• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ukrainas prezidenta oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2010., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222908

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

16.12.2010., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ukrainas prezidenta oficiālo vizīti Latvijā

Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera un Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča kopīgais paziņojums

Atbildot uz Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera ielūgumu, Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs 15.decembrī uzturējās oficiālajā vizītē Latvijas Republikā.

Vakar, 15.decembrī, vienas dienas oficiālā vizītē Latvijā uzturējās Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs. Tās laikā augstais viesis bija kopā ar Latvijas Valsts prezidentu Valdi Zatleru (attēlā), piedalījās divpusējo līgumu parakstīšanā, pēc kuras abi prezidenti sniedza preses konferenci. V.Janukovičs, izrādot cieņu Latvijas tautai, nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa Rīgā, pēcpusdienā — piedalījās Ministru prezidenta Valda Dombrovska rīkotajās pusdienās, tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, piedalījās Latvijas un Ukrainas biznesa forumā, kā arī apmeklēja Rīgas Ukraiņu vidusskolu. Savukārt vakarā Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere Melngalvju namā rīkoja oficiālās pusdienas par godu Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Latvijas un Ukrainas prezidenti pārrunāja plašu divpusējo, reģionālo un starptautisko jautājumu loku, uzsverot kopējās intereses un vērtības. Prezidenti pauda gandarījumu par progresu politiskā dialoga ietvaros starpvaldību un starpparlamentārā līmenī.

Valstu vadītāji atzīmēja divpusējās tirdzniecības un investīciju izaugsmes potenciālu. Prezidenti vienojās veicināt tādas ekonomiskās sadarbības nozares kā tranzīts un loģistika, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, būvniecība un rūpnieciskā ražošana. Prezidenti novērtēja Latvijas un Ukrainas uzņēmēju interesi, vizītes ietvaros sarīkojot Latvijas–Ukrainas biznesa formu.

Prezidenti uzsvēra aktīvas viedokļu apmaiņas nozīmi, Ukrainai gatavojoties un pildot priekšsēdētājvalsts pienākumus Eiropas Padomes Ministru Komitejā 2011.gadā un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā 2013.gadā.

Valstu vadītāji pauda gandarījumu par progresu Eiropas Savienības un Ukrainas attiecībās. Prezidenti uzsvēra Eiropas Savienības un Ukrainas Asociācijas līguma, kā arī tā sadaļas par padziļināto un visaptverošo brīvo tirdzniecību noslēgšanu par nozīmīgu soli tālākai Ukrainas integrācijai Eiropas Savienībā. Latvijas un Ukrainas prezidenti augstu novērtēja 2010.gada 22.novembrī ES–Ukrainas samitā apstiprināto vīzu liberalizācijas rīcības plānu Ukrainai. Šajā sakarā prezidenti apsveica Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas un Ukrainas Ārlietu ministrijas Saprašanās memoranda par sadarbību Eiropas integrācijas jomā parakstīšanu, kas būs tiešs atbalsts Ukrainas sarunu procesā ar Eiropas Savienību.

Prezidenti uzsvēra Ukrainas izšķirošo lomu Eiropas enerģijas resursu tranzīta sistēmā. Valstu vadītāji pārrunāja Ukrainas enerģijas sektorā notiekošās reformas un apstiprināja enerģijas sektora uzticamības, caurspīdīguma, konkurētspējas un ilgtspējīguma stiprināšanas nozīmi. Prezidenti vienojās, ka abas valstis veicinās sadarbību atjaunojamās enerģijas un energoefektivitātes jomā.

Izvērtējot Ziemeļu–Dienvidu tranzīta koridora potenciālu un sadarbības attīstību starp abu valstu ostām, valstu vadītāji augstu novērtēja Latvijas Republikas valdības un Ukrainas Ministru kabineta nolīguma par tranzīta pārvadājumiem, izmantojot ostas un citu transporta infrastruktūru, parakstīšanu.

Apzinoties abpusējās intereses sadarbības attīstībā aizsardzības jomā, prezidenti apsveica Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas un Ukrainas Aizsardzības ministrijas līguma par sadarbību aizsardzības jomā parakstīšanu.

Prezidenti arī augstu novērtēja Latvijas Republikas Veselības ministrijas un Ukrainas Veselības ministrijas vienošanās par sadarbību veselības aprūpes un medicīnas zinātņu jomā parakstīšanu, kas veicinās abpusējo sadarbību veselības un medicīnas zinātnes jomā.

Abu valstu vadītāji atzina savu ieinteresētību stabilitātē, drošībā un ilgtspējīgā attīstībā kā reģionālā, tā globālā mērogā un apliecināja gatavību netaupīt spēkus šo mērķu sasniegšanai. Prezidenti apmainījās ar viedokļiem par Latvijas un Ukrainas sadarbību starptautiskajās organizācijās un par attiecībām ar citām valstīm.

Parakstīts Rīgā 2010.gada 15.decembrī divos oriģinālos, katrs latviešu un ukraiņu valodā.

Valsts prezidenta preses dienests


 

Vakar noslēgtie divpusējie līgumi:


Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, izrādot cieņu Latvijas tautai, kopā ar Latvijas Valsts prezidentu Valdi Zatleru noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa
Foto: Toms Kalniņš, VPK

1. Nolīgums starp Latvijas Republikas valdību un Ukrainas Ministru kabinetu par tranzīta pārvadājumiem, izmantojot ostas un citu transporta infrastruktūru;

2. Latvijas Republikas Veselības ministrijas un Ukrainas Veselības ministrijas līgums par sadarbību veselības aprūpes un medicīnas zinātnes jomā;

3. Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas un Ukrainas Aizsardzības ministrijas līgums par sadarbību aizsardzības jomā;

4. Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas un Ukrainas Ārlietu ministrijas Saprašanās memorands par sadarbību Eiropas integrācijas jomā.

Valsts prezidents Valdis Zatlers  un Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs kopīgā preses konferencē 15.decembrī

Valsts prezidentsValdis Zatlers: Godātie žurnālisti, man ir liels prieks sveikt Ukrainas prezidentu šeit, Latvijā, oficiālā vizītē. Mēs tikko pabeidzām sarunas par plašu tēmu loku, kas interesē abas puses. Protams, šobrīd, kad visa pasaule, arī mūsu valstis, sāk iziet no ekonomiskās krīzes, kurā mēs esam pārvarējuši daudz, daudz grūtību, galveno uzmanību mēs veltījām savstarpējās ekonomiskās sadarbības veicināšanai. Protams, šīs ekonomiskās sadarbības veicināšanas pasākumus mēs skatījāmies Eiropas Savienības un Ukrainas, Eiropas Savienības un konkrēti Latvijas kā dalībvalsts kontekstā.

Protams, mēs pārrunājām arī jautājumus, kas skar enerģētikas drošību, enerģētikas ceļu drošību tuvākā un tālākā nākotnē, lai enerģētikas politikā Ukraina spēlē ievērojamu lomu Eiropā. Viens no interesantākajiem tematiem, kas, protams, interesē žurnālistus gan Ukrainā, gan Latvijā, mēs pārrunājām tādu tēmu kā strukturālās reformas valsts pārvaldē. Šeit, man jāsaka, Ukrainai ir drosmīgi plāni, un arī viņi ir sākuši šos plānus realizēt. Un arī Latvijai šajā lietā vēl ir daudz kas darāms. Šīs sarunas ir sākušās ļoti veiksmīgi un turpināsies visu dienu, gan arī valdības līmenī, gan arī biznesa foruma līmenī. Es esmu pārliecināts, ka prezidenta Janukoviča vizīte Latvijā būs liels ieguldījums mūsu divpusējo attiecību attīstībā. Es ceru, ka šī nav mūsu pēdējā tikšanās. Paldies Jums, prezidenta kungs!

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs: Vispirms es gribētu pateikties par viesmīlību Latvijas zemē. Gribētu arī izteikt gandarījumu par to sarunu daļu, kuru mēs uzsākām šodien, un arī par mūsu personīgo tikšanos ar prezidenta kungu un arī plašākā lokā ar Ukrainas un Latvijas delegāciju. Es esmu pārliecināts, ka Ukrainas un Latvijas attiecību aktivizēšana ir tā darba kārtība, kura mums šodien ir jāpilda. Mūsu sadarbība augstākā līmenī dod iespējas turpināt šo darbu premjerministru un mūsu parlamentu līmenī, kas veicinās mūsu valstu biznesa aktivitātes.

Es esmu pārliecināts, ka ekonomiskās krīzes sekas, kas redzamas gan Ukrainā, gan Latvijā, bez šaubām, šodien jūtamas un ir ļoti svarīgas, lai tās paātrinātu reālus šīs krīzes pārvarēšanas mehānismus. Pragmatiskā pieeja jautājuma risināšanā tirdzniecības un ekonomikas jomā – tas ir ceļš, kurš mums jāpārvar.

Svarīga mūsu dialoga daļa, bez šaubām, bija dialogs, kas virzīts uz lielo programmu Ukrainas integrācijai Eiropas Savienībā. Šodien parakstījām saprašanās memorandu par sadarbību Eiropas integrācijas jomā. Turklāt mēs atzīmējām, ka ārējās politikas jautājumos mēs pastāvīgi veiksim kopīgas konsultācijas un Ukraina atbalstīs Latviju starptautiskajās organizācijās, bet Latvija atbalstīs Ukrainu. Viens no interesantākajiem jautājumiem, kuru mēs pārrunājām, ir mūsu valstu iekšējās reformas, kuras pašlaik notiek Ukrainā un Latvijā.

Mēs vienojāmies, ka izmantosim abpusējo pieredzi un reformas mūsu valstī tiks virzītas uz iedzīvotāju dzīves uzlabošanu un ekonomikas līmeņa paaugstināšanu. Svarīga jautājumu daļa, kuru mēs pārrunājām, bija humanitārā sfēra.

Es esmu pateicīgs prezidenta kungam par atbalstu Ukrainas diasporai un Ukrainas skolai, un, protams, mēs esam gatavi spert soli pretī. Paldies!

V.Zatlers: Es vēlētos piebilst, ka tieši Ukrainas skolas apmeklējums ir viens no šīs dienas galvenajiem notikumiem, jo skola šobrīd ir ar Rīgas domes atbalstu izremontēta, gaiša, skaista, un mēs gaidām arī, ka Ukraina dos savu skolotāju šai skolai, lai mūsu tautu draudzība plaukstu un ukraiņi šeit, Latvijā, justos labi. Liels paldies arī Latvijas Ukraiņu biedrībai, kura nodrošina mums šodien arī tulku.

Jautājums: Ukraina un Latvija gandrīz vienādi cieta no krīzes, gandrīz vienādi nokritās to IKP. Varbūt mums ir nepieciešams iet vienādu ceļu, lai pārvarētu šo krīzi? Vai Latvija ir gatava kļūt par Ukrainas advokātu attiecībā uz Ukrainas pievienošanos brīvās tirdzniecības zonai? Vai Ukraina cer uz Latvijas palīdzību?

V.Zatlers: Latvijas jau bauda šodien tās priekšrocības, ko dod Eiropas Savienības vienotā ekonomiskā telpa. Tā ir sabalansēta likumdošana, sabalansēta un arī brīva preču un pakalpojumu kustība. Ukraina ir Eiropas Savienības kaimiņš, un viennozīmīgi Latvija atbalsta šīs zonas paplašināšanos, kur tirgus paplašināšanās dod mums jaunas iespējas un, analizējot starptautisko likumdošanu, mēs spējam daudz labāk šajos tirgos darboties. Ir nepieciešamība pēc padoma tieši standartu un dažādu likumdošanas aktu pilnveidošanā, lai tie būtu savienojami Eiropas Savienībā. Latvija ir ieinteresēta un arī darīs to.

V.Janukovičs: Es esmu pateicīgs prezidentam Zatlera kungam par atbalstu šādā valstij svarīgā jautājumā kā brīvās tirdzniecības zonas izveidošana Eiropas Savienībā. Sarunu process, kas šobrīd notiek ar Eiropas Savienību, uzņem apgriezienus un progresē. Ceru, ka kopīgo kompromisu meklēšana tuvinās tam, lai šis svarīgais jautājums tiktu atrisināts līdz loģiskajām noslēgumam. Šis ir neparasts jautājums, tas ir ļoti jutīgs Ukrainas ekonomikai. Ukraina, salīdzinot ar Eiropas Savienību, ir neliela valsts, un tāpēc mēs ceram, ka Eiropas Savienība vairāk piekāpsies. Jebkurā gadījumā mēs to gaidām.

Jautājums: Jautājums Janukoviča kungam – Jūs jau tā nedaudz pieskārāties Eiropas Savienības tēmai, bet gribētos dzirdēt Jūsu plānus prezidentūras laikā, kā Jūs plānojat virzīt valsts integrāciju – vai uz Eiropas Savienību, NATO vai arī tuvināties Krievijai? Varbūt ir vēl kāds trešais variants?

V.Janukovičs: Ukraina šā gada jūlijā pieņēma pamata likumu ārējai un iekšējai politikai, kas nosaka ārējās politikas stratēģisko virzienu uz Eiropas integrāciju. Kas attiecas uz mūsu attiecībām ar Krieviju, šodien tās pārgājušas pragmatiskā plāksnē, mēs atjaunojām mūsu attiecības, kas bija agrāk.

Šogad tas devis mūsu valstīm, Ukrainai un Krievijai, tirdzniecības un ekonomiskā apjoma palielināšanu līdz apmēram 40 miljardiem ASV dolāru. Ņemot vērā iepriekšminēto, mūsu attiecības ar Krieviju ir un paliks stratēģiskas.

Jautājums: Man ir jautājums Zatlera kungam ne tikai kā Latvijas Valsts prezidentam, bet arī kā cilvēkam, kurš 1986.gada maijā strādāja Černobiļā. Nākamā gada sākumā Ukrainā notiks zinātniska un praktiska konference, kas veltīta Černobiļas katastrofas 25.gadadienai. Kā Jūs uzskatāt, kādus prioritāros lēmumus vajadzēja pieņemt starptautiskajai sabiedrībai un kāds ir Jūsu viedoklis?

V.Zatlers: Man ir tā privilēģija būt varbūt vienīgajam Valsts prezidentam, kas Černobiļā ir bijis divas reizes – gan tad, kad tur notika katastrofa, es biju kā katastrofas seku likvidētājs, gan arī kā Valsts prezidentam, lai redzētu, kāda izskatās Černobiļa pēc 20 gadiem. Protams, jautājums ir, vai es esmu par atomenerģētikas attīstību, vai arī es esmu ļoti pret, redzot tās sekas, kas ir Černobiļā jau faktiski 25 gadus pēc katastrofas. Ļoti daudz ir izdarīts šajos 25 gados, lai sekas neskartu tos cilvēkus, kas šobrīd dzīvo gan tuvumā, gan tālumā Černobiļai, jo tas prasīs vismaz vairākus simtus gadu. Konferencē varbūt būtu vairāk būtu jāpievērš uzmanība tiem aspektiem – vēlreiz analizēt katastrofas cēloņus un mēģināt novērst jebkuru tāda veida katastrofu nākotnē. Bet es noteikti izmantošu iespēju apmeklēt Černobiļu vismaz vēl vienreiz, jo tā ir mana personīgā pieredze un labs pamatojums maniem politiskajiem lēmumiem.

Jautājums: Janukoviča kungs, jautājums Jums. Sakiet, lūdzu, Jums ir bijušas diezgan daudzas vizītes Krievijā, kā Jūs teicāt, Jūsu attiecības attīstās pragmatiski. Arī mūsu Latvijas prezidentam jau šonedēļ plānota vizīte Krievijā. Varbūt Jūs varētu padalīties savā pieredzē un pastāstīt, cik svarīgi ir attīstīt attiecības starp Krieviju un Ukrainu, kā arī mums – starp Latviju un Krieviju? Jūsu rekomendācijas un padomi? Kas var mainīties pēc šīs vizītes?

V.Janukovičs: Esmu pārliecināts par to, ka tā globālā ekonomiskā krīze, kura notika pasaulē, ļoti nozīmīgi ietekmēja gan pieejas dažādu valstu vidū, gan to attiecības un it īpaši centienu apvienošanu ekonomiskās krīzes pārvarēšanā. Krievija bija, ir un būs ļoti spēcīgs spēlētājs pasaules arēnā kā valsts, kurai ir milzīgs ekonomiskais potenciāls. Ukraina, kas ir liels Krievijas tirdzniecības partneris, ir ieinteresēta, lai Ukrainas un Eiropas Savienības attiecības būtu sabalansētas. Ukrainai turklāt ir milzīga tranzīta atbildība, un mēs esam ieinteresēti apvienot dažādos gadījumos, piemēram, gāzes šķirošanas jautājumos apvienot Krievijas gāzes piegādātāja un Eiropas kā ļoti liela gāzes patērētāja centienus, kā arī nodrošināt šo attiecību stabilitāti, realizējot tranzītvalsts funkciju. Vispār Ukraina ir ieinteresēta vienmēr būt uzticams partneris starp tādiem lieliem, spēcīgiem, ekonomiski attīstītiem ekonomikas centriem pasaulē kā Eiropa, Krievija, Amerikas Savienotās Valstis. Ukrainas loma – apvienot šo globālo ekonomisko centru centienus un, protams, atrast, savas nacionālās intereses. Tādēļ mēs attiecības ar mūsu partneriem veidojam un veidosim atbilstoši mūsu interesēm. Mūsu politikas pamatā būs likts pragmatisms.

Valsts prezidenta preses dienesta Valsts prezidenta Valda Zatlera un Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča kopīgās preses konferences 15.decembrī transkripts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!