Gintera Veisa autogrāfu.

Šis konkurss bija turpinājums pagājušajā gadā rīkotajam konkursam “Atklāj Eiropu!”. Tā mērķis ir veicināt vidusskolēnu aktīvu pašizglītošanos par Eiropas valstīm, Eiropas Savienību, Eiropas Padomi un Latvijas vietu Eiropas kontekstā.

“Šī patiešām bija uzvarētāju cienīga cīņa. Lai gan tikai viena komanda izcīnīja iespēju doties ceļojumā, visi vidusskolēni, kas piedalījās šajā konkursā, ir ieguvuši jaunas zināšanas. Es ceru, ka tās dos pamatu argumentētāk paust savu viedokli par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā — vienalga, vai tas būtu “par” vai “pret””, uzskata projekta “Latvija Eiropā” direktore Inese Bērs. Arī skolotāja S.Indāne ļoti atzinīgi novērtēja konkursu “Latvija Eiropā”: “Šādi konkursi orientē un uztur interesi skolēniem būt sabiedriski aktīviem un jau pašlaik iekļauties procesos, kas būs viņu nākotne.”

Projekts “Latvija Eiropā” tapis ar Nīderlandes vēstniecības, Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā, Eiropas Padomes Informācijas un dokumentācijas centra, Eiropas Integrācijas biroja, Studentu un jaunatnes ceļojumu biroja, tirdzniecības nama “Raita”, “Verdi — informācijas sistēmas” un sabiedrisko attiecību aģentūras “Consensus” atbalstu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!