• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Marijas Kirī vārdā nosaukto programmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.2010., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222983

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lauksaimniecības un pārtikas zinātnes: Par kartupeļiem, un ne tikai, – zinātnieku redzējumā

Vēl šajā numurā

17.12.2010., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Marijas Kirī vārdā nosaukto programmu

Eiropas Savienības Marijas Kirī vārdā nosauktā rīcības programma, kas sniedz finansējumu dažiem labākajiem pētniekiem pasaulē, 9.decembrī ar konferenci Briselē atzīmēja īpašu notikumu – 50 000 stipendiātu. Pasākumu atklāja Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu kopā ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Ježiju Buzeku un komisāri Andrullu Vasiliu, jo Marijas Kirī vārdā nosauktā programma ir komisāres atbildības jomā. Kopš Marijas Kirī vārdā nosauktās programmas sākšanas 1996.gadā tā ir sniegusi atbalstu 100 dažādu tautību pētniekiem, kuri strādā 70 valstīs.

“Marijas Kirī vārdā nosauktā rīcības programma atbalsta lieliskus pētniekus, kas ir centrālais elements uz zināšanām balstītajā ekonomikā, uz ko tiecas Eiropa. Šī programma dod iespēju perspektīvākajiem pētniekiem gūt pieredzi ārvalstīs – gan Eiropā, gan citur –, un tā ļauj piesaistīt labākos jaunos pētniekus no valstīm, kas nav ES dalībvalstis, lai Eiropa varētu izmantot viņu talantu,” teica komisāre A.Vasiliu.

Līdz šim Marijas Kirī stipendijas ir saņēmuši 50 000 pētnieku, no kuriem 40% ir sievietes. Kopš 2007.gada programmā ir piedalījušās gandrīz 6300 universitātes, pētniecības organizācijas un uzņēmumi visā pasaulē (tostarp 5140 – ES). Marijas Kirī vārdā nosauktās programmas budžets 2007.–2013.gadam ir 4,7 miljardi eiro, un 80% finansējuma ir paredzēti to pētnieku apmācībai, kuri ir jaunāki par 35 gadiem.

Kopš programmas sākuma lielākais skaits pētnieku, kuri piedalās Marijas Kirī vārdā nosauktajā programmā, ir Apvienotajā Karalistē, Vācijā, Francijā, Spānijā, Nīderlandē un Itālijā. Tomēr interese par šo programmu pieaug visā Eiropā. Pēdējos trijos gados stipendiju pieteikumu skaits ir kopumā palielinājies par 65%, un sagaidāms, ka līdz 2013.gada beigām to pētnieku skaits, kuri piedalās Marijas Kirī vārdā nosauktajā programmā, sasniegs 90 000.

Vairāki Nobela balvas laureāti ir aktīvi iesaistījušies ES finansēto pētnieku apmācībā. Pēdējos piecos gados tie ir Françoise Barré-Sinoussi (2008.gadā Nobela balva medicīnā), Albert Fert un Peter Grünberg (fizika, 2007.gads) un Jean Marie Lehn (ķīmija, 1987.gads). Vairāki pētnieki, kuri iesaistījušies pašreizējos un nesenos Marijas Kirī vārdā nosauktajos projektos, ir saņēmuši atzinību par savu darbu.

Lai izveidotu inovatīvu Savienību, Eiropai vajadzīgi pasaules līmeņa pētnieki, kas spēj risināt pašreizējās un turpmākās grūtības. Eiropas Savienība ir apņēmusies iedvesmot, motivēt, apmācīt un paturēt augsti kvalificētus pētniekus.

Pieteikumus Marijas Kirī vārdā nosauktās programmas stipendijas saņemšanai izvērtē neatkarīga komisija, kuras sastāvā ir atzīti Eiropas un pasaules zinātnieki. Vērtējuma pamatā ir projekta zinātniskā kvalitāte un tā iespējamā ietekme uz Eiropas konkurētspēju, kā arī mācību programmas, uzņēmējinstitūta un pētnieka izcilība. Finansējumu piešķir tikai vislabākajiem projektiem.

Ar Marijas Kirī vārdā nosauktās programmas stipendiātiem noslēdz darba līgumu ne ilgāk kā uz trīs gadiem, un viņi saņem pilnu sociālo apdrošināšanu un pensiju.

Marijas Kirī vārdā nosauktie pasākumi ir daļa no programmas “Cilvēki”, kas ietilpst ES septītajā pētniecības un tehnoloģiju attīstības pamatprogrammā. Marijas Kirī vārdā nosauktajiem pasākumiem 2011.gadā piešķirts 772 miljonu eiro budžets, un sagaidāms, ka tie radīs 7000 jaunu darba vietu.

Turklāt Marijas Kirī pasākumos ietilpst ne tikai individuālās stipendijas, bet arī atbalsts doktora grāda kandidātiem, partnerība starp akadēmiskajām aprindām un rūpniecību, īstermiņa apmaiņa un tādu pētnieku, kas atgriežas no ārzemēm, integrācija.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!