• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par budžeta likumprojekta paketes izskatīšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2010., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223084

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta oficiālo vizīti Krievijā

Vēl šajā numurā

21.12.2010., Nr. 201

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par budžeta likumprojekta paketes izskatīšanu

Vakar Saeimas ārkārtas sēdē otrajā, galīgajā lasījumā tika skatīts valsts budžeta 2011.gadam likumprojekts un to pavadošo likumprojektu pakete. Līdz pulksten 17 tika pieņemti visi valsts budžeta likumprojektu pavadošie likumprojekti, bet, sākot skatīt pašu budžeta likumprojektu (171 priekšlikums), tika izsludināts pārtraukums līdz pulksten 17.30.

Par izmaiņām nodokļu likumos

Saeima 20.decembrī, izskatot 2011.gada valsts budžeta likumprojektu paketi, otrajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus vairākos nodokļu likumos.

2011.gadā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme būs 25 procenti līdzšinējo 26 procentu vietā. Saeima arī atbalstīja izmaiņas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmēs, nosakot, ka ar 2011.gada 1.janvāri obligāto iemaksu likme darba ņēmējam vispārīgajā gadījumā ir 35,09 procenti, kur darba devējs maksā 24,09, bet darba ņēmējs – 11 procentus. Iepriekš darba ņēmēja daļa bija deviņi procenti.

No nākamā gada pievienotās vērtības nodokļa standartlikme būs 22 procenti, savukārt samazinātā likme – 12 procenti. Samazinātā pievienotās vērtības nodokļa likme saglabāta tūrisma mītnēm, grāmatniecībai, medikamentiem. Savukārt elektroenerģijas piegādei iedzīvotājiem tiks piemērota nodokļa standartlikme.

Grozot Nekustamā īpašuma nodokļa likumu, tiek palielināta nodokļa likme dzīvojamām mājām. Atkarībā no dzīvojamās mājas vai dzīvokļa kadastrālās vērtības nodokļa likme būs no 0,2 līdz 0,6 procentiem. Īpašumiem ar augstāku kadastrālo vērtību tiks piemērota lielākā nodokļa likme. Līdz šim nekustamā īpašuma nodokļa likme bija no 0,1 līdz 0,3 procentiem. Minimālais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums katram nodokļa maksātājam katrā pašvaldībā tiek noteikts 5 lati.

Savukārt akcīzes nodokļa likme bezalkoholiskajiem dzērieniem nākamgad būs 5,2 lati par 100 litriem līdzšinējo četru latu vietā.

Grozījumi veikti arī likumā “Par uzņēmuma ienākuma nodokli”, nosakot, ka par lielām investīcijām, kas veiktas, lai paplašinātu ražošanu Latvijas prioritārajās nozarēs, tiek piemērotas nodokļa atlaides. Lai pretendētu uz nodokļa atlaidi, uzņēmumam būs jāiegulda vismaz pieci miljoni latu.

Par nekustamā īpašuma nodokli

Saeima 20.decembrī 2011.gada valsts budžeta pavadošo likumu paketes ietvaros pieņēma grozījumus likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” (NĪN).

Dzīvojamo māju aplikšana ar nodokli tika sākta 2010.gadā, nosakot ļoti zemu progresīvo likmi no 0,1 līdz 0,3 procentiem no mājas vai dzīvokļa kadastrālās vērtības. Piemēram, nodokļa maksājums par standarta trīsistabu dzīvokli Rīgā ar kadastrālo vērtību 17 000 tūkstoši latu 2010.gadā ir 17 lati. Savukārt lauku pašvaldībās nodokļa maksājums par mājokli gandrīz visos gadījumos ir 1–2 lati gadā.

Grozījumi paredz saglabāt jau 2010.gadā ieviesto progresivitātes principu mājokļu aplikšanā ar nodokli, palielinot nodokļa likmes:

• par mājokli ar kadastrālo vērtību līdz 40 tūkstošiem latu piemērot likmi 0,2% no kadastrālās vērtības,

• par mājokļa kadastrālās vērtības daļu no 40 001 līdz 75 000 latu – 0,4% no kadastrālās vērtības,

• par mājokļa kadastrālās vērtības daļu virs 75 tūkstošiem latu – 0,6% no kadastrālās vērtības.

Paredzamie pašvaldību papildu ieņēmumi 2011.gadā no šā likmes palielinājuma ir 6,87 miljoni latu. Grozījumi arī paredz, ka 25% nodokļa pieauguma ierobežojums neattieksies uz dzīvojamām mājām un ar dzīvošanu saistītām palīgtelpām.

Lai novērstu nevienlīdzīgu attieksmi nodokļa uzlikšanā personām, kurām piederošās, ar dzīvošanu saistītās nedzīvojamās telpas atrodas dzīvojamā mājā, un personām, kurām šīs telpas atrodas ārpus dzīvojamās mājas, likums paredz no 2012.gada dzīvojamo māju palīgēkas, garāžu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību un garāžu īpašnieku biedrību un fizisko personu garāžas, kas nav palīgēkas, iekļaut ar nodokli apliekamajā objektā un piemērot tām tādu pašu nodokļa likmi kā dzīvojamām mājām un tajās esošajām garāžām, pagrabiem u.c.

Grozījumi paredz pienākumu nodokļa maksātājam sniegt informāciju pašvaldībai tikai gadījumos, kad nekustamais īpašums ir mainījis savu statusu, t.i., no neapliekama objekta kļuvis par apliekamu vai otrādi (šobrīd nodokļa maksātājam ir pienākums divas reizes gadā sniegt pašvaldībai informāciju, kas jau ir pašvaldības rīcībā).

Par akcīzes nodokli

Saeima 20.decembrī 2011.gada valsts budžeta pavadošo likumu paketē ir pieņēmusi grozījumus likumā “Par akcīzes nodokli”, kas paredz degvielai ar 5% biodegvielas piemaisījumu piemērot akcīzes nodokļa standarta likmi un palielināt akcīzes nodokļa likmi bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Tā kā kopš 2009.gada 1.oktobra ir obligāts 5% biodegvielas piejaukums Latvijā realizējamajai degvielai, tad degviela ar 5% biodegvielas piejaukumu ir uzskatāma par parasto degvielu. Tādējādi samazinātas akcīzes nodokļa likmes piemērošana degvielai ar 5% biodegvielas piejaukumu ir zaudējusi savu nozīmi, jo vairs nedarbojas kā efektīvs stimuls biodegvielas ražošanai un patēriņam. Ņemot to vērā, nav pamata turpmāk saglabāt šīs samazinātas akcīzes nodokļa likmes, un ar grozījumiem tiek paredzēts degvielai ar 5% biodegvielas piemaisījumu piemērot akcīzes nodokļa standarta likmi: bezsvina benzīnam û 269 latus par 1000 litriem; dīzeļdegvielai û 234 latus par 1000 litriem. Tiek prognozēts, ka 2011.gadā no šīm izmaiņām valsts budžets papildus varētu saņemt 7,6 miljonus latu.

Likuma grozījumi paredz arī palielināt akcīzes nodokļa likmi bezalkoholiskajiem dzērieniem no 4 latiem uz 5,2 latiem par 100 litriem. Akcīzes nodoklis tiek piemērots bezalkoholiskajiem dzērieniem û ūdeņiem un minerālūdeņiem ar cukura, citu saldinātājvielu vai aromātisko vielu piedevu un pārējiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, izņemot augļu un dārzeņu sulas un nektāru, dabīgos ūdeņus un minerālūdeņus bez cukura, citu saldinātājvielu vai aromātvielu piedevas. Minētā akcīzes nodokļa likme desmit piemērošanas gados tika pārskatīta un paaugstināta tikai vienu reizi û 2009.gada 1.februārī, to dubultojot (no 2 latiem uz 4 latiem par 100 litriem). Tiek prognozēts, ka 2011.gadā no šīm izmaiņām valsts budžets papildus varētu saņemt vienu miljonu latu.

Finanšu ministrijas
Komunikācijas nodaļa

Par sociālās jomas likumiem

Saeima 20.decembrī, skatot 2011.gada valsts budžeta likumprojektu paketi, otrajā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus vairākos ar sociālo jomu saistītos likumos.

Grozījumi likumā “Par valsts pensijām” paredz, ka valsts pensijas netiek pārskatītas no 2011. līdz 2013.gadam, proti, arī nākamajos trīs gados tiek iesaldēta pensiju indeksācija.

Sākot ar 2012.gada 1.janvāri, vairs netiks piešķirtas piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas jaunpiešķirtajām pensijām. Tiem pensionāriem, kuriem piemaksas būs piešķiras līdz 2011.gada beigām, tās tiks saglabātas.

Grozījumi likumā paredz no 2012.gada pārtraukt pensiju piešķiršanu pēc atvieglotiem noteikumiem par darbu sevišķi kaitīgos, sevišķi smagos vai kaitīgos un smagos darba apstākļos. Tādējādi šī iedzīvotāju daļa vairs nevarēs pensiju pieprasīt no agrāka vecuma nekā vispārējā gadījumā.

Savukārt grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” nosaka, ka pensiju apdrošināšanai persona ir sociāli apdrošināta tikai tad, ja par viņu faktiski veiktas sociālās iemaksas. Pārējiem apdrošināšanas veidiem persona, tāpat kā patlaban tiks apdrošināta neatkarīgi no tā, vai deklarētās sociālās iemaksas ir faktiski veiktas.

Saeima 20.decembrī grozīja arī Valsts fondēto pensiju likumu, paredzot 2011. un 2012.gadā sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā saglabāt divu procentu apmērā. Savukārt 2013.gadā un turpmāk iemaksu likme valsts fondēto pensiju shēmā būs sešu procentu apmērā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!