• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lauksaimniecības un pārtikas zinātnes: Par kartupeļiem, un ne tikai, – zinātnieku redzējumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.2010., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222984

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

17.12.2010., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lauksaimniecības un pārtikas zinātnes: Par kartupeļiem, un ne tikai, – zinātnieku redzējumā

Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas 10.decembra tikšanās reizē (no kreisās): LLMZA jaunievēlētie locekļi Dr.sc.ing. Semjons Ivanovs, Dr.oec. Aina Dobele, Dr.biol. Biruta Bankina, Dr.sc.ing. Vita Šterna, Dr.biol. Ina Belicka, LLMZA prezidente, LZA akadēmiķe Baiba Rivža, LLMZA viceprezidents, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektors, LZA korespondētājloceklis Dr.sc.ing. Juris Skujāns, LLMZA goda loceklis Dr.agr. Andris Bērziņš
Foto: D.Liepiņš

Aizvadīto piektdien, 10.decembrī, Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā savā kopsapulcē sanāca Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija (LLMZA).

Sākumā LLMZA prezidente akadēmiķe Baiba Rivža iepazīstināja klātesošos ar LLMZA galvenajiem darbības rādītājiem un nākotnes izaicinājumiem. Tā, piemēram, viena no jomām, ko padziļināti paredzēts pētīt akadēmijā, ir pārtikas drošība. Līdz ar to arī LLMZA kopsapulces zinātniskie referāti tika veltīti šai aktuālajai jomai, kas skar ikvienu Latvijas cilvēku, – kartupeļiem un to izmantošanas iespējām.

Tā Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta Kartupeļu selekcijas grupas vārdā ziņojumu sniedza Dr.agr. Ilze Skrabule. Viņa informēja, ka kartupeļu patēriņš uz vienu iedzīvotāju patlaban Latvijā ir astotais augstākais pasaulē (114 kg uz vienu iedzīvotāju gadā; pirmajā vietā ir Baltkrievija, kur viens iedzīvotājs gadā vidēji patērē 181 kg kartupeļu). I.Skrabule arī iepazīstināja klātesošos ar jaunākajām Latvijā reģistrētajām kartupeļu šķirnēm – ‘Imantu’, ‘Mandagu’, ‘Prelmu’ un ‘Gundegu’, raksturojot to īpatnības.

Savukārt Zemkopības ministrijas konkursa “Sējējs–2010” grupas “Zinātne lauku attīstībai” trešās vietas ieguvēja Dr.sc.ing. Īrisa Mūrniece prezentēja savu promocijas darbu “Latvijā selekcionēto šķirņu kartupeļu integrētais novērtējums”. Ī.Mūrnieces pētījumā tika veikts piecu Latvijā selekcionēto šķirņu kartupeļu (Solanum tuberosum L.) novērtējums, nosakot to piemērotību dažādiem cepšanas veidiem. Ī.Mūrniece secinājusi: bumbuļu cepšana būtiski ietekmē (p<0,05) ķīmiskā sastāva izmaiņas, kuras ir atkarīgas no kartupeļu šķirnes, ražas gada un cepšanas veida un laika – pirms vai pēc to uzglabāšanas. Atsevišķu kartupeļu sastāva rādītāju izmaiņām ir kopīgas tendences: bumbuļos, kas cepti cepeškrāsnī, uz pannas un fritīrā (cepot/vārot eļļā), fruktozes un saharozes izmaiņas ir atkarīgas no ražas gada; akrilamīda sastāvs ir atkarīgs no kartupeļu šķirnes un to uzglabāšanas; C vitamīna, glikozes satura un enerģētiskās vērtības izmaiņas – no kartupeļu uzglabāšanas. Izrādās, ka kartupeļu mikrostruktūra vislabāk saglabājas ‘Braslas’, ‘Lenoras’ un ‘Imantas’ šķirnē, cepot cepeškrāsnī un uz pannas, bet ‘Braslas’, ‘Lenoras’, ‘Zīles’ un ‘Madaras’ šķirnē – cepot fritīrā. Pētījumā veiktais kartupeļu integrētais novērtējums liecina, ka ‘Braslas’ šķirnes kartupeļi ir vispiemērotākie visiem lietošanas veidiem, bet ‘Zīles’ šķirne ir piemērota tikai cepšanai fritīrā.

LLMZA kopsapulcē aizklātā balošanā tika ievēlēti arī jauni LLMZA īstenie locekļi – Dr.biol. Biruta Bankina, Dr.oec. Aina Dobele, Dr.sc.ing. Vita Šterna, Dr.sc.ing. Semjons Ivanovs un Dr.silv. Dagnis Dubrovskis. Savukārt par LLMZA goda locekļiem kopsapulces dalībnieki ievēlēja – Dr.biol. Inu Belicku, Dr.agr. Andri Bērziņu, Dr.agr. Venerandu Stramkali un Dr.agr. Māru Skrīveli.

Diskusijas daļā ar savu darbu iepazīstināja Jauno zinātnieku apvienības pārstāvji. Savukārt Latvijas Agronomu biedrība par ilggadēju un sekmīgu darbu sumināja akadēmijas īsteno locekli Dr.habil.sc.ing. Artūru Mārtiņu Priedīti.

LLMZA ir sabiedriska organizācija, kuras darbība virzīta uz lauksaimniecības, pārtikas, veterinārmedicīnas, meža, inženierzinātņu un agrārās ekonomikas zinātņu un praktiskās rīcības attīstību. Akadēmijas galvenais uzdevums ir iepriekškminēto zinātņu nozaru savstarpēja koordinācija, attiecīgo zinātņu nozaru darbības izvērtēšana un jaunu pētniecības virzienu noteikšana, zinātniski pētniecisko un tehnisko problēmu risināšanu saistot ar dzīves praksi.

Ieva Brence,
LLMZA zinātniskā sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!