• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lielbritānija 21. gadsimtā Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2001., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22267

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mums, ap Baltijas jūru, ir kopīgas intereses

Vēl šajā numurā

25.05.2001., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lielbritānija 21. gadsimtā Rīgā

Šodien noslēdzas nu jau septiņas dienas ilgusī Britu nedēļa Latvijā. Nedēļas laikā Latvijas iedzīvotājiem bija iespēja Rīgā, Liepājā un Cēsīs iepazīties ar Lielbritānijas kultūru, mākslu, literatūru, ekonomiku, biznesu un aizsardzību.

Britu nedēļas Latvijā mērķis ir mainīt vecos un veidot jaunus priekšstatus par Lielbritāniju, tās cilvēkiem, kultūru un nacionālajiem ēdieniem. “Mūsu mērķis ir skatīties nākotnē, tādēļ esam izvēlējušies tēmu “Lielbritānija 21. gadsimtā,”” atklājot Britu nedēļu, pauda Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Stīvens Nešs, piebilstot, ka Britu nedēļas laikā tikšot piedāvāts viss labākais no modernās Lielbritānijas.

Britu nedēļa ir Lielbritānijas veltījums Rīgas astoņsimtgades svinībām un Latvijas neatkarības desmit gadu jubilejai. Pasākuma mērķis ir stiprināt Latvijas un Lielbritānijas divpusējās attiecības, kā arī veicināt tirdzniecību un investīcijas, sadarbību kultūrā un aizsardzībā. Britu nedēļas ietvaros lielākā daļa pasākumu norisinājās galvaspilsētā Rīgā, bet atsevišķi pasākumi bija arī Cēsīs, Ventspilī, Liepājā un Rundālē.

Biznesa programma

No pirmdienas līdz ceturtdienai Rīgā viesnīcas “Radison SAS Daugava” telpās noritēja Britu nedēļas biznesa programma — Lielbritānijas preču un pakalpojumu izstāde, britu firmu katalogu izstāde “Supercatex” un semināri par vides aizsardzību, e–komerciju, mežsaimniecības standartiem un muzejiem tūrisma apritē. Izstādē, kas parāda abu valstu pašreizējās un iespējamās ekonomiskās sadarbības jomas, piedalās gan Latvijā darbojošies britu uzņēmumi, gan Latvijas firmas — britu pārstāvniecības vai dīleri, gan britu uzņēmumi, kas par mūsu valsti ieinteresējušies tagad.

Tirdzniecība starp Latviju un Lielbritāniju ir tradicionāli stabila. Jaunākie Lielbritānijas oficiālās statistikas dati rāda, ka Lielbritānija ir Latvijas galvenais eksporta tirgus un eksporta kopapjoms pārsniedz 400 miljonus sterliņu mārciņu (360 miljonus latu).

Savukārt Lielbritānijas preču eksports uz Latviju 2000.gadā ir pieaudzis par 20% līdz vairāk nekā 84 miljoniem mārciņu no 71 miljona 1999.gadā.

Kultūras programma

Kultūras programma Britu nedēļas ietvaros sākās ar galā koncertu Latvijas Nacionālajā operā. Koncertā pazīstamais britu diriģents Stīvens Bārlovs diriģēja Latvijas Nacionālās operas orķestra simfoniskās mūzikas koncertu.

Britu nedēļas ietvaros Latvijas skatītājiem pirmoreiz bija iespēja noskatīties britu filmu “Felisijas ceļojums”, bet Jaunajā Rīgas teātrī — Kērijas Čērčilas populārās lugas “Zelta meitenes” pirmiestudējumu Rīgā. K. Čērčila ir mūsdienu angļu rakstniece, kuras daiļradē jūtamas postmodernisma iezīmes. Luga “Zelta meitenes” ir sarakstīta astoņdesmitajos gados, tās galvenais tēls ir “supermāte” Marlīna un viņas problēmas — kā tikt galā ar stresu un mulsumu, tēlojot daudzējādas lomas. Izrādes režisore ir Baņuta Rubess, galvenajās lomās — aktrises Sandra Kļaviņa, Guna Zariņa un Baiba Broka. Gan izrādi, gan filmu vēl iespējams noskatīties arī šovakar.

Otrdien Latvijas Nacionālajā operā notika pasaulslavenās modernā baleta trupas “Random Dance” koncerts, bet vēl šodien šo lielisko mākslas izrādi būs iespējams vērot Liepājas teātrī. “Random Dance” neparastajā iestudējumā “Triloģija” trīs fragmenti ir apvienoti vizuāli aizraujošā veselumā. “Triloģija” (ūdens, uguns, zeme, gaiss) ir integrēts multimediju uzvedums astoņiem dejotājiem un to virtuālajiem partneriem, kas risinās gan fiziskajā, gan ekrāna datorprojekcijas telpā, ar svaigu skatījumu uz deju un jaunajām tehnoloģijām. Tehnoloģija stimulējusi visus skatuves režijas aspektus, futūrisms iespaidojis gan horeogrāfiju, gan scenogrāfiju.

No vakardienas vēl līdz 27. maijam Biķernieku trasē un Rīgas Motoru muzejā notiks auto un aero šovs “Autopilots”. Izstādē aplūkojams gan slavenais “Aston Martin V8 Vantage”, kas izmantots Džeimsa Bonda filmas “Dzīvās ugunis” uzņemšanā. Filmā tas bija aprīkots ar slēpēm, ar “reaktīvajām raķetēm” un “lāzera stariem”.

Vēl līdz šovakaram iespējams aplūkot arī vairākas izstādes. Grāmatnīcā “Globuss” Rīgā sarīkotas divas izstādes: grāmatu izstāde “Lielbritānija šodien”, grāmatas par mūsdienu dzīvi Lielbritānijā, un plakātu izstāde “Dzejoļi metro”, populāri dzejoļi plakātu formā Londonas metro vagonu pasažieru iepriecēšanai. Bet Britu padomes bibliotēkas ēkā aplūkojama jaunākās britu mūzikas kompaktdisku izstāde.

Britu nedēļas ietvaros varēja noskatīties arī savdabīgās seno angļu tautas dejas grupas “The Adderbury Morris Men izpildījumā”.

Bet vēl šovakar iespējams apmeklēt multimediālu klubu kultūras pasākumu “Party Animal’s Farm”. Šis ir daudzu žanru mākslas pasākums, kas rāda radošas sadarbības dažādās formas starp mūsdienu deju klubu kultūras pārstāvjiem Lielbritānijā. Pasākums saved kopā instalācijas, dīdžeju uzstāšanos, dzīvo mūziku, filmas un video. Tas ir paredzēts kā vienas nakts festivāls ar daudziem dalībniekiem. Video dīdžeju rādītajam fonā dīdžeji atskaņos savas programmas, notiks diapozitīvu šovi, filmu demonstrējumi un videomākslas instalācijas. Pasākumu ievadīs dīdžeju uzstāšanās no Austrumeiropas zemēm, fonā skanēs britu dīdžeju mūzika.

Britu nedēļas ietvaros pagājušās nedēļas nogalē Rīgas pasažieru ostā ieradās trīs Lielbritānijas karaliskās flotes kara kuģi — mīnu iznīcinātāji “HMS Bangor” un “HMS Grimsby” un fregate “HMS Campbeltown”.

Mīnu iznīcinātāji “HMS Bangor” un “HMS Grimsby” no 15. līdz 25.maijam Rīgas jūras līcī piedalās mīnu meklēšanas un iznīcināšanas operācijā “Cleanex”. Bet divas dienas britu kuģi viesmīlīgi uzņēma apmeklētājus Rīgas ostā.

Tāpat britu nedēļas ietvaros norisinājās dažādi pasākumi skolēniem, un visu nedēļu dažādos Rīgas restorānos bija iespēja nobaudīt britu ēdienus.

Britu nedēļu rīkoja Lielbritānijas vēstniecība Latvijā, Lielbritānijas tirdzniecības palāta, Britu padome un “Trade Partners UK”.

“LV” informācija

Lappuses redaktors: “LV” Eiropas lietu redaktors Artis Nīgals

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!