• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ukrainas prezidenta oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.2010., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222991

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta vietas izpildīšanu

Vēl šajā numurā

17.12.2010., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ukrainas prezidenta oficiālo vizīti Latvijā

Trešdien, 15.decembrī, Latvijā oficiālā vizītē uzturējās Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs un viņa vadītā delegācija. Vizītes laikā tika parakstīts nolīgums par tranzīta pārvadājumiem, līgums par sadarbību veselības aprūpē un medicīnas zinātnes jomā, saprašanās memorands par sadarbību Eiropas integrācijas jomā, kā arī līgums par sadarbību aizsardzības jomā, kuru, klātesot Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam un Latvijas Valsts prezidentam Valdim Zatleram, parakstīja Ukrainas aizsardzības (ārlietu) ministrs Konstantīns Griščenko un Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (attēlā)
Foto: Gatis Dieziņš, RJC

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers Latvijas–Ukrainas biznesa forumā:

Prezidenta kungs [Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs], ekselences, ministri, uzņēmēji no Ukrainas un Latvijas, dāmas un kungi!

Esiet sveicināti Rīgā!

Esmu iepriecināts par šo iespēju uzrunāt Latvijas–Ukrainas biznesa foruma dalībniekus. Vēlos pateikties pasākuma organizētājiem – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai un Ukrainas Tirdzniecības un rūpniecības palātai, kas ir ieguldījušas pūles, lai organizētu šo tikšanos.

Šodienas sarežģītajos pasaules ekonomikas un finanšu krīzes atveseļošanās apstākļos Ukrainas un Latvijas savstarpējā sadarbība ir nozīmīgs faktors problēmu risināšanai, ar kurām esam saskārušies līdz šim. Jūsu vizīte Latvijā, prezidenta kungs, ir apliecinājums mūsu valstu sekmīgai sadarbībai.

Latvijas ekonomikā šobrīd ir notikusi stabilizācija.

2009.gada pirmajā pusē tika pieņemts lēmums īstenot stingru fiskālo politiku un izstrādāts ekonomikas atveseļošanās plāns, kas iekļāva stingrus taupības pasākumus: valsts pārvaldes izdevumu samazināšanu, atalgojuma un darba vietu samazināšanu valsts pārvaldē attiecīgi par 20 un 30%, strukturālo reformu īstenošanu izglītības un veselības sektoros.

Šodien mēs redzam, ka ne tikai krīzes zemākais punkts ir jau aiz muguras, bet ka īstenotā ekonomikas atveseļošanas programma ir nesusi gaidītos rezultātus un pat vairāk. Krīze mūsu ekonomiku ir padarījusi produktīvāku, elastīgāku un arī gudrāku nākotnes izaicinājumu pārvarēšanai.

Visstraujāko izaugsmi uzrāda mūsu eksporta apjoms, kas jau vairākus ceturkšņus pēc kārtas ir augšupejošs. Tas apliecina uzņēmumu un rūpniecības nozaru veiksmīgi veikto pārstrukturizāciju un ievērojamu produktivitātes kāpumu.

Līdz ar globālās ekonomiskās krīzes seku pārvarēšanu vērojama arī pozitīva dinamika Latvijas–Ukrainas tirdzniecības bilancē.

Vēlos uzsvērt, ka 2010.gada pirmajos trīs ceturkšņos salīdzinājumā ar 2009.gada pirmajiem trīs ceturkšņiem Latvijas–Ukrainas tirdzniecības apgrozījums pēc preču apgrozījuma ir pieaudzis par 17%. Līdztekus ir skaidri redzams, ka tā paplašināšanai vēl ir ievērojams potenciāls.

Pašlaik pastāv visi priekšnoteikumi tālākai divpusējās ekonomiskās sadarbības attīstībai, it sevišķi ņemot vērā Ukrainas dalību Pasaules Tirdzniecības organizācijā un virzību uz integrāciju Eiropas Savienībā. Tas veicina vienādu tirgus priekšnosacījumu un tautsaimniecības standartu nodrošināšanu.

Eiropas Savienības un Ukrainas sarunās panāktais progress par Asociācijas līgumu un padziļināto Brīvās tirdzniecības līgumu ir pozitīvs signāls mūsu uzņēmējiem.

Dāmas un kungi!

Ar gandarījumu varu atzīmēt, ka kā efektīvu instrumentu divpusējās sadarbības veicināšanā un koordinēšanā sevi ir parādījusi Latvijas–Ukrainas starpvaldību komiteja, valdību līmenī atbalsot biznesa prioritātes.

Šodien tika parakstīts starpvaldību Nolīgums par nosacījumiem Ukrainas kravu tranzītam, izmantojot Latvijas ostas un citu transporta infrastruktūru. Nolīgums kalpos par veicinošu faktoru abu valstu sadarbībai tranzīta un loģistikas jomā, kā arī Baltijas jūras–Melnās jūras tranzīta koridora attīstībai.

Transporta un loģistikas jomā mūsu sadarbība attīstās arvien sekmīgāk. Atzinīgi vērtējam Latvijas–Ukrainas sadarbības attīstību aviācijas jomā, kas veicina iedzīvotāju savstarpējos kontaktus un ekonomiskās sadarbības izaugsmi.

Arī šodien šeit pārstāvētās mašīnu un vagonbūves nozares iezīmē gan uzņēmēju interesi sadarbībai, gan plašo perspektīvu ar pārvadājumiem saistītajā nozarē.

Kā citas perspektīvākās Latvijas un Ukrainas ekonomiskās sadarbības jomas mēs saskatām informācijas tehnoloģijas, ķīmiju, farmāciju un izglītību. Tāpat arī esmu pārliecināts, ka turpmākajos gados mūsu valstu starpā izveidosies arvien ciešāki sakari tūrisma jomā.

Informācijas tehnoloģiju jomā mēs redzam iespējas paplašināt sadarbību ar Ukrainu valodu tehnoloģiju jomā, lai veicinātu nacionālo valodu izmantošanu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumos. Priecāsimies par Ukrainas puses iesaistīšanos “Valodu krasta” iniciatīvā, sadarbībā ar Latvijas Informāciju tehnoloģiju Kompetences centru veidojot valodas tehnoloģijas ukraiņu valodai.

Otrs ļoti perspektīvs virziens mūsu valstu uzņēmēju sadarbībai informācijas tehnoloģiju jomā ir veiksmīgi sāktā sadarbība starp Latvijas un Ukrainas uzņēmumiem banku sektora informatizācijas jomā, piedāvājot Latvijas izstrādātos risinājumus.

Latvijā ir augsti attīstītas arī ķīmijas un farmācijas, tekstilizstrādājumu un elektronisko izstrādājumu nozares, kurās mūsu uzņēmēji saskata lielu izaugsmes potenciālu.

Dāmas un kungi!

Mums ir iespēja padziļināt mūsu ekonomisko sadarbību, gan izmantojot jau pastāvošos instrumentus, gan attīstot jaunas sadarbības formas.

Jau kopš 2005.gada marta Ukrainā darbojas Latvijas uzņēmēju biznesa klubs, kura darbu koordinē Latvijas vēstniecība. Lai veicinātu ekonomisko sadarbību, plānots, ka drīzumā tiks atklāta arī Latvijas ārējā ekonomiskā pārstāvniecība Ukrainā.

Tāpat arī vēlos izteikt cerību, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Ukrainas Tirdzniecības un rūpniecības palātas starpā attīstīsies sadarbība, kas palīdzēs uzņēmējiem veidot savstarpējos kontaktus un attīstīt sadarbību.

Savukārt tūdaļ tiks parakstīts līgums par Latvijas–Ukrainas tirdzniecības nama dibināšanu. Esmu pārliecināts, ka jaunais Latvijas–Ukrainas tirdzniecības nams būtiski veicinās ekonomisko sakaru attīstību.

Esmu pārliecināts, ka šī oficiālā vizīte nodrošinās jaunu impulsu ekonomisko attiecību attīstīšanai mūsu divu valstu starpā. Mūsu valsts patiesi priecāsies par uzņēmēju panākumiem un ieguldīs pūles arvien labvēlīgākas uzņēmējdarbības un investīciju vides attīstīšanā.

Lai jums veicas! Novēlu jums atrast jaunas iespējas biznesa attīstībai.

Laipni aicināti Latvijā!


Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna Latvijas–Ukrainas biznesa forumā Rīgā 2010.gada 15.decembrī



 

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers oficiālajās vakariņās:

Augsti godātais prezidenta kungs [Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs]!

Ekselences! Dāmas un kungi!

Ar patiesu prieku kā savu viesi šovakar sveicu Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču!

Ņemot vērā visu līmeņu politisko, ekonomisko un kultūras kontaktu regularitāti, šī vizīte liecina par mūsu valstu attiecību īpašo vietu gan Latvijas, gan arī Ukrainas redzējumā. Man ir patiess gandarījums par šodienas interesantajām un auglīgajām sarunām, kā arī par mūsu savstarpējo sapratni.

Augsti godātais prezidenta kungs!

Drīz apritēs divdesmit gadu, kopš Latvija un Ukraina atzina viena otras neatkarību. Šajā laikā ir sasniegts daudz. Mūsu valstis ir atguvušas Eiropas un pasaules partneru uzticību un uzmanību. Par to liecina gan gaidāmā Ukrainas prezidentūra Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā, gan Eiropas futbola čempionāts Ukrainā, līdz kuram ir palicis nedaudz vairāk kā 500 dienu. Mēs gaidām to ar nepacietību.

Latvijas interesēs ir redzēt Ukrainu attīstāmies ciešā partnerībā ar Eiropu. Ne tik sen paši esam strādājuši pie Eiropas normatīvās bāzes ieviešanas. Latvija izprot Ukrainas reformu uzdevumu sarežģītību, tāpēc ir gatava sniegt jums palīdzīgu roku un savu pieredzi reformu īstenošanā gan attiecībā uz labo praksi un ieguvumiem, gan par to, kas nav izdevies, kā plānots. Esmu pārliecināts, ka šodien parakstītais kopīgais paziņojums un vienošanās starp ārlietu ministrijām dos labu pamatu mūsu sadarbības tālākai attīstībai.

Augsti godātais prezidenta kungs!

Pēdējā laikā vērojamās pozitīvās makroekonomiskās tendences liecina par pakāpenisku finansiālo grūtību pārvarēšanu, tādēļ īpaši svarīgi ir tas, ka par vienu no Latvijas un Ukrainas attiecību aktuālākajiem jautājumiem ir kļuvusi divpusējo ekonomisko sakaru veicināšana. Vēlos izteikt cerību, ka jūs pavadošā uzņēmēju delegācija, šodien notikusī uzņēmēju tikšanās, kā arī jaundibinātais Latvijas–Ukrainas tirdzniecības nams būtiski veicinās ekonomisko sakaru attīstību.

Starpvaldību komisija ir daudz devusi gan ekonomikas, gan arī aizsardzības, satiksmes un veselības aizsardzības jomā. Šodien parakstītais starpvaldību Nolīgums par tranzītu caur Latvijas ostām kalpos par veicinošu faktoru Latvijas un Ukrainas, kā arī Baltijas jūras–Melnās jūras tranzīta koridora attīstībā.

Augsti godātais prezidenta kungs!

Latvijas un Ukrainas sabiedrību vieno arī līdzīga izpratne par vidi, izglītību un kultūru. Es kā Latvijas Lielās talkas patrons kopš tās sākuma 2008.gadā esmu gandarīts, ka arī Ukrainā šogad ir aizsākušās talku akcijas un ka nākamā gada aprīlī Ukraina plāno Lielo talku visas valsts mērogā. Paldies, ka jūsu valsts ir iesaistījusies šajā nozīmīgajā vides sakopšanas kustībā – Let’s do it!

Mēs lepojamies ar ukraiņu kopienas devumu Latvijas sabiedrības kultūras dzīvē. Lepojamies ar Rīgas Ukraiņu vidusskolu, kur bērni iegūst izglītību augstā līmenī un līdzās zinībām latviešu valodā apgūst arī ukraiņu valodu, kopj ukraiņu tradīcijas un cieņu pret Ukrainas valsti. Lepojamies ar ukraiņu tautas dziesmu ansambļa “Dņipro” patriotiem, kas saglabā ukraiņu kultūras mantojumu.

Augsti godātais prezidenta kungs!

Savā un manas dzīvesbiedres vārdā atļaujiet man uzsaukt tostu par Latvijas un Ukrainas valstu draudzību un veiksmīgu sadarbību mūsu tautu nākotnes un labklājības vārdā! Par jūsu veselību, prezidenta kungs!

Lai dzīvo Latvija! Lai dzīvo Ukraina!


Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna oficiālajās vakariņās par godu Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam Rīgā 2010.gada 15.decembrī




Ukrainas prezidenta oficiālās vizītes laikā Rīgā 15.decembra pēcpusdienā notika Latvijas un Ukrainas biznesa forums, kura dalībniekus uzrunāja Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs un Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un kurā kopā ar citām amatpersonām un uzņēmējiem piedalījās Ukrainas ekonomikas ministra pirmais vietnieks Vladimirs Bondurovs (attēlā pa kreisi, pirmais no kreisās) un Latvijas ekonomikas ministrs Artis Kampars (attēlā pa kreisi, pirmais no labās). Savukārt vakarpusē Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere Melngalvju namā rīkoja vakariņas par godu Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam, kurās kopā ar citiem lūgtajiem viesiem piedalījās arī Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (attēlā pa labi, sasveicinoties ar Ukrainas prezidentu) Foto: Toms Kalniņš, VPK

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa 15.decembrī tikās ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, kurš Latvijā bija ieradies oficiālā vizītē.

Sveicot viesi Saeimā, S.Āboltiņa uzsvēra, ka šī vizīte ir apliecinājums abu valstu sekmīgai sadarbībai un iespēja veicināt gan politisko dialogu, gan stiprināt ekonomiskās saites.

Uzsverot, ka Latvija vēlas stiprināt parlamentāro sadarbību, S.Āboltiņa informēja, ka 10.Saeimā izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Ukrainas parlamentu. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas ieinteresētību organizēt vizīšu apmaiņu parlamentu vadības līmenī.

S.Āboltiņa akcentēja, ka Saeima sadarbībā ar Ukrainas parlamentu ir ieinteresēta ne tikai politiskā līmenī, bet arī praktiski, piemēram, daloties uzkrātajā Eiropas Savienības integrācijas un reformu pieredzē, ko Ukrainas prezidents atzīmēja kā vienu no Ukrainas stratēģiskajām prioritātēm.

Pārrunājot ekonomisko sadarbību, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka tas ir ļoti nozīmīgs elements Latvijas un Ukrainas divpusējās attiecībās.

S.Āboltiņa akcentēja, ka ukraiņi ir trešā lielākā mazākumtautību grupa Latvijā un šī diaspora ir aktīva un pamanāma Latvijas kultūras dzīvē. Viņa informēja, ka ukraiņu bērni savā dzimtajā valodā var mācīties Rīgas Ukraiņu vidusskolā.

Saeimas preses dienests

Tiekoties ar Ministru prezidentu

15.decembrī Rīgā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, kurš bija ieradies vienas dienas oficiālā vizītē Latvijā. Tikšanās laikā viņi vienojās par nepieciešamību veicināt abu valstu sadarbību ekonomikā un tirdzniecībā, kā arī pārrunāja investīciju, tranzīta un tirdzniecības iespēju attīstību.

Amatpersonas atzīmēja labās divpusējās attiecības un vienojās par politiskā dialoga turpināšanu. Ministru prezidents V.Dombrovskis izteica aicinājumu Ukrainas premjerministram Mikolam Azarovam nākamajā gadā vizītē apmeklēt Latviju, kā arī atzina LatvijasûUkrainas starpvaldību komiteju par efektīvu instrumentu sadarbības veicināšanā un koordinēšanā.

Latvijas premjers un Ukrainas prezidents pārrunāja arī Ukrainas un ES attiecības. Premjers izteica atbalstu Ukrainas centieniem integrēties ES un pauda Latvijas gatavību arī turpmāk veicināt un atbalstīt ES lēmumus, kas vērsti uz dziļāku ES sadarbību ar Ukrainu. Abas puses īpaši atzīmēja ES un Ukrainas padziļinātā Brīvā tirdzniecības līguma sarunu virzības nozīmīgumu ekonomiskās izaugsmes veicināšanā.

Valsts kancelejas
Komunikācijas departaments

Par sadarbību Eiropas integrācijas jomā

15.decembrī Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un Ukrainas ārlietu ministrs Konstantīns Griščenko Ukrainas prezidenta oficiālās vizītes Latvijā laikā parakstīja Saprašanās memorandu starp abu valstu ārlietu ministrijām par sadarbību Eiropas integrācijas jomā. Piedaloties Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča sarunā ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, ārlietu ministrs Ģ.V.Kristovskis pauda Latvijas atbalstu Ukrainas Eiropas integrācijas kursam.  

Saprašanās memorands paredz, ka ES un Ukrainas sadarbības ietvaros Latvija dalīsies ar Ukrainu savā Eiropas integrācijas pieredzē. Latvijas Ārlietu ministrija savas kompetences līmenī sniegs Ukrainas pusei atbalstu sarunās par UkrainasûES Asociācijas līgumu, kas ietver padziļinātas un visaptverošas brīvās tirdzniecības zonas izveidi. Austrumu partnerības ietvaros Latvija atbalstīs Institūciju stiprināšanas programmas ieviešanu Ukrainā. Tāpat Latvijas Ārlietu ministrija atbalstīs Ukrainas diplomātu un citu ierēdņu, kas strādā ar Eiropas integrācijas jautājumiem, pieredzes apmaiņas vizītes Latvijā.

Ārlietu ministrijas
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!