• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par situāciju Moldovā, Rietumbalkānos un Sudānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.12.2010., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222808

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības un Austrumu partnerību

Vēl šajā numurā

15.12.2010., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par situāciju Moldovā, Rietumbalkānos un Sudānā

13.decembrī ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis piedalījās Briselē notiekošajā Eiropas Savienības Ārlietu padomes sanāksmē. Ārlietu padomē tika apspriesta situācija Moldovā pēc 28.novembra parlamenta ārkārtas vēlēšanām, kā arī ES un Moldovas attiecību attīstība. Ģ.V.Kristovskis norādīja, ka sekmīgas sarunas par Asociācijas līgumu, kā arī sarunu sākšana par padziļināto Brīvās tirdzniecības zonu veidos tiesiski stabilāku Eiropas Savienības un Moldovas sadarbības ietvaru. Ministrs uzsvēra, ka vīzu liberalizācijas Rīcības plāna izstrāde ir nozīmīgs tālākai ES un Moldovas attiecību padziļināšanai.

Ārlietu padomē notika diskusija par situāciju Rietumbalkānos: Kosovā un Bosnijā un Hercegovinā. Ministri pārrunāja situāciju pēc 12.decembrī plānotajām vispārējām vēlēšanām Kosovā, ES un Kosovas attiecību jautājumus, kā arī dialoga sākšanu starp Kosovu un Serbiju. Tika izvērtēta situācija Bosnijā un Hercegovinā pēc 3.oktobrī notikušajām vispārējām vēlēšanām.

Ārlietu padomē notika viedokļu apmaiņa par situāciju Sudānā. Nākamā gada janvārī paredzētais referendums par Dienvidsudānas statusu (atdalīšanos no Sudānas) šobrīd ir viena no starptautiskās politikas darba kārtības prioritātēm. Ārlietu ministrs Ģ.V.Kristovskis informēja kolēģus par Sudānā nolaupīto Latvijas pilsoņu atbrīvošanu un pateicās Savienības augstajai pārstāvei Ketrinai Eštonei un ES dalībvalstīm par iesaisti nolaupīto Latvijas pilsoņu atbrīvošanā. Ministrs uzsvēra, ka situācija Sudānā prasa pastāvīgu ES uzmanību un šobrīd papildus vērība pievēršama vēlēšanu novērošanas misijas dalībnieku drošībai.

Ārlietu ministri apsprieda arī 1. un 2.decembrī notikušo EDSO samitu Astanā. Ārlietu ministrs izteica atbalstu Lietuvas EDSO prezidentūras prioritātēm, kā arī norādīja, ka nepieciešams pilnveidot ES dalībvalstu viedokļu koordināciju starptautiskajās organizācijās.

Ārlietu ministri turpināja diskusiju par ES iesaisti Tuvo Austrumu miera procesa veicināšanā, īpašu uzmanību veltot ES iesaistei Gazas sektora blokādes atvieglošanā. Tāpat tika apspriests jautājums par politisko situāciju Somālijā un iespējamo ES iesaistes palielināšanu, tostarp Āfrikas raga valstu kuģošanas drošības spēju stiprināšanā. Ārlietu padomes darba kārtībā bija iekļauta diskusija par Afganistānu, kuras laikā ministri pārrunāja 18.septembrī notikušo Afganistānas parlamenta vēlēšanu norisi, kā arī samierināšanās procesu.

Ārlietu ministrijas
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!