• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta oficiālo vizīti Krievijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2010., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223085

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pieņemot jauno tiesnešu zvērestu

Vēl šajā numurā

21.12.2010., Nr. 201

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta oficiālo vizīti Krievijā

19.decembra vakarā Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere ieradās Maskavā, kur vakar, 20.decembrī, sākās viņa trīs dienu oficiālā vizīte Krievijas Federācijā. Vizītes pirmajā dienā Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Krievijas Federācijas prezidentu Dmitriju Medvedevu (attēlā) un Krievijas Federācijas valdības vadītāju Vladimiru Putinu. Tāpat V.Zatlers tikās ar Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētāju Jevgēņiju Primakovu, uzstājās ar uzrunu Latvijas un Krievijas biznesa forumā, kā arī nolika vainagu pie Nezināmā kareivja kapa. Savukārt tikšanās laikā ar Viņa svētību, Svētīgo Maskavas un visas Krievzemes patriarhu Kirilu Valsts prezidents uzaicināja Krievijas Pareizticīgas baznīcas galvu vizītē apmeklēt Latviju. Šodien, 21.decembrī, V.Zatleram paredzēta tikšanās ar Krievijas Federācijas Federālās sapulces Federācijas padomes priekšsēdētāju Sergeju Mironovu, kā arī plānots piedalīties ziedu nolikšanas ceremonijā pie represiju upuru pieminekļiem poligonā Butovā un Komunarkā
Foto: Toms Kalniņš, VPK



Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere, tiekoties ar Viņa svētību, Svētīgo Maskavas un visas Krievzemes patriarhu Kirilu
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Tiekoties ar Viņa svētību, Svētīgo Maskavas un visas Krievzemes patriarhu Kirilu

Oficiālās vizītes laikā Krievijas Federācijā 20.decembrī Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Viņa svētību, Svētīgo Maskavas un visas Krievzemes patriarhu Kirilu.

Tikšanās laikā Valsts prezidents atzinīgi novērtēja Pareizticīgās baznīcas darbību Latvijā, kā arī atzīmēja, ka Latvijā ir īpašs Pareizticīgās baznīcas likums.

Savukārt Viņa svētība, Svētīgais Maskavas un visas Krievzemes patriarhs Kirils izteica gandarījumu par izcilajām Latvijas un Pareizticīgās baznīcas attiecībām un par to, ka Latvija ciena un palīdz pareizticīgajiem. Viņš arī norādīja, ka Latvija var kalpot par labu paraugu citām valstīm valsts un Pareizticīgās baznīcas attiecību veidošanā.

Viņa svētība, Svētīgais Maskavas un visas Krievzemes patriarhs Kirils ar siltām jūtām atcerējās Latviju, jo, vēl būdams Sanktpēterburgas Garīgās akadēmijas līderis, katru vasaru ir apmeklējis Salacgrīvu.

Valsts prezidents uzlūdza Viņa svētību, Svētīgo Maskavas un visas Krievzemes patriarhu Kirilu apmeklēt Latviju, un viņš uzaicinājumu pieņēma. 

Valsts prezidenta preses dienests



 

Valsts prezidents Valdis Zatlers:

Ekselences, godājamie ministri, Krievijas un Latvijas uzņēmēji, dāmas un kungi!

Esmu iepriecināts par iespēju uzrunāt Latvijas–Krievijas biznesa foruma dalībniekus. Vēlos pateikties pasākuma organizētājiem, kuri ir ieguldījuši lielas pūles, lai šī tikšanās notiktu: Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātai, tās vadībai, personīgi Primakova kungam, kā arī Levitina, Avena un Šohina kungam. Pateicība arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai un personīgi Kampara, Ozola, Meļņika kungam un Viņa ekselencei Latvijas Republikas vēstniekam Skujas kungam.

Latvija augstu vērtē sadarbību ar Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātu un tās reģionālajām nodaļām. Šī sadarbība nodrošina nozīmīgus biznesa kontaktus un reālu atbalstu abu valstu uzņēmējiem.

Latvijas ekonomikā šobrīd ir notikusi stabilizācija. Šodien mēs izejam no krīzes, īstenotā ekonomikas atveseļošanas programma ir nesusi gaidītos rezultātus. Un pat vairāk! Pārvarot krīzi, mūsu ekonomika kļūst produktīvāka, elastīgāka, gudrāka un spējīgāka nākotnes izaicinājumu pārvarēšanai.

Visstraujāko izaugsmi uzrāda mūsu eksporta apjoms. Tas apliecina uzņēmumu un rūpniecības nozaru veiksmīgi veikto pārstrukturizāciju un ievērojamu produktivitātes kāpumu.

Labi attīstās arī Latvijas un Krievijas tirdzniecības attiecības. Šā gada pirmajos deviņos mēnešos Latvijas un Krievijas tirdzniecības apgrozījums ir pieaudzis par 27%, salīdzinot ar to pašu laika periodu pērn. Neapšaubāmi, šeit ir ievērojams potenciāls arī turpmākam pieaugumam.

Dāmas un kungi!

Jau pašlaik ir izveidoti vairāki sadarbības institūti tālākai divpusējās ekonomiskās sadarbības attīstībai. Darbojas Starpvaldību komisija, kas risina starpvalstu darba kārtībā esošus praktiskus jautājumus.

Līgumtiesiskās bāzes paplašināšana ir ļoti būtiska. Tā sekmē starpvalstu ekonomiskās sadarbības bāzes attīstību. Šīs vizītes laikā tiks parakstīti astoņi starpvalstu līgumi, tai skaitā par dubulto nodokļu neaplikšanu, kas ir ļoti svarīgi mūsu valstu uzņēmējiem.

Vēl viens veiksmīgs piemērs ir Latvijas–Krievijas lietišķās sadarbības padome.

Mums ir būtisks arī dialogs ar Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātu, kuru vada Primakova kungs. Šie institūti veicina mūsu valstu uzņēmēju kontaktus un Latvijas–Krievijas tirdzniecības apjoma palielināšanu.

Varu apliecināt, ka Latvija ir ieinteresēta ekonomiskās sadarbības padziļināšanā ar Krieviju, attīstot kopējus projektus, īpaši inovāciju nozarē, ķīmijas un farmācijas rūpniecībā, IT un mašīnbūves nozarē (“Grindex”, “Olainfarm”, “Biolar”, “Dzintars”).

Tradicionāli veiksmīga sadarbība starp abām valstīm pastāvējusi pārtikas rūpniecības nozarē, tūrismā, kā arī transporta, tranzīta un loģistikas nozarē. Tās nav tikai Rīgas šprotes, Jūrmala un Rīgas osta. Šodienas iespējas ir daudz plašākas.

Informācijas tehnoloģiju jomā mēs redzam iespējas paplašināt sadarbību ar Krieviju, izstrādājot jaunus risinājumus, tai skaitā arī finanšu sektoram.

Risinājumi, kurus piedāvā mūsu uzņēmēji darbagaldu ražošanā, metālapstrādes tehnoloģijās, atbilst pasaules kvalitātes standartiem, un tajā pašā laikā to cena ir samērā konkurētspējīga.

Liels potenciāls ir redzams pārtikas eksporta jomā. Daudz aktīvāk ir jāmeklē labākie risinājumi preču piegādēm. Būtiski ir ieviest skaidras un stabilas procedūras abpusējās sertifikācijas atzīšanas jomā.

Mēs ceram, ka preču zīme “Rīgas marka” kļūs plaši atpazīstama un ka līdz ar sen zināmu zīmolu virkni jūs varēsit iepazīties arī ar citiem gardākajiem produktiem no Latvijas pastāvīgi pieaugošā sortimenta.

Tūrisma jomā mēs augsti vērtējam pozitīvo sadarbības attīstību un esam ieinteresēti daudzo labo iniciatīvu tālākā veicināšanā. To veicina arī pieejamie tiešie reisi, kurus nodrošina mūsu nacionālā aviokompānija “airBaltic”, jo Rīga ir ne tikai pievilcīga vieta biznesam un tūrismam, bet arī svarīgs aviopasažieru pārvadājumu reģionālais tranzīta centrs.

Ir jāattīsta dzelzceļa konteineru pārvadājumi un starptautiskie transporta koridori, kas šķērso Latvijas un Krievijas teritoriju. Mūsu uzņēmēji ir ieinteresēti transeiropas ass Ventspils–Rīga–Maskava, kā arī Liepājas ostas turpmākajā attīstībā.

Mums jāspēj rast mūsdienīgus risinājumus un piesaistīt investīcijas savstarpēji saistīto transporta koridoru koordinētai attīstībai un infrastruktūras modernizācijai. Mums jāpanāk arvien lielāka kravu plūsma un kravu caurlaidība gan mūsu autoceļiem, gan dzelzceļam, gan ostām.

Tranzīta nozares attīstība paver perspektīvas Krievijas investīcijām Latvijas ostās – terminālu izbūvē un komplektējošo ražotņu izveidē ostu teritorijās, kuras atrodas brīvajās ekonomiskajās zonās. Tāpat arī Latvijas uzņēmēji ir ieinteresēti veikt investīcijas savstarpēji izdevīgu projektu attīstībā Krievijā.

Esmu pārliecināts, ka šī valsts vizīte nodrošinās jaunu impulsu mūsu valstu ekonomisko attiecību attīstībai.

Dāmas un kungi!

Latvijai ir svarīga Eiropas Savienības un Krievijas dialoga attīstība.

Vēlos īpaši uzsvērt, ka mēs augsti vērtējam notikušā Eiropas Savienības–Krievijas samita rezultātus. Tie dod cerību par Eiropas Savienības un Krievijas attiecību dienaskārtības jautājumu veiksmīgu risinājumu un partnerības nostiprināšanu. Eiropas Savienības un Krievijas Federācijas sarunu virzībā panāktais progress ir pozitīvs signāls mūsu uzņēmējiem.

Latvija atbalsta kopīgo Eiropas Savienības un Krievijas modernizācijas iniciatīvu. Mēs ceram, ka tās ietvaros tiks risināti arī uzņēmējiem tik būtiskie jautājumi investīciju vides paredzamības nodrošināšanai. Vienlaikus esam patiesi gandarīti par panākto Eiropas Savienības un Krievijas vienošanos par Krievijas Federācijas iestāšanās nosacījumiem Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Tāpat vēlos uzsvērt, ka mūsu abu valstu interesēs ir bezvīzu režīma perspektīva starp Eiropas Savienību un Krieviju. Runājot objektīvi, vīzu režīma atcelšanai nepieciešama savstarpēja gatavība, kuras sasniegšana prasa laiku. Tas ir tehnisks jautājums, kura risināšanu esam atbalstījuši Eiropas Savienības ietvaros. Jautājums ir nevis par to, “vai” Krievijas pilsoņi un Eiropas Savienības iedzīvotāji šķērsos robežas bez vīzām, bet “kad” tas kļūs iespējams. Latvija ir par to, lai tas kļūtu par realitāti pēc iespējas ātrāk.

Dāmas un kungi!

Mēs nevaram paļauties uz izaugsmes paradigmu, kas dominēja pirmskrīzes periodā. Lai veiksmīgi attīstītu ekonomiku, mums nepieciešami jauni izaugsmes avoti, kurus virza inovācijas un sadarbība.

Būtiska ir politiskā līderība un uzņēmējdarbībai aktuālo jautājumu koordinācija. Pieeja, kuras laikā tiek uzklausīti uzņēmēju viedokļi un definētās problēmas, palīdz veidot daudz precīzākus politiskos risinājumus, kam rezultāts ir ekonomikas attīstība. Labākais valsts atbalsts uzņēmējiem – tā ir biznesa attīstības barjeru nojaukšana.

Godājamie uzņēmēji!

Esmu gandarīts par iespēju šodien notiekošajā biznesa forumā padziļināt mūsu valstu uzņēmēju kontaktus. Vēlreiz gribu izteikt dziļu pateicību Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātai un personīgi Primakova kungam par ieguldījumu šā foruma organizēšanā.

Esmu pārliecināts, ka viens no ekonomisko attiecību svarīgākajiem aspektiem ir cilvēciskie kontakti. Es patiesi ceru, ka šodienas tikšanās palīdzēs to attīstībai.

Novēlu jums auglīgu dialogu, vērtīgu pieredzes apmaiņu un jaunu, savstarpēji izdevīgu partnerību veidošanu!

Paldies par uzmanību!


Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna Latvijas un Krievijas biznesa forumā Maskavā 2010.gada 20.decembrī

Vakar, 20.decembrī, Latvijas Valsts prezidenta oficiālās vizītes Krievijā laikā Maskavā notika Latvijas un Krievijas biznesa forums, kurā kopā ar abu valstu uzņēmējiem un amatpersonām piedalījās arī (attēlā pa kreisi, no labās) Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Jevgēņijs Primakovs, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, ekonomikas ministrs Artis Kampars un Latvijas vēstnieks Krievijā Edgars Skuja; Latvijas Republikas Valsts prezidenta Valda Zatlera sagaidīšana Maskavā 19.decembra vakarā (attēlā pa labi)
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!