• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par asistenta pakalpojumiem redzes invalīdiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2010., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222871

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu cilvēktirdzniecības apkarošanas iniciatīvām

Vēl šajā numurā

16.12.2010., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par asistenta pakalpojumiem redzes invalīdiem

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 15.decembrī pirms otrā lasījuma kā steidzamus atbalstīja grozījumus Invaliditātes likumā, no 2011.gada paredzot ieviest pabalstu par asistenta izmantošanu.

Pabalsts paredzēts personām ar pir­mās grupas redzes invaliditāti, kuras nesaņem valsts pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana. Pabalstu izmaksās par asistenta pakalpojumu izmantošanu 10 stundas nedēļā.

“Neredzīgiem cilvēkiem šādi asistenta pakalpojumi ir vairāk nekā nepieciešami. Lai nokļūtu uz mācībām vai darbu, apmeklētu iestādes vai vienkārši iepirk­tos – bez cita cilvēka palīdzības tas ir ļoti grūti. Šāds asistenta pakalpojums ir solis uz neatkarīgu dzīvi, lai redzes invalīdi varētu veiksmīgāk iekļauties sabiedrībā un darba tirgū,” uzsvēra Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Pabalsta nodrošināšanai tiks piesaistīti Eiropas Savienības fondu līdzekļi, un to administrēs Nodarbinātības valsts aģentūra. Tā apmēru un piešķiršanas kārtību noteiks Ministru kabinets.

Līdzšinējā likuma redakcija paredzēja personām ar pirmās grupas redzes invaliditāti tiesības pašvaldībā pēc to deklarētās dzīvesvietas saņemt no valsts budžeta apmaksātu asistenta pakalpojumu. Taču, ņemot vērā budžeta konsolidāciju, nepieciešamie papildu līdzekļi šim mērķim 2011.gada valsts budžeta projektā netika paredzēti.

Tiesības saņemt šo pabalstu nākamgad būs vairāk nekā 700 cilvēkiem.

Pabalstu neizmaksās personām, kuras atrodas ilgstošas sociālās aprūpes institūcijā, stacionārā ārstniecības iestādē vai ieslodzījuma vietā.

Par grozījumiem Invaliditātes likumā otrajā, galīgajā lasījumā 16.decembrī vēl jālemj Saeimai.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!