• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zemkopības jomas prioritātēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2010., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija par 2010. gada 7. decembra sēdi

Vēl šajā numurā

14.12.2010., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par zemkopības jomas prioritātēm

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti 24.novembrī, ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu pārrunājot darbības prioritātes, uzsvēra, ka svarīgs uzdevums ir panākt mūsu valstij izdevīgākus Eiropas Savienības (ES) platību maksājumus.

Šobrīd Latvijas lauksaimnieki tiešmaksājumos saņem vismazāko summu visā ES. Mērķis būtu panākt maksājumu atbilstību vidējam rādītājam, kas šobrīd ir gandrīz divsimt latu par hektāru, informēja J.Dūklavs. Viņš skaidroja, ka to panākt būs sarežģīti, jo dalībvalstīm jāvienojas arī par atbalsta piešķiršanas kritērijiem. Turklāt, ja kopējais budžets nepalielināsies, platības maksājumus iespējams paaugstināt, tikai samazinot tos citām valstīm.

“Jācīnās, lai izlīdzinātu maksājumus. Citādi Latvijas lauksaimnieki ir konkurētnespējīgi, jo, atrodoties vienotā ekonomiskajā telpā, kādam piemaksā vairāk,” teica deputāts Ainārs Šlesers.

Deputāti arī uzsvēra, ka zemkopības jomas attīstībai un konkurētspējas palielināšanai nepieciešama ražotāju un lauksaimnieku spēku un resursu saliedēšana. Taujāts par atbalsta mehānismiem kooperatīvu veidošanai un darbībai, zemkopības ministrs skaidroja, ka ir vairāki ES finanšu instrumenti, kas būs pieejami vēl tuvākajos gados.

Ministrs informēja, ka patlaban notiek aktīvs darbs, lai piensaimnieku kooperatīvi izveidotu savu piena pārstrādes ražotni. Līdz ar to lielāka daļa Latvijas piena tiks pārstrādāta uz vietas, nevis izvesta uz citām valstīm, prognozēja J.Dūklavs.

Saistībā ar zemkopības nozari būtiskākās likumdošanas izmaiņas gaidāmas meža nozarē. Patlaban ministrija strādā pie jauna Meža likuma, un pusgada laikā tas varētu nonākt parlamentā. Tāpat nozīmīgas izmaiņas gaidāmas pārtikas aprites kārtībā, pauda ministrs.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!