• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par veselības aprūpes pieejamību nākamajā gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2010., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222741

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par tiešo maksājumu sistēmas nākotni

Vēl šajā numurā

14.12.2010., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par veselības aprūpes pieejamību nākamajā gadā

10.decembrī veselības ministrs Juris Bārzdiņš un Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš tikās ar Veselības nozares stratēģiskās padomes un Veselības aprūpes nozares apakšpadomes (VANA) locekļiem, lai pārrunātu iecerētās izmaiņas veselības aprūpes pieejamības pilnveidošanai.

Veselības nozares Stratēģiskās padomes un VANA locekļi tika iepazīstināti ar izstrādātajiem grozījumiem veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumos, kas paredz ģimenes ārstu sistēmas attīstību, pārskatot ģimenes ārstu kvalitātes novērtēšanas kritērijus un to apmaksas kārtību, paredzot ilgāku pieņemšanas laiku praksēs, kurās reģistrēti virs 2000 pacientiem, un nosakot pašvaldības kompetenci ārstu darbības teritorijas plānošanā.

Tāpat Ministru kabineta grozījumu projektā noteikti dežūrārstu skaita plānošanas kritēriji republikas pilsētās un skaidri definēti medicīniskās aprūpes mājās sniedzēju pienākumi un sniegšanas termiņi. Precizēti arī apmaksas nosacījumi traumpunktos, dienas stacionārā, aprūpes slimnīcā (nodaļā) un stacionāros sniegtajiem pakalpojumiem.

Jau ziņots, ka veselības aprūpes sistēmas izmaksu efektivitātes paaugstināšanai nākamajā gadā tiks ieviesta arī jauna ambulatoro laboratorisko izmeklējumu finansēšanas kārtība jeb princips “nauda seko pacientam”, kas veicinās konkurenci pakalpojumu sniedzēju vidū, samazinās no ārstniecības viedokļa nepamatoto nosūtījumu skaitu un mazinās birokrātiskās procedūras nozares pārvaldē.

Savukārt kompensējamo medikamentu un medicīnas ierīču apmaksas kārtībā paredzēts sekmēt ražotāju savstarpējo konkurenci, uz laiku samazināt ražotāja noteiktās cenas, lieltirgotavām noteikt fiksēto uzcenojumu 4 latu apmērā zālēm un medicīnas ierīcēm, kuru ražotāja cena pārsniedz 100 latus, un paredzēt pacientu līdzmaksājumu 50 santīmu apmērā par 100% valsts apmaksātiem medikamentiem.

Gan Veselības nozares stratēģiskās padomes, gan Veselības aprūpes nozares apakšpadomes locekļi ar izpratni uzklausīja Veselības ministrijas izstrādātos priekšlikumus nākamā gada nozares budžeta konsolidācijai un veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai.

Taču vienlaikus tika atzīts, ka finansējums nozares attīstībai ir niecīgs un turpmākajos gados valdībai jālemj par papildu finansējuma piešķiršanu veselības aprūpes sistēmai.

Veselības aprūpes nozares apakšpadome ir Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes institucionālās sistēmas sastāvdaļa, kurā darbojas valdības, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvji.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!